A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szabad-e szoptatni Covidosan?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-01-14
A babától való bármilyen ok miatti elkülönítés kérdése már a Covid-járvány előtt is érzelmeket, sőt időnként nagy indulatokat előhozó téma volt a kismamák körében. Magyarországon ma még protokoll, hogy szülés után rövid időn belül elviszik a csecsemőt - sok kismamát már ez is megvisel. Ennél is nehezebb lenne a helyzet, ha az anyukát a pozitív covid teszt meggátolná a szoptatásban is.
Szabad-e szoptatni Covidosan?

Szerencsére ettől azonban nem kell tartani.

Lehet-e szoptatni Covid-fertőzötten?

A koronavírus járvány első hullámában szélsőséges helyzetek álltak elő. Nők a párjuk nélkül, maszkban szültek a szülőszobán, miközben a személyzet szkafanderben igyekezett tenni a dolgát. Sok volt az akkor még kidolgozatlan álláspont miatti elkülönítés a babától, volt, ahol két hétig nem láthatta az újszülöttjét a Covid-pozitív anya. Nem mehettek be a nőkkel a választott szakemberek, és még több lett a császármetszések száma, hiszen a covid-fertőzés a járvány elején még indoknak számított a műtétre.

Mára már letisztultabb a kismamák fertőzésével és a szoptatással kapcsolatos álláspont. A baba és édesanyja közötti kötődést annyira fontosnak tartja a szakirodalom, hogy sok külföldi országban még a lélegeztetőgépen lévő kismamára is ráteszik az újszülöttjét. A bőrkontaktus fontos kötődési hormonok termelődését indítja el az anyában és a csecsemőben is, és ez a kötődés meghatározó egész életükön át.

Azóta tisztázódott a szakma számára, hogy a megszületés módja (hüvelyi szülés vagy császármetszés) nem függ össze azzal, hogy az újszülött megfertőződik-e a vírussal.

Mindezt átlátva 2020 októberében a WHO útmutatást és tájékoztatót tett ki a weboldalára, mely a Covid fertőzés alatti szoptatást javasolja megfelelő óvintézkedések mellett, és az UNICEF is közzétette ismertetőjét.

Az ajánlások lényege az, hogy mivel a szoptatás olyan sok előnnyel jár a baba számára, lehetőség szerint az anya élhessen ezzel a lehetőséggel, kivéve akkor, ha az állapota olyan súlyos, hogy fizikailag nem képes a szoptatásra.
 

Az ajánlás szerint maszkban kellene szoptatni

Ha az anyuka koronavírus fertőzésen esik át, akkor természetesen a baba is ki van téve a fertőzés kockázatának. Azokban a ritka esetekben, amikor csecsemő szoptatás során fertőződik meg a vírussal, az legnagyobb valószínűséggel cseppfertőzéssel történik az édesanyától a légutakon keresztül, nem pedig az anyatejjel. A vírus nem választódik ki az anyatejbe, tehát a babát nem maga a szoptatás veszélyezteti, inkább az anya bőrén és kilélegzett levegőjében található vírusok fertőznek, de ezt megfelelő védekezéssel el lehet kerülni. A szoptatással járó mérhetetlenül sok pozitívum felülírja a kockázatot. A megfelelő védekezés ebben az esetben a maszk viselése, az alapos fertőtlenítőszeres kézmosás, és a szoba gyakori szellőztetése, vigyázva arra, hogy a baba nehogy meghűljön, és a puszilgatás mellőzése azon a pár napon át, amíg az aktív fertőzés levonul.


Az anya antitestjei védik a csecsemőt

Fontos tudni, hogy a szoptatás az anya fertőzése esetén immunológiai védőfaktorként működik. A szoptatott csecsemők váratlan módon a leggyakrabban egészségesek maradnak akkor is, ha a szüleik vagy más családtagjaik fertőző betegségben szenvednek, hiszen az anyatej tartalmazza az anya betegség ellen termelt antitestjeit, amit a baba a szopás során megkap. Ezek az antitestek megvédik a szopó csecsemőt és erősítik az immunrendszerét, így, ha szembekerül bármilyen vírussal, legyen az Covid vagy más fertőző organizmus, hatékonyabban tud védekezni.

A szoptatás alatti anyai fertőzést a WHO sem tartja olyan körülménynek, ami miatt a szoptatást abba kellene hagyni. A baba ebben az esetben már bizonyosan hamarabb is találkozott a vírussal, és a védekezést számára kifejezetten az anyai ellenanyagok megkapása jelenti. A szoptatás megszakítása érzelmileg rendkívül traumatizáló lehet anya és baba számára is, a fejés miatt csökkenhet a tejtermelés, és a cumisüveg használata miatt a baba később elutasíthatja a mellet.

A szoptatás hirtelen leállítása azzal is járhat, hogy a csecsemő a más betegségek elleni immunanyagot sem kapja meg, így könnyebben kap el más fertőzéseket.

A szoptatással való leállás pont az ellenkező hatást éri el a vártnál: ahelyett, hogy megvédené a babát, védtelenül hagyja őt egy immunológiai vészhelyzetben.

Szélsőséges esetben, ha a szoptatáshoz az orvos nem járul hozzá, a baba a lefejt tejet cumisüvegből akkor is megkaphatja, mivel az anyatej hozzájárul a csecsemő immunvédelméhez, illetve a már kialakult koronavírus fertőzés időtartamát és súlyosságát is mérsékeli. A szoptatott újszülöttek, csecsemők Covid-fertőzése az esetek döntő többségében tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel zajlik le.

A WHO összefoglalója kijelenti, hogy jóval magasabb rizikót jelent a baba számára az édesanyától való elkülönítés, mint a szoptatás miatti fertőződés veszélye, ami ellen amúgy is passzív védelmet ad az anyatej. A kutatások alapján még az is felmerül, hogy az anyatejből kivont immunanyag gyógyszerként szolgálhatna az aktív fertőzöttek számára.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a magyar orvosi protokoll a baba esetleges betegsége esetén a szülővel való együttes elhelyezést írja elő, amit az a jogszabályi háttér alapoz meg, hogy a kiskorú betegnek (tehát a babának is) joga van ahhoz, hogy ott legyen mellette az egyik szülője, vagy a törvényes képviselője. A baba melletti lét tehát nem minősül látogatásnak, nem eshet látogatási tilalom alá.


Ebben az esetben tilos a szoptatás

Ha a beteg anyuka Favipiraviros kezelésben részesül, ebben az esetben valóban nem szoptathat, és a baba a lefejt anyatejet sem kaphatja meg, mivel ennek a gyógyszernek magzatkárosító hatása van.

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja