Gyereknevelés

A mi óvodánk már május 4-én kinyitott, azonban nekünk meg sem fordult a fejünkben, hogy a kijárási korlátozás közepén, karantént megszegve beadjuk a fiunkat. Mindketten otthonról dolgozunk, két kisgyerekkel, mégis inkább összeszorítottuk a fogunkat és alkalmazkodtunk az új helyzethez.
Először a töltéseket borította el, majd a szántóföldeken a gabonatáblát pöttyözte be, végül az utak mentén, s helyenként a kissé gazosabb kertekben is feltűnt a sok tűzvörös pipacs.
Sorra érkeznek fiatal lányok videói egy TikTok kihívásra, amelyen arra kérik őket, mártsák festékbe a tenyerüket, és hagyjanak nyomot ott, ahol a molesztálójuk megérintette őket. A feladatot nem mindenki tudta sírás nélkül teljesíteni.
A kis cserebogár sokadik körét rótta a zöldellő rét felett. A pár nap alatt, amióta szárnyat bontott, sok mindent látott táncos röptében, de amikor egy apró tócsában a saját tükörképét is megpillantotta, rájött, hogy igencsak jellegtelen a külseje. Talán azért is van egyedül, és nem csatlakozott hozzá, nem barátkozik vele senki.
Olykor komoly fejtörést tud okozni, hogy mivel lepjük meg csemeténket. Mi az, ami játékosan fejleszt, de örömöt és sikerélményt is okoz, mert az életkorának megfelelő?
A Z-generáció szülöttei, bár otthonosan mozognak az online térben és a hagyományos iskolai oktatásnál talán jobban élvezik a jelenlegi, "szabadabb" homeschoolt, életkoruknál fogva arra rendeltettek, hogy függetlenedjenek a szülőktől, a barátaikkal lóghassanak, és tervezhessék a szép, új jövőt.
Mostanra nagyjából minden szülő tapasztalja, hogy a gyerekek bár könnyedebben és rugalmasabban álltak a változáshoz, az izoláltság és a bezártság náluk is felcsavarta az érzelmek intenzitását.
Végre elkezdtek újra kinyitni a játszóterek! Izgalmasabb a homoksüti készítése, a hintáztatás és a labdázás, ha éneklünk vagy mondókázunk közben. Az alábbi gyűjteményben mindenki találhat olyan verset, dalt, amit szívesen együtt mond a játszótéren a gyerekkel:
Emlékszel még, te milyen apró - vagy kevésbé apró - hazugságokkal vezetted félre annak idején a szüleidet? Légy egészen nyugodt: a te gyerekeid ugyanezt játsszák el most veled. Úgyhogy légy résen, de közben tudd: egy kis füllentéstől még nem dől össze a világ.
Biztos neked is volt hullahopp karikád, vagy te is egyre magasabbra lökted magad a hintán, azt remélve, hogy egyszer talán sikerül átpördülnöd. Arra azonban talán nem is gondoltál, mennyit fejlődtél a játék közben - add meg ezt az élményt a saját gyerekednek is!
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media