SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tanácsok családi vállalkozások számára 2.- Utódlás-tervezés

Családinet [cikkei] - 2008-11-20
Kényes kérdés és kritikus döntés a családi vállalkozás utódlástervezése. Viszont időben kell erre a problémára is odafigyelni. Érdemes mielőbb elgondolkodni azon, mi fog történni akkor, ha mi már nem leszünk jelen, hogy vezessük a vállalkozást.
Tanácsok családi vállalkozások számára 2.- Utódlás-tervezés
Számos családi vállalkozás tulajdonosát annyira lefoglalja a vállalkozásuk működtetése, hogy kevés idejük marad az utódlástervezés roppant fontos kérdésére.

Ki veszi át a vállalkozásunkat, mikor mi visszavonulunk? Mi történik, ha minket holnap elüt a busz, és nem tudjuk tovább működtetni a családi vállalkozást?

Ha ezekre a kérdésekre nem tudjuk a választ, nem elemeztük körültekintően az utódlás tervezést, és kockára tesszük a vállalkozás számára az évek során kínkeservesen létrehozott egyenlőséget.

Ron Johnson, a Nemzetközi Vállalat Brókerek Szervezetének (International Business Brokers Association – IBBA) vezetője a következőket mondja: „Az esetek túlnyomó részében az utódlás tervezés csak utólagos megfontolás tárgyát képezi. Feltétlenül érzelmi tartalmú kérdésről van szó, amellyel a vállalkozás tulajdonosa nem akar szembesülni. Nem akar arra gondolni, hogy a vállalkozása nélküle fog továbbhaladni.

Az IBBA a legnagyobb nemzetközi non-profit szervezet, amely kifejezetten azon személyek és cégek érdekében működik, amelyek az üzleti brókerszakma, a fúziós tevékenységek és beszerzések különféle aspektusaiban érintettek.

Az IBBA nemrég 5 nagyszerű javaslattal állt elő a családi tulajdonban működő vállalkozások számára a hatékony utódlás-tervezés érdekében.

•    Legyünk realisták a vállalati utódlástervezéssel kapcsolatban. Valószínűleg a legidősebb fiunknak vagy lányunknak szeretnénk továbbadni a vállalkozást, így ők a helyünkre léphetnek. De valóban ez lenne a legjobb lehetőség? Ne feledkezzünk meg a többi családtagról, esetleg választhatunk valakit a cégen belül, vagy talán el is adhatjuk a vállalkozást egy harmadik félnek. A közvetítő átsegíthet minket az átalakulási folyamatokon, és segíthet minket okos döntések meghozatalában.
•    Vegyünk számba valamennyi lehetőséget. Ne felejtsük, hogy az irányítás és tulajdonosi szerep nem feltétlenül jelenti ugyanazt. Kijelölhetünk egy családtagot, aki a vállalati vezető lesz, viszont a tulajdonjogot egyenlően eloszthatjuk több családtag között.
•    Vonjuk be a családtagokat az utódlás-tervezés folyamatába. A családtagokat mindenről informáljuk. Az utódlás-tervezés egyedüli kidolgozása, majd annak szimpla ismertetése a család felé csak elégedetlenséget szül, mikor nyilvánossá tesszük terveinket.
•    Vonjunk be külső szakértőket az utódlás-tervezés területéről. A megfelelő szakemberek alkalmazása, beleértve a közvetítőt is, segíthet a lehető legjobb utódlás-tervezésben. A tapasztalt külsős tanácsadó objektívebben fogja szemlélni a vállalkozást és a céljainkat.
•    Képezzük ki utódainkat és dolgozzunk együtt velük. Szenteljünk idő arra, hogy együtt tudjunk dolgozni azzal a személlyel, akit kiválasztottunk, hogy átvegye a céget, aki így már tudni fogja, mi szükséges ahhoz, hogy a vállalkozás továbbra is sikeres maradhasson. Ha egyszerűen csak hatalmat adunk nekik tanácskozási lehetőség nélkül, valószínű, hogy kudarcot vallanak… és a vállalkozás is.

Ezeket a vállalkozás utódlás-tervezésre vonatkozó tippeket minden családi vállalkozás tulajdonosnak érdemes megfontolni. Első lépésként döntsünk úgy, hogy már most nekiállunk az utódlás-tervezés folyamatának.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja