Baba etetése

A terhesgondozás sokféle felkészítő tanfolyamainak talán egyik legelhanyagoltabb témája a szoptatás. Valahogy természetesnek tűnik, hogy majd kialakul, hisz elviekben a természet ellátott minden anyát a szoptatáshoz szükséges alapokkal. Aztán szülés után jön a valóság, és van, akinek tényleg úgy sikerül a szoptatás, mintha arra született volna - és vannak, akik bármennyire is küzdenek érte, nem tudják a csecsemőjüket anyatejjel táplálni. Ez ma minden harmadik anyuka problémája hazánkban.
9 éves koráig szoptatta legfiatalabb lányát egy brit anyuka, és azt mondja, ha a gyermek kérné, bármikor újrakezdené vele.
Szoptatással jelentősen csökkenthető a gyerekek három százalékát érintő ételallergia kialakulásának kockázata.
Nem létezik még egy olyan táplálék, amely pont a fogyasztója igényeihez van szabva, megvéd a betegségektől, és minél több fogy belőle, annál inkább nő a mennyisége.
Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas a koraszülöttek aránya és a trendek tekintetében az elmúlt évek során sem mutatkozott lényeges változás. A gyakoriság tartósan 8-9 százalék között mozog.
A legújabb szakmai irányelv minden eddiginél markánsabban foglal állást az első félévben történő kizárólagos és igény szerinti szoptatás mellett, és elítéli azt a gyakorlatot, hogy megelőző céllal, "a biztonság kedvéért" írjanak fel tápszert az újszülöttnek.
Kőolaj eredetű szennyeződést mutattak ki csecsemőknek készített tejpor termékekben egy nyugat-európai vizsgálatban - közölte csütörtökön a Foodwatch nemzetközi élelmiszeripari fogyasztóvédelmi szervezet.
Amerikai kutatók a bolti bébiételek 95 százalékában találtak olyan anyagokat, amelyek potenciálisan veszélyeztetik a gyermekek agyának fejlődését.
A megváltozott támogatási rendszer miatt csak öt-tízszeres áron juthatnak a szülők hozzá egyévesnél idősebb, tejfehérje-allergiás gyermekük tápszeréhez. A káoszt jól jellemzi, hogy még gyógyszertár és gyógyszertár között is több ezer forintos különbség lehet a készítmény árát illetően.
Szoptatás alatt tilos a dohányzás - ez mindenki előtt ismert tény. Kevésbé egyértelmű azonban, hogy mit tegyen az az anya, aki képtelen letenni a cigarettát. Szoptatást támogató szervezetek szerint még ebben az esetben is jobban teszi, ha az anyatejes táplálás mellett dönt, mert így valamelyest ellensúlyozni tudja a dohányfüstös környezet káros hatásait.
Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.