SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-02-28
Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A kötődés 4 típusa

A korai kötődés bármilyen szülő esetében kialakul

Mivel a baba születésekor magatehetetlen, így szüksége van valakire, aki mellette van és akiben megbízhat, aki kielégíti a szükségleteit. 

Szajli Claudia pszichológus azt mondja, hogy a gyerekek bármilyen szülőhöz képesek kötődni. 

"A korai kötődés bármilyen szülő esetében kialakul, tehát ha például egy gyermek bántalmazó szülővel él, akkor ő azt fogja megtanulni, hogy az a szeretet és ezt viszi tovább. Ami később akár abban is megjelenthet, hogy sémaként benne él és hasonló párokat választ."

Mary Ainswort nyomán négy kötődéstípust különböztethetünk meg.
 

Biztonságos kötődés

Ez a fajta kötődés akkor alakul ki, ha a gyerek az élete első időszakában egy szeretetteljes, biztonságos légkörben él, ahol megtapasztalja a szülői gondoskodást és figyelmet. Ha sír, akkor felveszik és megnyugtatják, minden jelzésére igyekszik reagálni a szülő, akiben megbízhat. 

Aki ezt tapasztalhatta meg, az a felnőtt életben könnyebben bízik másokban, és hosszú, boldog, egészséges kapcsolatai lesznek. Az ilyen felnőtt magabiztos, és a kihívásoktól sem fél.
 

Ambivalens kötődés

Az ilyen gyerekek szülei egyszer ölelgetik, egyszer meg ellökik maguktól őket, vagyis következetlenek. 

Ranschburg Jenő szerint az ilyen gyerekekből bizonytalan felnőttek válnak, akik önértékelési gondokkal küzdenek. 

”Az ilyen ember felnőttkorában jobban kötődik a partneréhez, mint amennyire a partner kötődik hozzá. Mindig ő az, aki jobban szeret, megállás nélkül attól fél, hogy el fogják hagyni őt, amit általában ki is provokál, mert a mély érzései ellenére igen gyakran veszíti el ezeket az emberi kapcsolatokat.

Bizonytalan önértékelés, állandó kétségek kísérik az életét. Úgy érzi, hogy őt alulértékelik, ez az emberi kapcsolatait megrontja. Álmodik a sikereiért, de gyakran hiányzik az az energia belőle, hogy tegyen is a sikerek eléréséért. A szülőről úgy beszél egész életében, mint aki tolakodó és tisztességtelen. Rosszakat mond a szülőről akkor is, amikor már rég nem lakik velük. A visszautasítástól állandó félelem él benne, ugyanakkor folyton ki szeretne tárulkozni. Úton-útfélen is ki szeretné önteni a szívét. A szeparációtól, elhagyástól és a haláltól folyamatosan félnek és rettegnek.”
 

Elkerülő kötődés

Az ilyen gyerek azt tanulja meg a családban, hogy jobb, ha nem mutatja ki az érzéseit, hiszen amikor korábban kimutatta, akkor a szülő kiabált vele vagy türelmetlenné vált - ezért jobbnak látja, ha elfojtja magában az érzelmeit. 

”Az ilyen emberek úgy élik le az életüket, hogy nem jó túl közel lenni másokhoz, 3 lépés távolságban kell lenni. Nem engedik meg maguknak, hogy feloldódjanak a partnerkapcsolatukban, de azt is gyűlölik, amikor a partner túl közel jön. Szeretnek egyedül dolgozni, belemenekülnek a magányos munkába. Rengeteg gyerekkori traumáról számolnak be, például fizikai bántalmazás, szülői alkoholizmus. Általában nem beszélnek saját magukról és nekik se beszéljen senki arról, hogy milyen volt az élete” - mondja a szakértő. 
 

Dezorganizált kötődés

Azoknál a gyerekeknél alakul ki ez a fajta kötődés, akiket a szülő fizikailag vagy érzelmileg bánt vagy elhanyagol. 

Szajli Claudia pszichológus a Családinetnek azt mondta, a korai kötődés nagyban meghatározza a későbbi felnőttkori kötődést, hiszen az lesz a gyermek belsővé tett működésmódja a kötődési személyek felé.

Ugyanakkor hozzáteszi, hogy tudatossággal és mentális munkával megváltoztatható, tehát egy bizonytalanul kötődő gyermekből felnőttként válhat biztonságos kötődésű pár egy kapcsolatban, ha dolgozik a saját fejlődésén.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja