Gyerekek fejlődése

Az átlagos fejkörfogat születéskor 35 cm, a fejkörfogat általában 1-2 cm-rel nagyobb, mint a mellkas körfogat és általában 1 cm-t nő havonta az első életévben.
A szülőnek akár már a gagyogás hiánya is feltűnhet, a legtöbben mégis akkor kezdenek gyanakodni, amikor a hasonló korú gyerekek már javában mondókáznak, míg az ő kicsijük még mindig nem szól egy árva szót sem. De vajon honnan beszélhetünk egyszerű fejlődésbeli eltérésről, és mikortól számít kórosnak a beszédfejlődés lassúsága?
A TSMT, az Ayres és az Alapozó terápiához hasonlóan a Sindelar-módszer célja is a részképesség-zavarok időben történő felismerése és kezelése, elsősorban a tanulási nehézségek megismerése céljából.
Freinet nevét hazánkban kevesen ismerik, pedig az általa meghonosított technikák egy része - mint a gyermekek által készített dekorációk vagy az iskolaújság szerkesztése - a mai magyar oktatásnak is szerves részét képezik.
A beszéd- és a hallás fejlesztésével foglalkozunk, és az otthoni gyakorláshoz is adunk tippeket Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértőjének segítségével.
Uzsalyné Dr. Pécsi Rita szerint nem rengeteg különórára és az "élethez szoktatás" jegyében történő elváráshalmazra, hanem nyugalomra, tartalmas beszélgetésekre és sok szeretetre van szükségük a diákoknak az új tanévben is.
Ha az elmúlt évben nem úgy sikerültek a magyar jegyek, ahogyan szerettük volna, vagy gondot okoz az órai jegyzetelés, a fogalmazások elkészítése, érdemes még a nyár folyamán fejleszteni a gyermek íráskészségét. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője tippeket ad ahhoz, hogyan legyen hatékony és szórakoztató a gyakorlás a nyári szünetben.
Sok esetben a szülő azért kapcsolja be a gyereknek a tévét, mert "legalább addig is csendben van", ő pedig nyugodtan tudja végezni a dolgát. Igen, van, amikor a tévé az utolsó mentsvár, de mielőtt ezt a megoldást választanánk, gondoljuk át, mennyire káros a tévénézés.
A mai szülők minden korábbi generációnál többet foglalkoznak aktívan a gyermekeikkel, mégis évről évre több a szorongó, mentális betegségektől szenvedő, depressziós iskolás. Szakértők szerint lehet, hogy rossz végén fogjuk meg a problémát.
Egyre több szülő hajlik abba az irányba, hogy gyerekét egészen kis korában olvasni, netán még írni is megtanítsa. Így aztán a 2-3 éves gyerekek olyan memóriagyakorlatokkal vannak bombázva a betűk vagy akár a számjegyek elsajátítása érdekében, melyek nem az ők életkori sajátosságaiknak megfelelőek.
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.