Karácsony

Az első karácsony a babával mindig nagyon különleges ünnep. Természetesen mindennek tökéletesnek kell(ene) lennie: a fa csillogjon, az étel legyen finom, az ajándéknak mindenki örüljön, s kellemes hangulat uralkodjon. De mint tudjuk, ember tervez... főleg egy kisbabával kiszámíthatatlan minden.
Borítékokból, joghurtos poharakból, bébiételes üvegekből, dobozokból, papírpoharakból, muffin sütő formákból, de még papírzacskókból, zoknikból vagy akár papírgurigákból is készíthetsz saját adventi naptárat. Nem kell nagy kézügyesség hozzá. 24 apró meglepetés kerül majd bele. Nincs ötleted, hogy mik legyenek azok? Most segítünk Neked!
Amikor kiskorodban lázas voltál, édesanyád egész éjszaka virrasztott melletted. Amikor elkezdted az iskolát, segített a tanulásban. Amikor pedig eljött a karácsony, szép ruhába öltöztetett, és a fa alatt csodálattal vegyes izgalommal nézte a mosolygó arcodat, miközben az ajándékaidat bontogattad. Belegondoltál már abba, hány gyereknek nem adatott ez meg a világon? Ezért, a boldog gyerekkorért küzd az UNICEF. És most Te is segíthetsz!
Különleges ünnepnek nézünk elébe, de nem biztos, hogy a szó pozitív értelmében. Az egész évünket átszőtte a világjárvány, a hírek, a bizonytalanság, a félelem, a bezártság. Hogyan tudsz szülőként mégis szép ünnepet varázsolni gyermekednek?
Az embereket általában két típusra lehet osztani, ha az ajándékok beszerzéséről van szó. Vannak a tervezők, akik már hónapokkal előre kitalálják, esetleg meg is veszik szeretteik számára a tökéletes karácsonyi meglepetéseket. Illetve vannak a halogatók, akik rendszerint a karácsony előtti utolsó héten vagy napokban járják a bevásárlóközpontokat kétségbeesve ajándékok után.
A csillogó díszek a házakon, az andalító dallamok a bevásárlóközpontokban mind jelzik, hogy az ünnepek már nemcsak közelednek, de itt vannak. Ám ahelyett, hogy szemünket forgatnánk, nem árt emlékezni: vannak, akik most élik át először a karácsonyi nyüzsgést.
A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó élelmiszerhulladékok - például tojáshéj - miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek az ünnepek során.
A Dabason élő Kajdácsi Józsefné Eta néni háza valóságos zarándokhellyé válik az ünnepekre: a gyönyörűen kivilágított udvart ugyanis decemberben megnyitja a nagyközönség előtt is.
Alig várjuk a szabadságot, a munkaszüneti napot, a hosszú hétvégéket - a jövőre jut belőlük bőven. Várjuk az ünnepeket, a naptárban pirossal jelölt jeles napokat, amikor megengedhetjük magunknak, hogy lazítsunk, egy kicsit magunkkal is foglalkozzunk, ajándékozzunk és ajándékot kapjunk.
A kérdés, hogy valódi vagy műfenyőt válasszunk, karácsony táján valamennyiünkben felmerül.
A 2019-es adventi időszakban ismét közlekedik a Mikulástroli, amely december 19-ig ajándékokat is gyűjt a rászorulók számára.
A hónapokkal Karácsony előtt megjelenő akciók, hirdetések rendre azt sugallják, hogy az ünnep a csillogástól, a csomagoktól, a földi javakban dúskálástól lesz szép. A valódi egymás felé fordulás, a szeretet megélése sokszor elveszik a rohanásban, a megfelelni akarásban.
Az ünnepek alatt együtt a család, jönnek az ismerősök, rokonok, az együtt töltött időt feldobja egy - vagy akár több - társasjáték.
Ha már unjátok, hogy karácsonyra csokit, bort, tusfürdőkészletet, esetleg pizsamát adtok egymásnak, itt az ideje valami egyedivel előállni! Az alábbi ötletek jól jöhetnek a munkahelyi karácsonyi húzáson, az alig ismert rokonoknak, és annak a barátnőnek is, akit megajándékoznál, de nem szeretnéd kellemetlen helyzetbe hozni azzal, hogy költségekbe vered magad miatta.
Kürtős kalács, forralt bor, esetleg korcsolyapálya... egyre több helyen élhetjük át az adventi vásárok különleges hangulatát Budapesten. Aki valami szép ajándékot szeretne vásárolni, jó helyen keresi, de annak is érdemes kilátogatni ezekre a vásárokra, akik csak a fényekben szeretnének gyönyörködni, és élvezni a különleges illatokat. :)
Szép a hatalmas fenyőfa a nappaliban, de mit tehetünk, ha nem szeretnénk, hogy a babánk belecsimpaszkodjon, széttörje a díszeket, vagy esetleg magára borítsa az egész fát? Az alábbiakban következzen néhány tipp a bababarát karácsonyfára gyakorló anyukáktól, amelyeket akkor is megfogadhatunk, ha a kutyától vagy a macskától szeretnénk megvédeni a fát. Soha ne hagyjuk azonban felügyelet nélkül a karácsonyfa közelében, sem akkor, amikor a díszekkel játszik.
