SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az idő múlik: 10 dolog, amit mindenképp tegyél meg, mielőtt kirepülnek a gyerekeid

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-05-24
Az idő múlása senkit nem kímél, és nehéz elfogadni, hogy a gyerekek, akiknek régen minden pillanatban szükségük volt ránk, most már a saját életüket élik. De van néhány dolog, amit érdemes még megtenni, mielőtt kirepülnek, hogy teljesebb lehessen az életünk.
Az idő múlik: 10 dolog, amit mindenképp tegyél meg, mielőtt kirepülnek a gyerekeid

Egy édesanya tanácsai: ezeket tedd meg mindenképp, mielőtt kirepülnének a gyerekeid

Már üres a ház. Az egykor zsibongó, nevetéssel teli otthonunk most csendes, és a szívem mélyén egy különös üresség lakozik. Azok a mindennapok, amelyeket sokszor fárasztónak és kaotikusnak éreztem, most mindennél jobban hiányoznak. 

Ha rám hallgatsz, a következőket teszed, amíg még melletted vannak.
 

1. Tölts el minél több időt velük

Az idő, amit a gyerekeiddel töltesz, a legnagyobb ajándék, amit adhatsz nekik és magadnak is. Emlékszem, amikor esténként meséket olvastam nekik, együtt nevettünk a kedvenc történeteiken, később pedig együtt néztük a filmeket, sorozatokat. Ezek az egyszerű pillanatok kovácsolják össze a családot és hoznak létre maradandó emlékeket.
 

2. Mutasd meg nekik a világot

Nem kell messzire utazni, hogy csodákat lássanak. Egy közös kirándulás a közeli erdőben, egy nap a strandon vagy akár egy városnézés a szomszéd városban is felejthetetlen élményeket adhat. Az együtt töltött idő, a felfedezés öröme és a közös kalandok pedig csak még tovább erősítik a köteléket.
 

3. Készíts családi albumokat

Együtt böngészni a régi fényképeket, felidézni a közös emlékeket. Talán ez az egyik legjobb módja annak, hogy újra átéljük a szép pillanatokat. A családi albumok nemcsak emlékek, hanem örökségek is, amelyeket gyermekeink továbbadhatnak a saját családjuknak.
 

4. Tanítsd meg őket az élet fontos dolgaira

A praktikus dolgok, mint a főzés, mosás, pénzkezelés, mind fontos készségek, amelyeket jó, ha még otthon elsajátítanak. De az élet nagyobb leckéit is meg kell tanítani nekik: a tiszteletet, az empátiát, a kitartást. Egy anya szavai és tettei életre szóló nyomot hagyhatnak a gyerekekben.
 

5. Légy jelen a fontos pillanatokban

Legyen szó egy iskolai előadásról, sporteseményről vagy egy egyszerű vacsoráról, légy ott, amikor csak teheted. Az én legszebb emlékeim közé tartoznak azok a pillanatok, amikor láttam a gyerekeim büszke mosolyát, mert ott voltam és támogattam őket, amikor szükségük volt rám.
 

6. Hagyj nekik teret a felfedezésre

Bármennyire is szeretnénk mindig óvni őket, hagynunk kell, hogy hibázzanak és tanuljanak belőle. Amikor a fiam először ment el egyedül egy táborba, rettegtem, hogy mi lesz vele. De az élmények, amiket ott szerzett, és a tapasztalatok, amiket ott tanult, felbecsülhetetlenek voltak számára.
 

7. Legyél őszinte és nyílt velük

A gyerekeknek szükségük van az őszinteségre. Oszd meg velük az érzéseidet, gondolataidat. Az őszinte beszélgetések mélyítik a kapcsolatot és segítenek megérteni egymást. Amikor a lányom először beszélt nekem a szívfájdalmáról, emlékszem, mennyire hálás volt, hogy nem ítélkeztem, hanem egyszerűen ott voltam neki.
 

8. Készítsd fel őket az életre, te pedig készülj az elengedésre

A legnehezebb dolog egy anya számára az elengedés. De az igazi szeretet az, amikor képesek vagyunk elengedni a gyermekeinket, hogy megtalálják a saját útjukat. Tudom, hogy nagyon nehéz, de bízz bennük, és engedd, hogy a saját életüket éljék.
 

9. Tartsátok meg a hagyományokat

A családi hagyományok erős köteléket jelentenek. Legyen szó karácsonyi sütésről, közös nyaralásról vagy vasárnapi ebédekről, ezek a szokások összetartják a családot. Még akkor is, ha a gyerekek már kirepültek, ezek a hagyományok mindig visszahúzzák őket az otthon melegébe.

Olvasd el ezt is: Családi hagyományok: 10 kedves szokás, ami sokat fog jelenteni a gyereknek
 

10. Szeresd és becsüld magad is

Ne felejtsd el, hogy te is fontos vagy. Ahhoz, hogy a gyermekeidnek a legjobbat adhasd, először magadra is figyelned kell. Találj időt a saját hobbijaidra, tölts időt a barátaiddal, és ne hagyd, hogy az anyai szerep teljesen elnyomjon téged.

Az évek gyorsan elrepülnek, és mire észbe kapunk, a gyermekeink már felnőttek és elindulnak a saját útjukon. De ha minden pillanatot, amit velük tölthettünk, értékelünk és kihasználunk, akkor ezek az emlékek örökre velünk maradnak. Egy anya számára nincs nagyobb ajándék, mint látni, hogy a gyermeke boldog és sikeres, és tudni, hogy ebben neki is része volt.

Ahogy visszagondolok az elmúlt évekre, mosolyogva és néha könnyekkel a szememben idézem fel az együtt töltött pillanatokat. Az élet megy tovább, de a szívemben mindig ott lesznek azok a csodálatos emlékek, amelyeket együtt teremtettünk.

A gyermekeink kirepülnek, de a szeretetünk és az emlékeink örökre megmaradnak.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja