Nehézségekkel küzdő családtag

Amikor a fiatal srác - nevezzük Kristófnak - oda mert állni édesanyja és nevelőapja elé, hogy elmondja, nem a menyükkel, hanem a vejükkel fog hazaállítani, a nevelőapja így reagált rá: - Buta is, ronda is, buzi is, akkor minek él az ilyen? Az édesanyja átölelte sírva, és azt suttogta: - Valahol mindig tudtam fiam, de úgy aggódom érted, hogy majd bántanak!
A Csepel-sziget élővilágát bemutató, mozgáskorlátozott gyermekek által is használható, úgynevezett befogadó játszóteret avattak kedden a főváros XXI. kerületében a Szerencsejáték Zrt. támogatásával.
Fogyatékkal élő gyermekekre vigyáztam. Napjában többször porszívóztam, felmostam és pakoltam össze a kiborult játékokat. Napi nyolc órában feszült figyelemmel kísértem a körülöttem nyüzsgő középsúlyos értelmi fogyatékkal élő gyermekeket, akik a legváratlanabb pillanatban voltak képesek veszélyes helyzeteket generálni. Pelust cseréltem, nyálkendőt mostam, őrködtem a gyerekmedence mellett, és még életemben nem fáradtam el ennyire egy átdolgozott nap után. Mégis azt mondom eddigi életem legmeghatározóbb nyári emléke volt az a hét, amit a Mazsola Kuckó táborában tölthettem.
Mindannyian átéltünk már nehezebb időszakokat, amikor sötét felhők árnyékolták el előlünk a napot és nem volt könnyű meglátni mikor lesz már vége a nehézségeknek. A stresszel és a feszültségekkel a testünknek, lelkünknek egyaránt meg kell küzdenie. Változó a teherbírásunk, hogy ezt kinek mennyire könnyű vagy nehéz. Ez a megküzdési képesség a reziliencia. Ha reziliens a személyiségünk, akkor a legnagyobb nehézségek közepette is meg tudjuk őrizni az optimizmusunkat és mindig látjuk a fényt az alagút végén.
Minden emlőrákos beteg rehabilitációjának a diagnózis közlésének pillanatában meg kell(ene) kezdődnie, mert ez az egyik záloga a minél gyorsabb és teljesebb fizikai és lelki felépülésnek. A daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület az Egyensúly Emlőrák Rehabilitációs Program keretében abban próbál segíteni, hogy a járványhelyzet ellenére is országszerte minél több emlődaganatos nő kapjon a felépülését szolgáló támogatást. Az emlőrák felborítja a test, a lélek, a család, a mindennapok egyensúlyát, ennek visszaszerzésében nyújtanak segítséget.
Tavaly a Balatont úszta át hosszában a csapat, idén, egy újabb jótékony cél érdekében száll vízre a Pingvin közösség. Sok család került nehéz anyagi helyzetbe, a vírus helyzet okozta válság miatt.
A kapcsolati erőszak ma is tabutémának számít a társadalomban, a kijárási korlátozások miatt pedig a helyzet - a szakemberek tapasztalatai szerint - a korábbinál is rosszabbra fordult. A bántalmazó kapcsolatokra és a kívülállók felelősségére hívja fel a figyelmet az Összezárva című rövidfilm.
Külső szemmel nézve talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.
Figyeljünk oda a járvány miatt elszigetelten élő gyerekekre, mert a magány és az ezzel járó érzelmi hullámvasút akár visszafordíthatatlan cselekedetekbe is hajszolhatja őket - üzeni egy édesapa.
Nem csak nadrágszíjjal lehet súlyos sebeket okozni a gyereknek: a folyamatos kiabálás, az elhanyagolás, a megalázó helyzetekbe sodrás vagy az érzelmi igények semmibe vétele éppolyan drámai hatást gyakorol a gyermek későbbi életére, mint a fizikai bántalmazás, és aki így nő fel, nehezen lesz ép felnőtt.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media