Nehézségekkel küzdő családtag

A legegyszerűbben megfogalmazva az asszertivitás nehéz érzelmi szituációban a saját magam érdekeinek a képviselete olyan módon, hogy mindeközben a másik fél érdekeit is tiszteletben tartom. Ez a hozzáállás gyógyító hatással van az emberi kapcsolatainkra az élet minden területén, családban és munkahelyen egyaránt. Nem cél megváltoztatni, manipulálni vagy leigázni a másik felet, a cél, hogy mindenki érdekei érvényesülhessenek. A gyakorlatban az arany középutat jelenti a behódoló-alárendelt és a fenyegető-agresszív magatartásforma között. Ez valódi felnőtt viselkedés.
Egy nő azt mesélte, hogy amikor a férje úgy döntött, hogy elköltözik, neki kellett elmondania a hírt a gyerekeknek és mindenki másnak is, és ez borzalmas érzés volt. De ahogy telt az idő, egyre több érdekes dolgot tanult meg önmagáról és az életről.
Nárcisztikus személyiségzavarban szenved - mondjuk róla, de valójában nem ő szenved benne, hanem mi szenvedünk tőle.
Sokan éljük úgy az életünket, hogy nem is gondolunk, rá változtathatnánk. Talán nem is tartjuk lehetségesnek és azt gondoljuk, minden jól van úgy, ahogy van. Ez a hozzáállás ugyan megvéd minket a folytonos aggódástól, de azt nekünk kell eldöntenünk valóban komfortos-e az életünk, ahogyan van. 
A sérült gyermeket otthon nevelő szülők számára ugyanúgy nehéz pillanat, amikor a gyermekük felnő, vagy másképp fogalmazva korban eléri a felnőttségnek számító határt, mint az átlagos szülőknek. Ebben az életkorban már a sérült fiatalnak is szüksége van rá, hogy az önállóságát a számára legmagasabb szinten megélhesse. De talán mégsem ugyanúgy történik...
Többek meggyőződése, hogy bántalmazottak valós száma több lehet a rendelkezésre álló statisztikai adatoknál. Több eset is rejtve maradhat, ha az elszenvedők különféle okokból szégyellik, hogy áldozattá váltak. Magyarországon hetente egy nő hal meg az őt ért családon belüli erőszak miatt. Minden ötödik szenved, vagy szenvedett a bántalmazástól. November 25 a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi világnapja.
A gyermek akkor tanulhat otthonról, ha ő maga tartozik a rizikócsoportba. Eddig így volt. Az Oktatási Hivatal új állásfoglalása azonban azoknak is segítség lehet, akik egy háztartásban élnek olyanokkal, akik veszélyeztetettek közé tartoznak.
Mindenki életében történnek tragédiák, amikről aztán nem szívesen beszél, hiszen fájdalmas felidézni. Sokszor egy emberöltőn át titok marad egy-egy ilyen trauma a családon belül, és csak később, esetleg már a halál után kerül napvilágra. Az ilyen sebek képesek egy család érzelmi életére generációkon keresztül hatással lenni.
A Gardrób Alapítványnak rendkívül fontos, hogy a kultúra olyan helyekre is eljusson, ahol nehezebb sorsú, hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok, gyerekek élnek. Októberben két telephelyet is meglátogattak: előadást tartottak a siklósi és a tornanádaskai közösségben is. Az idei ünnepi előadások helyett adományokkal támogatnák a mélyszegénységben élő családokat, ezért arra ösztönzik az embereket, gyűjtsenek össze minél több ruhát, játékot, ágyneműt, hogy a telet átvészeljék.
Minden szülő számára a saját gyermeke tökéletes. Tökéletes úgy, ahogy van. Mégis fontos, hogy néha más szemmel nézz a lányodra vagy fiadra, hogy észrevedd, ha valamiben segítségre van szüksége. A túlsúly ilyen. Nem szabad legyinteni rá, és nem szabad magára hagyni a gyermeket. Mit tehetsz szülőként, hogy támogasd a túlsúlyos gyermekedet?
Az elengedés bizony nem könnyű. Azt is mondhatnánk, szinte művészet. Különösen ha egy szeretett személyt kell elengednünk hosszabb-rövidebb időre, vagy épp végleg.
Az ország egyre több pontján bukkannak fel látszólag gazdátlan plüssállatok. A játékokat nem véletlenül hagyták el: fontos szereplői annak a jótékonysági akciónak, amely az egyéves SMA-beteg kisfiú, Burinda Zsombor gyógyulásáért indult.
Az Auchan idei karácsonyi jótékonysági kampánya során ismét a Tűzoltó utcai Gyermekklinikát segíti a vásárlók bevonásával.
Mit tegyek, ha egy szülő a gyermekét szidalmazza a játszótéren? Hogyan beszéljek a gyerekemmel, ha bántalmazza a társait? Meg tudom védeni a gyerekemet a bűnözőktől a neten? - ilyen kérdésekre ad gyakorlati választ a kiadvány
Müller Cecília országos tisztifőorvos ajánlást fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogyan készüljünk fel egy esetleges kórházi ellátásra a koronavírus idején.
