SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

A szerepjáték lenyűgöző hatásai gyermekedre - ezért fontos a fejlődésben, és bajt jelezhet, ha kimarad

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-01-26
Az egészséges fejlődés kulcsfontosságú eleme a szerepjáték. Segít a gyermeki agy fejlődésében, fejleszti a kapcsolatteremtési képességet, a képzelőerőt és a nyelvi képességeket, megtanítja, milyen szerepek várhatnak rájuk az életben, oldja a feszültséget, a kicsik pedig a viselkedésmintákat is gyakorolhatják általa.
A szerepjáték lenyűgöző hatásai gyermekedre - ezért fontos a fejlődésben, és bajt jelezhet, ha kimarad

A szerepjáték hatásai gyermekkorban

Kiragadja a gyereket a hétköznapokból

A szerepjáték az óvodáskorú gyerekek egyik legkedveltebb játéka. Talán nem is gondoltunk még bele, milyen sokat fejlődik azáltal, hogy saját kiskonyhájában ”krumplis tésztát főz”, vagy ”meggyógyítja a babáját, aki beteg lett”.

A világot felfedezni és megérteni vágyó gyerekek a szerepjáték által egy biztonságos helyzetből bárki bőrébe bújhatnak:

  • szabadjára engedhetik fantáziájukat
  • felszabadíthatják érzelmeiket
  • játékos formában élhetnek meg és érthetnek meg valós élethelyzeteket
  • miközben azonosulhatnak pozitív és negatív történésekkel.

Kisfiam első szerepjátékai másfél éves korában kezdődtek. Előszeretettel locsolta a virágokat a kis játék kannájával, és a takarító mozdulataimat is leutánozta: kedvenc elfoglaltsága lett a portörlés, a mosogatás és a felmosás.

A játék célja persze az öröm, mégis fontos, hogy gyerekünket rávezessük a szerepjátékokra, és gyakran játsszunk vele ilyeneket (később a többi gyerekkel is játszik majd szerepjátékokat), mert ez a játék az egészséges fejlődés kulcsfontosságú eleme.
 

Megtanítja, milyen szerepek várnak rá az életben

kislány főz

Polesie Toys fotója a Pixabay-en

Hétfőn ő lesz az anyuka, aki elmegy bevásárolni. Kedden iskolás lesz, szerdán szerelő, csütörtökön beteg, aki orvoshoz megy, pénteken pedig szakács. A játékok által sok olyan szituációba kerül, amivel az életében még találkozhat. Tökéletes alkalom arra, hogy gyakorolja, hogy ezekben a helyzetekben mit mondunk, hogyan viselkedünk. Már megtörtént esetek kibeszélésére is nagyszerű terep, nyíltan beszélhet az érzéseiről.
 

Fejleszti a képzelőerőt

A legjobb ebben a játékban, hogy mindenből lehet minden. Széttárom a karomat, és azt mondom, hogy én vagyok a repülő. Vagy előveszek a zsebemből pár kavicsot és azzal ”fizetek” a boltban. Vekerdy Tamás pszichológus többször is elmondta, hogy amikor például azt mondom a szőnyegre: Ne lépj rá, az a tenger! – akkor a gyerek látja maga előtt a tengert.


Fejleszti a nyelvi képességeket

Néha csak nevetünk, hogy gyerekünk milyen szavakat használ. Csodálkozunk, hogy honnan tudhat ilyet. Mindig figyelnek és csak úgy szívják magukba a tudást. A szerepjáték tökéletes terep arra, hogy bizonyos kifejezéseket megtanuljanak és tudják, hogy azokat mikor, milyen szituációban alkalmazzuk. Például mikor mondjuk, hogy cudar idő van, vagy hogy mi az a magas vérnyomás.

Kutatások szerint aki sok szerepjátékot játszik, az olvasni is hamarabb megtanul.


Fejleszti a kapcsolatteremtési képességeket

babáznakPolesie Toys fotója a Pixabay-en


Amikor más gyerekekkel együtt játszanak szerepjátékokat, akkor megtanulják, hogyan működjenek együtt másokkal, figyelnek mások szavára, mozdulatára, ezáltal empatikusabbá válnak. Kiváló kapcsolatteremtési lehetőség is.


Oldja a feszültséget

Nálunk a bábozás vált be, de bármilyen más szerepjáték is alkalmas lehet arra, hogy a gyerek beszéljen a félelmeiről vagy az átélt negatív élményeiről, és fel tudja dolgozni azokat. Ha jön a kistesó, költözés előtt állunk, orvoshoz kell menni vagy új óvodába, iskolába készülünk, a szerepjátékok által oldhatjuk a gyerekben lévő szorongást.


Megtanulhatják a szabályokat

Mit kell csinálni piros lámpánál? Szabad-e evés közben rohangálni? Hogy kell köszönni a bácsinak a liftben? Csak néhány olyan élethelyzet, amit fontos, hogy megtanuljon. A társadalmi szabályokat és normákat pedig a legkönnyebben a szerepjátékok által tanulhatja meg.


Ha kimarad a szerepjáték

Ha szerepjáték kimaradása utalhat autizmusra vagy más fejlődési zavarra is, ezért ha nem jelenik meg a szerepjáték még 3 éves korban sem, akkor azt feltétlenül tudassuk a védőnővel, gyerekorvossal!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja