Babagondozás

Ebéd utáni sziesztázás a fagyban? A legtöbb skandináv szülő nem is hezitál ezen, számukra ez a napi rutin része és teljesen természetes, már újszülött kortól.
Ha a szoptató anya megfertőződött a COVID 19 vírussal, a saját gyógyulásán túl az a legfontosabb, hogy megvédje az újszülött gyermekét. A koronavírus beteg anyák babái közül minden tizediknél jelentkezik enyhe-közepes légzészavar. A vírus az anyatejben nem választódik ki, cseppfertőzéssel lehet átadni.
Egy-egy rövidebb sétára még hordozóban, kendőben is el tudjuk vinni a babánkat, de egy hosszabb úton, vagy pláne egy távoli esküvőn nélkülözhetetlennek tűnik egy babakocsi. Igen ám, de mi van akkor, ha pont az nem fér be az autóba?
Ha gyermekünk táplálásáról van szó, akkor tudatos szülőként szeretnénk megbizonyosodni róla, hogy nem csak maga a bébiétel és a tápszer kiváló minőségű, hanem maguk az eszközök is, melyek segítségével kisbabánk a táplálékot magához veszi. Vagy gondoljunk a fogzásra: itt is nagyon fontos, hogy olyan dolgokat vegyen a szájába, melyek nem károsak az egészségére, és megfelelően vannak fertőtlenítve. A sterilizálás és a fertőtlenítés a kisbabák esetében egyébként is elmaradhatatlan, de most, a koronavírus járvány idején még nagyobb odafigyelést igényel.
A bőr szervezetünk egyik legfontosabb szerve, amely a testünk védelmét csak akkor tudja megfelelően biztosítani, ha épségét megőrizzük. Ez azonban nagy odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Az ő bőrük vékonyabb és a hámsejtek egymáshoz kapcsolódása lazább, ezért sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve. A Magyar Védőnők Egyesülete szakértőinek segítségével összeszedtük a négy legfontosabb dolgot, amit a csecsemők bőrének védelméért tehetünk.
Az ősz és a hideg, esős idő beköszöntével együtt sajnos megérkezett a náthás időszak is. A bölcsődébe és az óvodába járás csak fokozza a helyzetet, hiszen a gyerekek mindenféle betegséget összeszednek ebben az időszakban. Nagyon rossz látni, ha gyermekünk beteg, és a nátha, illetve a felső légúti betegségek miatt alig kap levegőt. Szeretnénk számukra ezt az időszakot könnyebbé tenni, amiben sokat számít a rendszeres orrszívás, hiszen az orrfújásban a kicsik még nem annyira ügyesek. Ehhez persze elengedhetetlen egy jó minőségű és hatékony orrszívó készülék, amitől nem riadnak meg a gyerekek.
A tanácsadó cikkek és könyvek szinte mindegyike a babával foglalkozik, hozzá ad tanácsokat, amiket aztán a kétségbeesett családok próbálnak sorra. Eközben az édesanya egy használt mosogatórongy és egy széthordott csöves gatya szerelemgyerekére hajaz szellemileg és külsőleg is, élőhalottként mászkál, mellén egy kis hányással és a visító deddel. Most - ha még tudsz figyelni - az anyáknak szeretnék segíteni.
Felelős szülőként Te is arra törekszel, hogy gyermekednek mindenből a legjobbat add, amellett, hogy szeretettel és odafigyeléssel gondoskodsz róla? Fontos számodra, hogy szemed fénye boldog, vidám és életerős legyen a mindennapokban? Legyen szó etetésről, altatásról, öltözködésről, játékról, vagy közlekedésről, nagyon fontos, hogy egy kisgyermek a legjobb minőségű termékeket kapja, hiszen egészsége és biztonsága a legfontosabb. Éppen ezért érdemes alaposan utána járni, hogy mit és hol vásárolunk, hogy mindig a legjobb minőségű, legpraktikusabb és legbiztonságosabb termékeket szerezzük be gyermekünk számára.
Az újszülöttkori hipoglikémia, vagyis születés után észlelt alacsony vércukorszint egyike a leggyakoribb újszülöttkori komplikációknak.
A jelenlegi 14 napról 28 napra nő az apáknak járó gyermekgondozási szabadság Franciaországban, és ebből legalább egy hetet kötelező lesz mindenkinek kivennie a gyereke születésekor - jelentette be szerdán a francia elnök.
Babaruhát vásárolni mindig öröm és izgalom, mert mi is lehetne cukibb, mint egy csöppséget apró holmikba öltöztetni. Van viszont néhány szempont, amire mégiscsak érdemes odafigyelni a választásnál, hogy a lehető legmegfelelőbb darabokat vidd haza a picinek. Íme néhány jótanács.
"Bárcsak el tudná mondani, mi a baja!" - sóhajtanak fel a friss szülők, amikor hiába próbálják síró babájukat nyugtatgatni, minden kísérletük kudarcba fullad. Az alábbiakban összefoglaljuk a különböző sírásfajtákat, a testbeszéd típusait és a baba által kiadott hangokat, amelyek ismeretével talán sikerül egy kicsit kiigazodni a csöppségen.
Egyszer én is feltettem ezt a kérdést egy kicsit másképp fogalmazva egy volt kolléganőmnek, mikor bejött hozzánk látogatóba a kislányával. Kissé ingerülten válaszolta, hogy a babával foglalkozik, amúgy meg mos, tereget, főz, és marhára nincs szabadideje.
Gondoljunk most egy kisbabára. Mi az, ami először eszünkbe jut, ha az ő kis csupasz testére gondolunk: apró lábai, a cuki redők a combokon és karokon na és persze az ikonikus babapocak, ami azért nem csak az elbűvölő látvány miatt játszik központi szerepet.
A huszadik század során "tudományos" magyarázatokkal próbálták az anyákat leszoktatni arról, hogy ösztöneiknek engedelmeskedve ölbe vegyék és ringassák a kisbabáikat. Bár az elmúlt tizenöt-húsz évben mintha lassan megfordulni látszana ez a trend, még mindig sokan úgy tartják, hogy a "jól nevelt" babák nem zaklatják az anyjukat "felesleges" sírásokkal.
Szerintem nincs olyan szülő, aki ijedten ne riadt volna már fel arra, hogy a babája sír az éjszaka közepén. Miért sír? Mi a baj? Mit tegyek vajon?
Előbb-utóbb minden kisgyerek életében eljön a pillanat, amikor ádáz harcot kezd vívni pelenkacsere közben a szüleivel.
12 országosan kapható pelenkát teszteltünk nedvszívó képesség, méretezés és kényelmi funkciók mérésével. Ezen felül káros anyagok után kutatva bevizsgáltattuk egy akkreditált laborban a pelenkákat. Az eredmények egy része nem meglepő, inkább az egyes pelenkák minőségjavulása feltűnő! A Maradok a pénzemnél blog írása.
Éhezés a felnőtt szóra, véget nem érő reménytelen takarítás, közben pedig az érzés, hogy bármit csinálsz, úgysem leszel elég jó... És a csoda: hogy lehet valakit ennyire szeretni?
Míg sokan azt hangoztatják, hogy rossz szokás, ha folyton a kisbabánk körül lebzselünk, a szakértők mégis pont az ellenkezőjét állítják. Rengeteg újdonsült anyuka hajtogatja, hogy a gyereket nem szabad elkényeztetni, mert rövid időn belül az "ember fejére nőhet".Ám ott a másik tábor is, akik egy pillanatra sem képesek levenni szemüket a csemetéjükről, nehogy valami baja essen.
Manapság egyre népszerűbb és egyre több édesanyához jut el a "kötődő nevelés" elnevezésű irányzat, amely a pszichológia kötődés fogalmából kiindulva azt tanítja a szülőknek, hogyan alakíthatják kisbabájukkal a kapcsolatot úgy, hogy az leginkább a baba hasznára váljon.
Bár nem mindig egyszerű, érdemes már csecsemőkorban elkezdeni a jó alvási szokások kialakítását, hogy hosszú évek küzdelmeinek vegyük elejét. Az alább felsorolt altatási hibák közül valamelyikbe szinte mindenki beleesik: vegyük észre, és változtassunk időben!
Nyáron egyszer már történt hasonló, akkor átmenetileg sikerült rendezni a helyzetet, de mostanra újra kifogyott a patikákból a Konakion.
Mielőtt Spock 1946-ban megjelentette volna Csecsemőgondozás, gyermeknevelés című könyvét, riasztó nevelési trendek uralták Amerikát.
Hasznos tanácsok a szobatisztaság mielőbbi elérése érdekében.
Leendő és újdonsült szülőknek nyújtanak gyakorlati segítséget a csecsemő ellátásához a szakemberek a Semmelweis Egyetem tíz hónapon át tartó ingyenes, interaktív, népegészségügyi programsorozata, a Semmelweis Egészség Napok második eseményén.
Külön szobában vagy a szülői hálóban? Külön ágyban vagy a nagyágyon? Kötődési problémái lesznek, ha van saját szobája? Elkényeztetjük, ha magunk közé vesszük? Mi az a babaöböl? Megannyi kérdés a fiatal szülők fejében, és mindenki mást felel rájuk.
Hiába használták évezredeken keresztül, a huszadik század második felében teljesen kiment a szokásból a babák bepólyálása és bölcsőben ringatása. Mára azonban egyre többen ismerik fel, hogy őseinknek igazuk volt, és újra kaphatóak ezek a termékek, hagyományos és modern kialakításban egyaránt.
Egy háromgyerekes anyuka kamerát szerelt az ágya fölé, hogy élőben bemutathassa, hogyan is telnek a kisgyermekes anyák éjszakái.
Míg az ország egyes részein nem jár plusz juttatás az újdonsült édesanyáknak, némelyik önkormányzat igencsak mélyen a zsebébe nyúl, hogy köszöntse a település újszülöttjeit.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media