SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így érheted el, hogy szót fogadjon - egyetlen figyelmeztetéssel

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-04-19
Egy módszer, amivel nincs ordibálás, vitatkozás, hiszti, ellenkezés. Ugyanúgy tökéletesen működik ovis korban és kamaszkorban is. Jó szívvel ajánlom mindenkinek - próbáljátok ki!
Így érheted el, hogy szót fogadjon - egyetlen figyelmeztetéssel

A hatékony fegyelmezés titka: "Ha… akkor"

Bármit mondasz, nem hajlandó azt csinálni, amire kéred. Pedig beveted a ”Nem fogom még egyszer elmondani!” mondatot is. Nem megy fürdeni, nem pakolja el a játékait, egyszóval nem fogad szót, úgy csinál, mintha meg se hallaná, amit kérsz tőle. Szerencsére ezen nem nehéz változtatni, egy pár trükkel könnyen rávehetjük, hogy megtegye, amit kérünk tőle.

Az úgynevezett "ha… akkor" figyelmeztetéssel megtanítjuk a gyerekünknek, hogy a cselekedeteinek vannak következményei. Ezek a figyelmeztetések ugyanolyan jól működnek óvodás korban, mint kamaszkorban.

Hasonló elven működnek, mint a számolásos technika. Az 1, 2, 3 számolással a szülők ugyanúgy figyelmeztetik a gyereküket a következményekre, akárcsak a "ha…akkor" jellegű mondatokkal. Vagyis azokra a dolgokra figyelmeztetik, amik akkor fognak bekövetkezni, ha nem tesznek eleget a szülő kérésének.
 

Példák a "ha… akkor" figyelmeztetésekre

Bár ezek a mondatok mindenki számára magától értetődők, mégis íme, néhány példa:

  • Ha nem fésülködsz meg, akkor kócos hajjal mész majd iskolába.
  • Ha hidegen eszed a levest, meg fog fájdulni a hasad.
  • Ha most nem kapcsolod ki a játékot, akkor 24 óráig nem gépezhetsz.

A "ha…akkor" kijelentéssel a szülő figyelmezteti a gyerekét, hogy a viselkedésén változtatnia kell. A döntés ezután a gyerek kezében van. Ha nem változtat, akkor számolnia kell a negatív következményekkel.

Fontos kiemelni azonban, hogy ezek a kijelentések pozitívak is lehetnek. Például ha megetted az ebédet, akkor ehetsz desszertet. Itt ismét a gyereken múlik, hogy dönt, de ez esetben nem negatív, hanem pozitív a következmény.
 

Az ilyen figyelmeztetés előnyei:
 

  • elkerüljük vele a hatalmi harcokat,
  • nem kell vitatkozni, a következmények világosak,
  • a figyelmeztetéssel csökkenthető a nyafogás, ellenkezés,
  • csökken a kiabálás is,
  • a gyerek felelősséget vállal a saját viselkedéséért.

     

A következményekkel számolni kell

A ha…akkor figyelmeztetéseket csak akkor érdemes bevetnünk, ha készen állunk rá, hogy a következményt végre is hajtsuk. Ha csak fenyegetőzünk és valójában sosem tesszük meg azt, amit kilátásba helyeztünk, ha nem fogad szót, akkor ez a módszer teljesen hatástalan lesz.

Vannak olyan viselkedések, amikor szintén nem alkalmazható a ha…akkor módszer. Ez pedig az, ha a gyerek viselkedése annyira súlyos, hogy azonnali következménnyel kell számolnia. Például ha megüt minket vagy mást. Ilyenkor ne mondjuk, hogy ha még egyszer megütsz, akkor ez és ez lesz. Ebben az esetben nem kaphat második esélyt, ilyenkor azonnal cselekedni kell.


Tanácsok a "ha… akkor" figyelmeztető mondatok használatához


1. Csak egyszer hangozzon el a kijelentés

Ha a szülő újra és újra megismétli, akkor a gyerek nem fogja őt komolyan venni, csak azt tanulja meg, hogy nem kell odafigyelnie arra, amikor először beszél hozzá a szülő.

2. Adjunk időt neki, hogy megfeleljen!

Ha kimondjuk a figyelmeztetést, adjunk utána egy kis időt a gyereknek. Ha ezután sem cselekszik, akkor számoljon a következményekkel.

3. A következmények ne legyenek túlzók!

Ne mondjunk például olyanokat, hogy ha most azonnal nem szállsz le a biciklidről, akkor soha többé nem biciklizhetsz. Egy kiváltság elvétele 24 órára elegendő.

4. Nyugodtan beszéljünk a gyerekünkhöz!

Ne kiabáljunk, ne emeljük fel a hangunkat, mert úgy kevésbé hatékony a módszer!

Ha a gyerek egy idő után belátja, hogy nem csak fenyegetőzünk, hanem valóban tartjuk magunkat a következményekhez, akkor már tudni fogja, hogy komolyan gondoljuk, hogy mi várható, ha nem fogad szót. Így megtanulja, hogy ő is jobban jár, ha azonnal eleget tesz a kéréseinknek.

Indexkép: Jep Gambardella fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja