Családinet.hu

Rss csatornák


Az összes RSS csatorna listájához kattints ide!
Családinet összes cikke:
Családinet 100 legfrissebb cikke:
Családinet összes szakértői válasza:
Családinet programajánlók:

Mi az rss?

RSS-szolgáltatásunkkal egyszerűen, kényelmesen és folyamatosan hozzáférhetsz oldalunk legújabb cikkeihez, tartalmaihoz. Az RSS-sel szinte azonnal értesülhetsz arról, ha oldalunkon - vagy akár egy-egy kiválasztott témában - új cikk jelenik meg!

RSS-ikon

A weblapokon ilyen szimbólum jelzi az RSS-csatornát.

Az RSS az angol Really Simple Syndication kifejezés rövidítése, magyarul leginkább "egyszerű hírmegosztásnak" fordítható. Az RSS-sel több weboldalról összegyűjthetők a friss hírek és cikkek linkjei, mégpedig úgy, hogy naponta nem kell többször megnyitni az adott weboldalakat. Az úgynevezett RSS-olvasóprogram figyeli a kiválasztott oldalakat, és azonnal jelez, ha a megadott site-on új cikk jelenik meg.

Számos asztali alkalmazás áll rendelkezésre a különböző RSS szolgáltatók által publikált tartalmak olvasására. Ha gyorsan képbe szeretnél kerülni, és nincs időd rendszeresen sok webhelyet átböngészni, akkor az RSS neked való. Az erre szakosodott asztali alkalmazások és internetes RSS olvasók lehetővé teszik, hogy rengeteg szolgáltatót (csatornát) olvass egyszerre. Néhány RSS olvasást lehetővé tevő program:

Ez a lista természetesen egyáltalán nem teljes, és nem is feltétlenül reprezentatív. A Google Directory az ide kapcsolódó programok egy figyelemre méltó listáját tartja nyilván.

Segítség a Feedreader RSS-olvasó program használatához:

A program egyszerűen telepíthető és testre szabható. Első lépésben le kell tölteni a programot a http://www.feedreader.com/ címről. A beállításokhoz a program jobb felső sarkában található első ikonra kattintunk (Add new feed), majd a megnyíló ablakba (Location of feed) beírjuk a kívánt hírcsoport RSS-linkjét. Ezután Next-, majd Finish-gombot nyomunk, és a hírcsatornát máris figyeli az olvasóprogramunk. Ezt a műveletet ismételjük, ha további rovatokra, hírforrásokra is kíváncsiak vagyunk.

Az olvasóprogram folyamatosan figyeli a kiválasztott oldalakat, és automatikusan frissíti őket számunkra. Ha türelmetlenek vagyunk, mi magunk is frissíthetünk a második ikonra (Update all newsfeeds) kattintva.

Ha a bal menüben szereplő hírforrás nevére kattintunk, a jobb oldali felső mezőben megjelennek az adott oldal RSS-cikkeinek címei, ha ezek valamelyikére klikkelünk, akkor a jobb oldali alsó mezőben a "Read on"-ra kattintva pedig az egész cikk megjelenik.

Ha egy kiválasztott oldalalt mégsem szeretnénk folyamatosan nyomon követni, akkor a bal oldali oszlopban az adott hírforrás nevére kattintunk jobb egér gombbal, és a "Delete current feed" menüpontot választva töröljük a listánkból.