Egyetlen szülő sem tudja megúszni, hogy legalább egyszer neki ne szegezze ezt a kérdést a gyermeke. A tanácstalan apa és anya pedig ilyenkor nem tudja, mivel tesz jobbat: "hazudjon" továbbra is, vagy döntse romba a gyerek álomvilágát?
Egy kisiskolásnak már nehezebb ajándékot választani, mint egy kisgyereknek. Egy ilyen korú gyereket pont nem nevelő felnőtt nem biztos, hogy tudja, épp milyen játék, mesefigura számít divatosnak, ráadásul ebben az életkorban már a személyes ízlésük is erősen különböző.
Elindult a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom karácsonyi adománygyűjtő akciója a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei javára. A Böjte Csaba által alapított erdélyi gyermekotthonok lakói a székelyföldi Parajdon Angyalváró rendezvényen vesznek részt, ahol zenés műsorral, játékokkal szórakoztatják őket. Erre az alkalomra visznek Magyarországon gyűjtött, ajándékokkal teli cipősdobozokat.
Nem kell, hogy az ajándék drága legyen, az viszont fontos, hogy passzoljon a gyerek életkorához. Az alábbi listának tanácstalan nagybácsik, sokkal fiatalabb gyereket nevelő keresztanyák és az ötletekből már lassan kifogyó szülők is hasznát vehetik.
A boltok már karácsonyi díszben, a polcokon hetek óta ott vannak a Mikulások, és lassan a bevásárlóközpontokban is felcseng a Last Christmas... Ideje, hogy te is elkezdd a karácsonyi készülődést, hogy az idei ünnep stressz- és kapkodásmentesebben, és talán egy kicsit boldogabban is teljen, mint az eddigiek.
A karácsony előtti utolsó héten csúcsra járnak az adventi vásárok, a bevásárlóközpontok, a hipermarketek és a piacok. Ebben az időszakban minden évben megemelkedik a zsebtolvajlások száma, hiszen mi magunk is figyelmetlenebbek vagyunk a szokásosnál. Kovács Ildikó önvédelmi instruktor szerint a fáradtságunk és a szétszórtságunk tehet minket áldozattá.
A karácsony egyik legkedveltebb szaloncukor íze a kókuszos, a szaloncukor maga pedig a karácsonyfa jellegzetes kék dísze szokott lenni. Pár nap van karácsonyig, mi már alig várjuk, ezért teszteltünk most le Nektek 10 féle országosan kapható kókuszos szaloncukrot. Lehet-e finomat venni 800 Ft alatt egy csomaggal, vagy maradjunk a 2.000 Ft-os terméknél?
Az ötfős fiúcsapatot a közös hobbi hozta, egyben tartotta össze: valamennyien képregény rajongók voltak, s legszívesebben hőseik bőrébe bújva élték volna az életüket. De mivel erre nem volt lehetőség, ezért tenniük kellett érte valamit.
A dimbes-dombos tájat véget nem érő, örökzöld mohatakaróként borította a fenyves. Betakarta, elfedte a föld testén sebként csúfoskodó hasadékokat, éles peremű sziklakinövéseket. Ha valaki belehallgatott az erdő csendjébe, a madárfüttyön kívül a fák lélegzését is hallhatta. Béke és nyugalom honolt a tájon.
Az I. világháború befejezésének 100. évfordulójára.
Lenni vagy nem lenni? Mármint csinosnak! Ez a kisgyerekekkel otthon lévő anyukák örök problémája: mit kellene tenni, hogy csinosak legyenek (újra).
Amikor igazán személyes ajándékot keresünk karácsonyra, a fényképek és az azokkal díszített legkülönbözőbb tárgyak mindig az első ötletek között vannak. Ez nem véletlen, hiszen segítenek megőrizni és felidézni az emlékeket és méltó díszei az otthonoknak. Ebben a cikkben Ihász Ingrid, a DreamWorld Photography fotósa osztja meg veletek a tippjeit, hogy a karácsonyi képeitek a lehető legjobbak legyenek.
Már Karácsonyra készülnek: rászoruló családok számára szereznek örömet a kívánságteljesítők.
December 24 délután fél három van, lassan fél órája a Last Christmast énekelve, céltalanul körbe-körbe autózom a teljesen kihalt lakóparkban. Szófia hátul ül a Vakonddal a kezében, láthatóan élvezi a helyzetet: azóta nem akar aludni, amióta meglátta a karácsonyfát és a papát. Szófia anyukáján látszik, hogy már feladta az altatást, és azt is, hogy a férje valaha eltalál akár csak egyetlen hangot is a világslágeren.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media