A magyarok 38%-a szerint egy pofontól nem lesz baja a gyereknek. Ismerd fel, és tegyél ellene címmel gyermekbántalmazás elleni kampányt indított az UNICEF Magyarország, az akcióhoz tartozó plakátok már megjelentek az ország több pontján. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet: a gyermekek védelme a társadalom közös felelőssége. A világon egymilliárd gyermeket érint évente a szexuális, fizikai vagy pszichológiai erőszak és közülük 40 ezren válnak emberölés áldozatává.
Érdemeld ki a jobb életet és a szebb érzéseket! Ne hagyd kihunyni a tüzet! Mentsd meg az értékeket, de ne engedd, hogy visszahúzzanak. Az egyéni fejlődéshez szabadság, önállóság, bírálat és korlátmentesség kell.
Már 8 hónapja élünk korlátozásokkal. Rengeteg bizonytalanság van az életünkben, ami megvisel bennünket. Amíg mi felnőttek meg tudjuk fogalmazni, és ki tudjuk beszélni magunkból, addig a gyerekek nem biztos, hogy szavakba tudják önteni, hogy mitől félnek. Vannak viszont olyan jelek, amik segítenek észrevenni a belső feszültséget.
Amikor a fiatal srác - nevezzük Kristófnak - oda mert állni édesanyja és nevelőapja elé, hogy elmondja, nem a menyükkel, hanem a vejükkel fog hazaállítani, a nevelőapja így reagált rá: - Buta is, ronda is, buzi is, akkor minek él az ilyen? Az édesanyja átölelte sírva, és azt suttogta: - Valahol mindig tudtam fiam, de úgy aggódom érted, hogy majd bántanak!
A Csepel-sziget élővilágát bemutató, mozgáskorlátozott gyermekek által is használható, úgynevezett befogadó játszóteret avattak kedden a főváros XXI. kerületében a Szerencsejáték Zrt. támogatásával.
Fogyatékkal élő gyermekekre vigyáztam. Napjában többször porszívóztam, felmostam és pakoltam össze a kiborult játékokat. Napi nyolc órában feszült figyelemmel kísértem a körülöttem nyüzsgő középsúlyos értelmi fogyatékkal élő gyermekeket, akik a legváratlanabb pillanatban voltak képesek veszélyes helyzeteket generálni. Pelust cseréltem, nyálkendőt mostam, őrködtem a gyerekmedence mellett, és még életemben nem fáradtam el ennyire egy átdolgozott nap után. Mégis azt mondom eddigi életem legmeghatározóbb nyári emléke volt az a hét, amit a Mazsola Kuckó táborában tölthettem.
Mindannyian átéltünk már nehezebb időszakokat, amikor sötét felhők árnyékolták el előlünk a napot és nem volt könnyű meglátni mikor lesz már vége a nehézségeknek. A stresszel és a feszültségekkel a testünknek, lelkünknek egyaránt meg kell küzdenie. Változó a teherbírásunk, hogy ezt kinek mennyire könnyű vagy nehéz. Ez a megküzdési képesség a reziliencia. Ha reziliens a személyiségünk, akkor a legnagyobb nehézségek közepette is meg tudjuk őrizni az optimizmusunkat és mindig látjuk a fényt az alagút végén.
Minden emlőrákos beteg rehabilitációjának a diagnózis közlésének pillanatában meg kell(ene) kezdődnie, mert ez az egyik záloga a minél gyorsabb és teljesebb fizikai és lelki felépülésnek. A daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület az Egyensúly Emlőrák Rehabilitációs Program keretében abban próbál segíteni, hogy a járványhelyzet ellenére is országszerte minél több emlődaganatos nő kapjon a felépülését szolgáló támogatást. Az emlőrák felborítja a test, a lélek, a család, a mindennapok egyensúlyát, ennek visszaszerzésében nyújtanak segítséget.
Tavaly a Balatont úszta át hosszában a csapat, idén, egy újabb jótékony cél érdekében száll vízre a Pingvin közösség. Sok család került nehéz anyagi helyzetbe, a vírus helyzet okozta válság miatt.
A kapcsolati erőszak ma is tabutémának számít a társadalomban, a kijárási korlátozások miatt pedig a helyzet - a szakemberek tapasztalatai szerint - a korábbinál is rosszabbra fordult. A bántalmazó kapcsolatokra és a kívülállók felelősségére hívja fel a figyelmet az Összezárva című rövidfilm.
Külső szemmel nézve talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.
Figyeljünk oda a járvány miatt elszigetelten élő gyerekekre, mert a magány és az ezzel járó érzelmi hullámvasút akár visszafordíthatatlan cselekedetekbe is hajszolhatja őket - üzeni egy édesapa.
Nem csak nadrágszíjjal lehet súlyos sebeket okozni a gyereknek: a folyamatos kiabálás, az elhanyagolás, a megalázó helyzetekbe sodrás vagy az érzelmi igények semmibe vétele éppolyan drámai hatást gyakorol a gyermek későbbi életére, mint a fizikai bántalmazás, és aki így nő fel, nehezen lesz ép felnőtt.
Az elmúlt néhány hét érzelmileg is nagyobb tudatosságot kényszerített ki belőlünk. Nehézségekkel kell szembenéznünk és tehetetlenül alkalmazkodni az elvárt fegyelmezettséghez.
Módszerek az atipikus fejlődésű gyerekek kezeléséhez.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media