Játékok, zenék, foglalkoztatók

A közös énekléssel és mondókázással gyermeked egészséges fejlődéséhez járulhatsz hozzá. Nemcsak érdekesebb, de fejlesztőbb is, ha kézmozdulatokkal is kísérjük a mondókákat. Hamar megtanulják ők is mutogatni velünk együtt.
Tudtad, hogy van egy magyar étel, és egy gyerekjáték, aminek annyira sokféle neve van, hogy szinte fel sem lehet sorolni? A lapcsánka, a röszti és a tócsni vált talán a legismertebbé, de ezen kívül ahány tájegység, annyi név, sőt szinte ahány falu annyiféleképpen nevezik. De van még valami, aminek a nevében sosem fognak megegyezni az országban. Ez pedig az a játék, amikor két kislány összekapaszkodik keresztezett kézzel és úgy forognak körbe. Te milyen nevét ismered ennek a játéknak?
A nagycsoportos, 5-7 éves gyerekek már igazán tényleg nagyok. Ők már fejlett szociális készségekkel bírnak, és ezeket örömmel és élvezettel használják is. Készülnek az iskolás évekre, de azért még gyerekek, akiknek a fő tevékenysége a játék, és persze a többségük szeret mozgásos játékokat játszani és énekelni is.
A négy-ötéves korosztály, vagyis a középső csoport az az időszak, amikor a nagyon gyorsan szokott szaladni az idő. Jó esetben a kicsi kialakítja barátságait, már közösséggé érik a gyerekcsoport, és ebben az időszakban tanulja meg, hogyan is bánjon másokkal.
Moncsicsi. Egyáltalán tudod mi ez? Ha nem, továbblapozhatsz, de ha igen, valószínű neked is volt. Esetleg még őrizgeted is a régi Moncsicsidet? Esetleg te is vettél a gyerekednek egy tündéri, utángyártott figurát, hiszen amikor kicsi voltál, imádtad? Emlékszel az akkor még kislány Ullmann Mónika dalára: - Ezt az izét még a nénik is veszik. (És mára te lettél a néni …)
Az altatódal megnyugtat, szorosabbra fonja a kötődést, a minden este énekelt dal rutinja segít álomba merülni. Körbekérdeztünk, ki milyen énekkel ringatja álomba a gyermekét, és a klasszikusok mellett néhány meglepő megoldással is találkoztunk.
Amióta színre léptek az okostelefonok, egyre kevesebb időt töltenek közös játékkal a családok. Néhány izgalmas társasjátékkal azonban kicsalogathatjuk a gyerekeket a szobájukból, és jól szórakozhatunk közösen. Szerkesztőségünk családjaiban a következő társasok az abszolút kedvencek:
Olykor komoly fejtörést tud okozni, hogy mivel lepjük meg csemeténket. Mi az, ami játékosan fejleszt, de örömöt és sikerélményt is okoz, mert az életkorának megfelelő?
Izgalmasabb a homoksüti készítése, a hintáztatás és a labdázás, ha éneklünk vagy mondókázunk közben. Az alábbi gyűjteményben mindenki találhat olyan verset, dalt, amit szívesen együtt mond a játszótéren a gyerekkel:
Biztos neked is volt hullahopp karikád, vagy te is egyre magasabbra lökted magad a hintán, azt remélve, hogy egyszer talán sikerül átpördülnöd. Arra azonban talán nem is gondoltál, mennyit fejlődtél a játék közben - add meg ezt az élményt a saját gyerekednek is!
A nyelvtörőzés jó móka, ráadásul észrevétlenül fejlődik általa a kicsi artikulációja, ügyesedik a nyelve. Nyelvtörőzzetek, közben pedig nevessetek együtt nagyokat!
Wc-papír gurigából játék? Nem is gondolnád, mi minden készülhet abból, amit egyébként csak kidobnánk: rengeteg kreatív játékötleteket gyűjtöttünk össze az újrahasznosítás jegyében. Készítsetek új játékokat költekezés nélkül a "maradj otthon!" időszakában!
Az alábbiakban lépéről lépésre bemutatjuk, hogyan készíthettek együtt "félelmetes" (valójában inkább nagyon cuki) cápákat - aláfestésként pedig mehet a Baby Shark magyarul vagy angolul.
Nem kötelező, hogy a koronavírus ideje alatt kényszerűen otthon töltött időszak kizárólag a lustálkodásról szóljon. Az alábbi játékötletek kicsiket és nagyokat egyaránt átmozgatnak, és nem mellesleg nagyokat is lehet nevetni közben.
Ha valami igazán értékeset szeretnél hallgatni a kisgyerekeddel, amit nem csak ő, hanem te is élvezel, válogass Halász Judit régi és újabb dalai közül!
Mindenkinek legyen babzsákja! Akár több is! :) Hogy miért? Mert nagyon sok szuper dolgot lehet vele csinálni, leginkább játékos formában. Játék közben pedig a gyerekek észrevétlenül fejlődnek.
Egyszerű kézműves és mozgásos játékötletek húsvétra, hogy a bezártság idején se csak a kütyük nyomkodásáról szóljon az elkövetkező négy nap.
Összeszedtük a legjobb benti játékokat minden korosztály számára, hogy ne csak a kütyükről szóljanak a lakásban töltött napok.
Rossz idő esetén szobában is szórakozhattok, sőt, közben még tanulhattok is a babával és a kisgyerekkel.
Ezekkel a rajzokkal garantáltan szórakoztatóan tudod elmagyarázni a gyereknek, mi a teendő koronavírus-járvány idején.
Emlékszel gyermekkorod kedvenc játékaira? Ezek között biztosan lesz olyan, ami a te szívedet is nosztalgiával tölti el. :)
Akinek egy, két, három vagy még több gyermeke van, azt érzékenyen érintheti az iskola, óvoda bezárás, amit tegnap tudattak velünk. Most nem is beszélnék az így végezendő munkáról, amit meg kell csinálni vagy a gazdaság nehézségekről, amit ez generál. Inkább arra térnék ki bejegyzésemben, hogy hogyan oldjuk meg az itthon maradásuk minél zökkenőmentesebbé tételét.
A népi játékok és mondókák jótékony hatásáról már sokat írtunk, most ezek közül olyan mondókákat emelünk ki, amelyeket mozgással összekötve ismételgethettek a gyerekekkel.
Akár fillérekből, házilag elkészíthetsz otthon egy olyan fejlesztő játékot, amely eredetijét egy kisebb vagyonért szerezhetnéd be a játékoltból.
Közeledik a tavasz, ami azt is jelenti, hogy pedagógus kollégáink sok-sok egyéb mellett a március 15-ei ünnepségre is igyekeznek felkészülni. Óvodásoknál és alsó tagozatosoknál ezt még inkább csak játékos formában teszik a legtöbben, amivel mi is egyetértünk. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány népi játék és mondóka ötletet, főleg a katonáskodás és erőpróba témakörben.
Szeretettel osztunk meg Veletek egy tavaszi játékfűzést, amelyet úgy készítettünk el, hogy mind óvodások, mind alsósok körében alkalmazható legyen. Legelőször negyedikesekkel tanultuk meg, és nagyon szerették. Ezután kipróbáltuk óvodában is, ahol szintén nagy sikere volt.
Csecsemőkortól óvodáskorig összegyűjtöttük az életkor szerinti legjobb fürdőjátékokokat. Bízunk benne, hogy az alábbi lista hasznos segítség lesz ahhoz, hogy vonzóbbá és szórakoztatóbbá tegyük az esti fürdési rutint a gyerekek számára.
Nem is gondolnád, hogy gyermekkorunk régi, szeretett játékai milyen komoly fejlesztő hatással bírnak. Játék és nevetés közben észrevétlenül javulnak a reflexek, fejlődik a finommozgás, sőt, még a kudarctűrő képesség is erősödik. És nem kell hozzá semmilyen drága eszköz.
Sokszor nézegetek külföldi oldalakat, olvastam cikkeket is róla, hogy mennyire szuper kreatívan tudják néhány családban az otthon oktatást művelni. Nem tudom, nálunk menne-e, nekem sikerülne vajon, de ha iskolában gondolkodunk is, akkor is hasznos és szórakoztató lehet a játékos tanulás.
Történetmesélés, kreativitás és szerepjáték - mindezt megtaláljuk a bábjátékokban. A bábozás fejlesztő hatásáról és arról, hogyan vonhatjuk be a visszahúzódóbb, csendesebb gyerekeket is a játékba, Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője beszélt.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media