A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 tipp a karácsonyi túlevés elkerülésére

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-12-23
A karácsonnyal szinte egybeforrtak a családi lakomák. Mindenki valami különlegeset, valami újat szeretne készíteni, hogy emelje az ünnep fényét. Természetesen azt is elvárják, hogy mindent kóstolj végig. Egyenes út a túlevéshez. Mit tehetsz, hogy elkerüld?
5 tipp a karácsonyi túlevés elkerülésére

1. Figyelj oda, hogy a lakomák között legyen egy kis mozgás is!

Gyakori, hogy egyik vendégségből mész a másikba. Bár a vírushelyzet ezt lekorlátozza, azért a családi találkozások egy része biztosan nem marad el. Ilyenkor a napi mozgásod csupán annyi, hogy kiszállsz az autóból vagy felmész a lépcsőn. Utána leülsz és egész nap szinte meg sem mozdulsz. Beszélgetsz a szeretteiddel és közben jókat lakomáztok. Igen ám, de ez a mozdulatlanság, és a folyamatos eszegetés hamar gondot tud okozni.

Miért ne lehetne egy könnyű sétát beiktatni az ebéd után? Mondjuk közösen a szeretteiddel? Séta közben is lehet jókat beszélgetni, és hazaérve jól fog esni egy finom kávé vagy tea.
 

2. Próbálj nem stresszelni!

Az év végi stressz szinte már menetrendszerűen jön. De idén év közben is bőven kijutott mindenkinek, ezért próbáld meg a karácsonyt nyugodt környezetben ünnepelni. Ne törekedj a tökéletesre, inkább csak arra, hogy jól érezd magad. A stressz ugyanis karöltve jár a túlevéssel. Azt gondolod, hogy ennyi jár, hiszen olyan sokat szomorkodtál az év során? Ne kerülj bele ebbe az ördögi körbe!
 

3. Vigyázz az alkohollal!

Baráti, családi találkozókon gyakran előkerül a felnőttek körében az üdvözlőital, vagy egy-egy névnapi, születésnapi köszöntés. Az alkohol pedig sok embernél növeli az étvágyat. Ha te is közéjük tartozol, akkor a túlevésre neked is figyelned kell.
 

4. Akkor egyél, amikor éhes vagy!

Ínycsiklandozó sültek, pazar desszertek, amik az ebéd után is ott maradnak az asztalon. A házigazda jó szándékkal kínálja, de te minden alkalommal, amikor egy falat után nyúlsz, gondold végig, hogy tényleg éhes vagy-e. Azért mert előtted van, még nem muszáj mindet elfogyasztani.
 

5. Válassz könnyű fogásokat!

Ha úgy érzed, hogy semmilyen körülmények között nem tudod elkerülni, hogy karácsonykor túledd magad, akkor inkább készülj fel. Legyél kreatív a menü összeállításakor, készíts könnyed fogásokat, amik nem terhelik meg a gyomrot.

Kerüljön az asztalra sok zöldség. Ezeket is sokféleképpen el tudod készíteni, például sütve, párolva vagy főzve. De nyers salátát is készíthetsz, ami szintén jó lehet például sültek mellé.

Ha a család nagy húsimádó, akkor idén próbáld ki, hogy a bő olajban sütést lecseréled mondjuk sütőzacskóra. Sokkal könnyedebb fogások készíthetők, így nem kell aggódnod az ebéd utáni rosszullétek miatt sem.

Desszertek közül is lehet gyomorkímélőbbet választani. Ne tartalmazzon túl sok cukrot, legyen inkább könnyű, gyümölcsös finomság.

A karácsonyi időszakra jellemző a túlfogyasztás, a túl sok étel elkészítése, és sajnos a túlzott pazarlás is. Egyre több helyen szerveznek jótékonysági akciót, hogy a karácsonyi maradékok ne a szemetesbe kerüljenek, hanem olyanokhoz, akiknek nem jutott túl sok az ünnepi asztalra. Nézz körül, hogy a közeledben vannak-e ilyen családok, illetve ilyen szervezetek. Ahelyett, hogy a kukába dobnád a még jó minőségű, nem lejárt szavatosságú ételedet, tégy jót egy családdal.

Kép forrása: picjumbo.com fotója a Pexels oldaláról

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja