Kamaszok

Kevés szívfájdítóbb dolog létezik szülő számára, mint amikor azt tapasztalja, hogy a suliban bántják, kiközösítik a gyerekét. Az áldozat szégyenkezik, gyakran titkolja mindazt, amit vele tettek, a szülő pedig tehetetlen, úgy érzi, alig van ráhatása a történtekre. De vajon mit tehet egy ilyen nehéz helyzetben a gyerek, a szülő és a pedagógus?
Az iskolaválasztás előtt álló diákokat szeretnék segíteni csaknem két héten át a Hova tovább - középiskolai felvételi expón és nyílt napokon. A Felelős Szülők Iskolája által életre hívott online platformon december 14-éig bemutatják az iskolákat, a szakmákat és több, a felvételivel összefüggő hasznos információ is elérhető.
Egyértelmű bizonyítékok vannak rá, hogy a szexualitás már több ezer évvel ezelőtt is fontos szerepet töltött be az ember életében. Szobrok, vázák, festmények tanúskodnak arról hogyan változott a közvélemény a témáról a történelem során.
Manapság a kamaszok körében egyre népszerűbbek a gender elméletek, azaz, hogy az egyenlőség szellemiségében értelmetlennek tartjuk a nemek közti megkülönböztetést. Ezáltal mindenki eldöntheti, hogy hetero-, homo- vagy transzszexuálisként létesít kapcsolatokat. De mégis mit tegyünk, ha gyermekünk egyik nap azzal állít haza az iskolából, hogy valójában ő nem is lány/fiú és ezen túl legyünk kedvesek a másik nemet tisztelni benne?
A pubertás korszak nehézségeit könnyebben áthidalhatjuk az aktív hallgatás módszerével, mely segíti a szülő gyermek kommunikációt és egymás megértését.
A pandémia és az ezzel járó szigorítások az egész világon nagyban befolyásolták a kamaszok baráti, sportköri összetartásait. Ki gondolta volna még 2020 elején, hogy ez is várhat a fiatalokra? Sajnos egy olyan rendkívüli helyzet állt elő, ahol az említett korosztály képviselőinek is kötelessége alkalmazkodni a fennálló helyzethez, a szabályokat be kell tartani, a szülőkre és idős nagyszülőkre tekintettel lenni és egyben óvni kell egészségüket. Nagy teher került mindenki vállára ezáltal, de hogyan jelentkezik mindez a hétköznapokban a kamaszok esetében?
Létezik egészséges tinédzserkori lázadás, amit nem csak elfogadni lehet, hanem meglátva pozitív hatásait, beláthatjuk szükségességét is.
A "Töltheti-e hasznosan is idejét egy gyermek a világhálón, ha már arról letiltani úgysem lehet?" cikksorozat második részében talán elsőre meghökkentő dolgot ajánlok; legyen gyermekünknek saját weboldala. Na jó, valójában a szülőé lenne, de a gyermek állíthatja elő a tartalmakat, alkothat, természetesen szigorú felügyelet mellet.
E-cigarettával szokik rá a dohányzásra a tizenéves fiatalok többsége, mert nincsenek tudatában annak, hogy ez ugyanúgy károsítja a tüdőt, mint a hagyományos cigaretta. A 13-15 éves magyar fiatalok harmada próbált már valamilyen dohányterméket, tizenöt százalékuk rendszeresen dohányzik, hat százalékuk pedig csak elektronikus cigarettát használ, amely éppolyan káros, mint a hagyományos cigaretta. A november 26-i Semmelweis Egészség Napokon éppen ezért szentelnek külön előadást az alternatív dohánytermékek tüdőkárosító hatásának, egyaránt megszólítva a kamaszokat és a felnőtteket is.
Ha jól érzed magad a bőrödben és pozitív gondolataid vannak, akkor nehezebben vagy egyáltalán nem találnak rád a betegségek.
A minap a vonaton ütötte meg a fülem ez a félmondat. Nem csak a fülemet, a szívemet is. Egy 14-15 éves forma kislány mondta vihogva a barátainak: - Anyám a csicska otthon! Persze értem, miről beszélt, de vajon ez normális így? És miért nem teszünk valamit azért, hogy ez változzon? Mikor kell(ett volna) elkezdeni másként nevelni? Egyáltalán lehetett volna?
Kemény lesz, mint a kád széle, azt megígérhetem. Egészen addig, amíg harcoltok, kemény is marad. Ha ráhagyod, akkor is. Mi marad, ha a kamasz otthon tanul? Vagyis elvileg tanul, a valóságban meg egyáltalán nem? Teljesen eszköztelennek érzed magad? Akkor ideje, hogy segítsek!
Amiről nem beszélünk, az nincs is. Családban marad, szoktuk mondani, de vajon mit is jelent ez? Ritkán jut eszünkbe, hogy az otthoni “viharokról" beszéljünk. Sok szó esik a bántalmazó kapcsolatból való kilépésről, de kevés arról, hogy milyen hatással van ez a családban élő gyermekre, gyermekekre.
Aláírta Orbán Viktor miniszterelnök azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében ingyen internetet használhatnak a digitális oktatásban tanulók.
A tizenévesek közül majdnem minden harmadik ránéz néhány percenként a mobiltelefonjára, míg az idősebbek inkább csak félóránként szoktak. Ez azért probléma, mert a folyamatos készenlét, a válaszadási kényszer, a megfelelési igény, az online tér előnyben részesítése a személyes kapcsolatokat károsítja. Ennek következtében az énkép sérül, a fiatalok egyre inkább bezárkóznak a saját vélemény-buborékukba, a baráti és párkapcsolati viszonyaik nagy része lezajlik a virtuális térben, még mielőtt a valóságban találkoztak volna. Újra és újra megfogalmazhatjuk ezt a kérdést: miért gond ez? Ám sokkal inkább azt a kérdést kell feltennünk, hogy mit tegyünk ellene?
Kiskamasz gyerekek mellett előbb vagy utóbb előkerül a horrorfilm kérdése. Mikortól engedheted meg? Mire figyelj oda, ha már megengedted? Van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni.
Pályaválasztási nehézségek a járvány idején - ezzel a kezdéssel kaptuk az alábbi cikket olvasónktól. Nagyon sok munka van a video mögött, örömmel osztjuk meg! :)
A szülők kölönköltözése a kamaszok számára is meredek dolog. Ez az esettanulmány megmutatja, hogy mennyi mindenre érdemes figyelni, hogy minél kevesebb fájdalmat okozzunk a gyerekeinknek.
Nem olyan nehéz, de ha belegondoltok, de a hétköznapokon akkor sokkal nagyobb esélye van annak, hogy ő bosszant fel benneteket. Mivel minimum két lépéssel előttetek (na jó, előttem is) jár, így igazán fel kell kötnünk a gatyát, ha egy kis tinibosszantásra adjuk a fejünket.
Fogvesztések és növések, mutáló hang, szőrösödés... ugyan hogyan tudná jól feldolgozni ezeket a változásokat egy kamasz? Ráadásul a pénisze is külön életet kezd élni. Fontos feladatunk a felvilágosítás. De hogyan?
A kamaszokhoz, serdülőkhöz való viszonyunkat gyaran meghatározza az, hogy milyen hiedelemrendszerben élünk. Arra gondolok itt, hogyha a gyermeknevelést átitatta az a gondolat, hogy "jaj, nemsokára kamasz lesz a gyerekem és milyen rossz lesz az", akkor könnyen lehet, hogy tényleg nagyon nehéz időszaknak nézünk elébe, de kicsi felkészüléssel lehet ez könnyebb is.
Sok szülő nézegeti aggódva a gyermekét reggelente. Régebben egy enyhe nátha nem adott indokot az otthonmaradásra. De most minden más. Most vírushelyzet van. Emiatt pedig felmerül a kérdés, hogy ha az enyhébb tünetek miatt is otthon kell tartani a gyermeket, akkor a túl sok hiányzás nem vezet-e évismétléshez.
Az igényléshez az iskolában leadott szülői nyilatkozat szükséges - ezek a legfontosabb tudnivalók
Tanárként azt veszem észre, hogy akik dolgoznak, ők a tanuláshoz is másként állnak hozzá, sokkal motiváltabbak, céltudatosabbak, érettebben gondolkodnak. Igen, tényleg igaz az, hogy a munka nemesít...
Szinte minden szeptemberben találkozhatunk olyan posztokkal, melyek az új tankönyvekből kifotózott részleteket mutatnak, és sokak nemtetszését váltják ki. Idén már több problémás témát is kiszúrtak a szülők.
Tinédzserek kiborítók tudnak lenni, nem kicsit, nagyon. Szülőként észnél kell lenni, hogy kezelni tudd őket. Alkalmazd ezt a tippet, és írd meg a tapasztalataid!
Az alkoholfogyasztás része a kultúránknak: ebédhez egy kis vörösbor, nyári melegben néhány sör, társasági összejöveteleken pedig visszanyerte létjogosultságát a magyar pálinka. De vajon mennyire lesz hiteles a még ha mértékkel is, de rendszeresen iszogató szülő akkor, amikor kamasz gyermekét tiltással próbálja távol tartani az alkoholfogyasztástól?
Érvek és ellenérvek csapnak egymásnak, pedig a szakértők már évtizedek óta egyetértenek abban, hogy megfelelő körültekintéssel alkalmazva a tampon egyáltalán nem tesz kárt a fiatal lányokban.
Minden család egyedi: máshol van a toleranciaküszöb, más tartalmak számítanak elfogadhatónak, más értékeket tartunk fontosnak. Azonban ha nem szeretnénk, hogy a kütyük teljesen átvegyék az irányítást az életünk fölött, jó, ha lefektetünk néhány általános szabályt.
Nehéz ma kamaszt nevelni, mert az otthonról hozott minták nem teljesen állják meg a helyüket a 21. században. A veszekedések elkerülhetetlenek, ha azonban szeretnéd mélyebb sérülések nélkül túlélni ezt az időszakot, egyetlen tanácsunk van: vita helyett próbáld megérteni, mi zajlik a tinédzser testében és lelkében!
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media