SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezért ne erőltesd rá gyermekedre, hogy puszilgathassák a rokonok karácsonykor

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-12-13
Úgy tűnhet, hogy karácsonykor végre szabad a vásár, a szeretet és az összetartozás ünnepén a távoli rokonoknak is szabad ölelgetni, puszilgatni a gyerekeket, hiszen az érintés a szeretet kifejezése. Most szabad aztán igazán ölbe húzni őket, vagy az arcuk finom bőrét csipkedni, megsimogatni a hátukat. Az érintés azonban különös, illékony teremtmény: csakis két ember közös akaratából jöhet létre, még akkor is, ha az egyik fél csak egy kisgyerek.
Ezért ne erőltesd rá gyermekedre, hogy puszilgathassák a rokonok karácsonykor

Felnőttek, akik nem tisztelik a gyermekük határait

Gyerekkoromban mindig ott volt nekünk Béla bácsi. Mély és öblös volt a hangja, már az ajtóból bömbölte: „Megjött a Béla bácsi!”

Mi, gyerekek, elbújtunk az asztal alá. Valamelyik felnőtt ilyenkor cinkosan mosolyogva kihúzott minket az asztal alól és kiszolgáltatott Béla bácsi szúrós szakállának.

Én megtanultam az esetből, hogy gyerekként alig ismert felnőtteknek a testhatáraim átlépésének megengedésével tartozom. Hogy nem rendelkezem magammal. Hogy nem veszik komolyan az érzéseimet. Megtanultam azt is, hogy mindez a szeretet nevében történik, és hogy a vonakodásom vicces, nevetség tárgya a családban. Béla bácsi nem volt pedofil és én is túléltem minden karácsonyt. Már ha a túlélés elég.

Kinek jó ez valójában? Csak az egyiküknek, és az bizony nem a gyerek.

Márpedig Bála bácsiból sok van, ezért is kell beszélnünk erről: beszélnünk egymással és a gyerekkel is. Hosszú távon ugyanis csúnyán összezavarhatja a kicsiket, ha nyomást gyakorlunk rájuk, hogy olyan szeretetet mutassanak ki, melyet nem éreznek, vagy nem hagyjuk, hogy felállíthassák saját határaikat.

Az nem mentség, hogy nem akarunk barátságtalanok vagy udvariatlanok lenni a rokonainkkal – a gyerek nem lehet az ára annak, hogy mi ne érezzük kényelmetlenül magunkat.

A gyerek nem ellentételezése a családi békének. Még a karácsony sem lehet bérlet arra, hogy beleegyezés nélkül olyan ismerős érintse meg a gyereket, akinek érintését kerüli, vagy arra kényszerítsék, hogy megérintsen olyan rokont, akit nem szeretne.

Nem vagyunk felelősek azokért az érzelmekért, melyeket a visszautasítás a Béla bácsikban kelt: ezt nekik kell feldolgozniuk. A gyerekünknek viszont segítenünk kell a határai felállításában és annak elérésében, hogy ezt mások is tiszteletben tartsák. Hiába mondja esetleg Béla bácsi, hogy ez egy játék, mindaddig nem az, amíg mindketten nem akarják játszani. És főleg nem lehet üzlet tárgya: a rokon nem ígérhet ajándékot azért, hogy a gyerek hajlandó legyen az ölébe ülni.

Ha a gyerek szól nekünk és értésünkre adja, hogy nem szeretné egy rokon érintését, biztosítsunk számára védelmet. Ha nem szól, akkor viszont figyeljük a testi jelzéseit, esetleges elhúzódását, feszengését, messzire nézését, vagy ahogy pillantása a miénkét keresi. Ha a ruháját igazgatja, húzogatja, söpörgeti, elbújik valahová, akkor vegyük a jelet. Ne húzzuk ki az asztal alól, és ne tegyük be a habcsókos nagynéni ölébe se nagy mosolyogva. Ha azt éreztetjük vele, hogy mások kedvéért fel kell adnia a testi autonómiáját, az a későbbi párkapcsolatában nehézségeket okozhat.

Mit tehetünk Béla bácsival? Őt semmi esetre se fogadjuk örökbe, hiszen nem ő van a nevünkön. Viszont a gyerekünk számára nekünk kell megtanítani, hogy bízzon a zsigeri érzéseiben és bízzon magában, a biztonságában. Béla bácsinak bekészíthetünk néhány mondatot:

„Tudod, még nem áll készen az ölelésre, és mi megértjük ezt.”
„Valószínűleg szívesebben ad egy ötöst, ha így jó neked.”
„Az integetésnél tart, és mi nem erőltetjük ennél tovább.”
„Nem szidjuk meg, ha nemet mond.”
„Kérlek, értsd meg az érzéseit.”

Felnőttként az a feladatunk, hogy olyan érzelmi légkört teremtsünk a gyermek köré, melyben megoszthatja velünk a testére vonatkozó döntéseit. Még azt is, hogy esetleg van olyan felnőtt a csapatban, akinek a testi közelsége megnyugtató lenne számára, annak ellenére, hogy erre nem számítottunk.

Hiszen még az is lehet, hogy az én gyerekem pont Béla bácsit imádja.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja