Ételallergia, anyagcsere

Sajnos nemcsak a felnőtteket érinti a cöliákia. Egyre több gyerekről derül ki, hogy bizony gluténérzékenységtől szenved. Ha már csak egy-két jel jellemző a gyerkőcre, érdemes azonnal orvoshoz fordulni és kivizsgáltatni, mert különben súlyos következményekkel nézhetünk szembe!
A karácsonnyal szinte egybeforrtak a családi lakomák. Mindenki valami különlegeset, valami újat szeretne készíteni, hogy emelje az ünnep fényét. Természetesen azt is elvárják, hogy mindent kóstolj végig. Egyenes út a túlevéshez. Mit tehetsz, hogy elkerüld?
Ha nem szeretnéd, hogy 2020 is a sikertelen fogyókúrák éve legyen, érdemes odafigyelned, milyen hormonok termelődését segítik elő a szokásaid.
Nemcsak visszatérő hasfájás, étvágytalanság vagy székelési gondok, hanem ekcéma, fejfájás, figyelemzavar, hiperaktivitás hátterében is meghúzódhat ételintolerancia a gyerekeknél. Az ételintolerancia okozta panaszok nem igényelnek gyógyszeres kezelést, megfelelő diétával a tünetek enyhíthetők, megszüntethetők.
Fontos tudnivalók egy sajátos táplálékallergénről, a gluténről.
A eperjégkrémek sokszor indokolatlanul sok cukorral készülnek, több termék pedig fölösleges aromát is tartalmaz, a gyümölcstartalom a legjobb esetben sem közelíti meg a 30 százalékot - közölte a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
Javában tart a grillszezon, a nyárias időben szívesen sütögetünk a szabadban. A legtöbben grillezett húsokat, halakat készítenek, ám hisztamin intolerancia esetén ezek fogyasztása - mind a húsok, mint pedig a fűszerek miatt - gondot okozhat. Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondja, hogy mire figyeljünk.
Habár a cöliákia (lisztérzékenység) szerteágazó tüneteket produkálhat, az érintett gyerekek rendszerint soványak, végtagjaik vékonyak, emellett a rossz felszívódás miatt feltűnően előredomborodó, "pókhas" jellemző rájuk.
Visszatérő középfülgyulladás és asztmás hörghurut esetén érdemes ételallergia irányába is vizsgálódni.
Ha tapasztaltunk már intenzív testedzés hatására a szokásosnál erősebb zihálást, nehézlégzést, csalánkiütést és vérnyomás esést, akkor érdemes átgondolni, hogy mit ettünk edzés előtt. Dr. Réthy Lajos allergológus, a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában több érdekesség közt arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyen esetben, ha búza tartalmú étel is szerepelt a menüben, akkor könnyen lehet, hogy az okozta a panaszokat és a búzafüggő, fizikai terhelésre jelentkező anafilaxia tüneteit élte át.
Ha valaki gluténmentes diétát tart, akkor a sütés és főzés során helyettesítenie kell a sikért tartalmazó liszteket. Erre a célra több termék is kapható, ám ezek összetételükben különbözőek. Némelyek összetevői közt a lupin is megtalálható, mely nem egyszer okoz kellemetlen panaszokat, még szigorú gluténmentes diéta mellett is. Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa összefoglalta, mit kell tudni lupinallergia esetén a diétáról.
A lisztérzékenység, más néven cöliákia jelenlegi ismereteink szerint nem gyógyítható, a tünetek megszűnéséhez az érintettnek örökre száműznie kell a gluténtartalmú élelmiszereket az étrendjéből. Jogosan merülhet fel a kérdés a szülőben, hogy ha a diétát élethosszig kell tartania, akkor szükség van-e időnként orvosi ellenőrzése. Erről kérdeztük dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.
A népnyelv általában "pókhasúnak" nevezi azokat a kisgyermekeket, akiknek a hasa feltűnően elődomborodik, végtagjaik a testükhöz képest vékonyak. Ezeket a külső jeleket legtöbbször hasfájás, gyakori, nagy mennyiségű széklet ürítése is kíséri. Ilyen gyermekek esetében az elfogyasztott ételek felszívódásának, hasznosulásának zavara áll fenn, aminek több oka lehet, de leggyakrabban lisztérzékenységre, más néven cöliákiára lehet gondolni. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus betegség korai felismerésének fontosságára hívja fel a figyelmet.
Több százezer ember életét keseríti meg az ételintolerancia úgy, hogy éveken át nem fedezik fel a kórt, az ételallergia pedig szintén felnőttek és gyerekek sokasága számára okoz napi kihívást - ez indokolja, hogy szakorvosok összefogásával új orvosszakmai szervezet alakult Ételintolerancia és Ételallergia Társaság néven a lakossági és szakmai ismeretterjesztés, valamint a kutatások előmozdítása érdekében.
Búza, glutén, tojás, tej és szója - leggyakrabban ezek az összetevők okoznak panaszokat akkor, ha valaki ételallergiás vagy ételérzékeny. A kettő ugyanis különböző betegség, az egyik sokkal több embert érint, tüneteik sem teljesen azonosak, a kivizsgálásuk módja pedig teljesen különböző. Dr. Sárdi Krisztinával, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusával az ételallergia és az ételérzékenység közti eltérésekről beszélgettünk.
Megelőzés céljából nem érdemes terhesség és szoptatás alatt kizárni az étrendből a gyakori allergéneket - tej, tojás, glutén, mogyoró - mert ezzel nem csökkentjük a gyermeknél az esetleg megjelenő allergia kockázatát. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy diétázni csak abban az esetben szükséges, ha a gyermeknél már megjelentek az allergiás tünetek.
Rendszeres fogyasztásuk kapcsán különféle tünetek jelentkezhetnek. Ezekről kérdeztük dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát.
Tartós orrdugulásról beszélünk, ha a gyermek nem lázas, nincs légúti fertőzése, de mégis nehezen veszi a levegőt, főként szájon át próbál lélegezni. Ilyenkor elsőként sokan arra gondolnak, hogy a megnagyobbodott orrmandula akadályozza a légzését, ám dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa egy másik gyakori, táplálkozással összefüggő kiváltó ok szerepére is felhívja a figyelmet.
Miért és hogyan érdemes kivizsgálni a gyermeket, ha minden tünet arra utal, hogy ételallergiás? Miért fontos, hogy volt-e, van-e allergiás a családban? Kérdések, amelyeket fontos tisztázni, különösen, ha már csecsemőkorban ekcéma formájában jelentkeznek az allergia tünetei. Dr. Ragó Zsuzsanna, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet kutatás-fejlesztési vezetőjének írása.
Négy évvel a kezelés befejezése után is védelmet nyújt a mogyoróallergiával szemben egy új módszer, amelyet ausztrál kutatók dolgoztak ki.
Aki keresgélt már az áruházak mélyhűtőiben mentes fagylaltokat, több fajta jelöléssel is találkozhatott, például laktózmentes, vagy vegán. Míg az előbbi tartalmaz tejet, csak a laktózmentes változatot, addig a vegán teljesen tejmentes termék. Az utóbbi években elterjedt még a paleo jelző is, ami szintén tejmentes terméket jelöl, hiszen a paleo diétában nem használnak tejet, azt rendszerint növényi tejjel helyettesítik. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérdezzünk rá az összetevőkre, hogy a kellemetlen mellékhatásokat megelőzzük!
Lassan elkezdjük összeállítani az ünnepi menüsort és beszerezni a főzéshez szükséges alapanyagokat. A tervezés során azt is tartsuk szem előtt, hogy hisztamin intolerancia esetén a füstölt húsok, sonkák mellett a csokitojás és a kalács is kellemetlen tüneteket okozhat.
A régóta ismert lisztérzékenység mellett ma egyre gyakrabban találkozunk a nem-cöliákiás gluténérzékenység elnevezéssel is, amely egy változatos tüneteket okozó, egyre több embert érintő betegséget jelöl. A két kórkép közti eltérést dr. Sárdi Krisztina, a Budai Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa magyarázza el érthetően.
Egyre több laktózmentes termék sorakozik a boltok polcain: felvágottak, tejek, sajtok és más tejtermékek csomagolása hirdeti, hogy az adott készítményt bátran fogyaszthatja az is, akinél korábban panaszokat okoztak a laktóz tartalmú ételek. Mitől függ, hogy kinél jelentkeznek idővel a tünetek, milyen okok állhatnak a laktózintolerancia kialakulásának hátterében? Erről kérdeztük dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát.
Hozzávetőleg minden századik ember szenved lisztérzékenységben Magyarországon. Javarészt hajlam kérdése, hogy kialakul-e ez a leggyakrabban felszívódási zavarral járó autoimmun betegség - mondja Dr. Arató András.
Illóolajok, illatos gyertyák, fahéjas, vaníliás sütemények - az ünnep kellékei. Sajnos sokan mégsem élvezhetik az illatokat, használhatnak bizonyos kozmetikumokat vagy fogyaszthatják a fűszerek hozzáadásával készült ételeket, mert allergiás tüneteik jelentkeznek.
A kisgyermekes szülők részéről egyre gyakoribb kérdés, hogyan lehetséges az első élethónapokban az allergia kialakulása, amikor még nem is kap mást a kisbaba, mint anyatejet, vagy anyatej helyettesítő tápszert.
Az utóbbi években nem-cöliákiás glutén szenzitivitás (NCGS) néven vált ismertté a gluténérzékenység azon csoportja, melyet a korábban is ismert lisztérzékenység, más néven cöliákia vizsgálati módszereivel nem lehet kimutatni. A gluténérzékenység a hasi panaszok mellett egyéb tüneteket is produkálhat: fejfájás, fáradtság, izom- és ízületi fájdalom, a lábak, vagy karok zsibbadása, ekcéma, vagy bőrkiütés, depresszió és vérszegénység jelentkezhet.
Ha apró, vörös vagy fehéres, kissé kidudorodó göbök jelennek meg a baba arcán, a legtöbb édesanya valamilyen allergiára gondol. Mivel ezek a tünetek rendszerint az első hónapokban jelentkeznek, kiváltó okként a tápszer, vagy az anyatej merülhet fel, hiszen a csecsemő abban az életkorban még mást nem fogyaszt. Mikor gondoljunk allergiára és miről ismerhető fel az ártalmatlan tejkiütés?
A lisztérzékenység, vagy cöliákia gyanúja általában különböző gyomor-és bélrendszeri panaszok jelentkezésekor merül fel. A cöliákiához azonban bőrbetegségek is társulhatnak, így előfordulhat, hogy a betegséget elsőként nem is a glutén tartalmú ételek fogyasztását követő hasmenés, hasfájás és puffadás, hanem a különböző bőrtünetek jelzik. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa most ezekre hívja fel a figyelmet.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media