Szülők, nagyszülők

Én nem leszek olyan betegesen aggódó, mint anyukám! Soha nem fogok úgy kiabálni, ahogy az apám! Én biztos nem fogok egész nap a tv előtt ülni! Már kamaszkorodban megfogadod ezeket, aztán amikor megszületik a gyereked, észreveszed magadon, hogy ugyanúgy aggódsz, ugyanúgy kiabálsz, és egész nap be van kapcsolva a tv. Hiszen ezekkel a szülői mintákkal találkoztál és néha bárhogy próbálod, nem tudsz rajta változtatni.
Minden családnak vannak jól bevált szokásai. Többnyire ezek jónéhány generáció csendes örökségei. A követendő szokások megteremtik a családtagok között az összetartozás érzetét, fokozzák biztonságunkat, és kellemes érzésekkel töltenek el minket. De mi történik, ha mégsem ezt érezzük?
Nálunk nem tartják, a hálaadás nap mégis egy kivételes ünnepnek tartom. Milyen jó tradíció egy napot arra szentelni, hogy megálljunk, körülnézzünk és csak a pozitív dolgokat, értékeket vegyük szemügyre. Hogy csak a jó dolgokra emlékeztessük saját magunkat - mert bizony néha erre van szükség. A nehéz napokon vagy amikor sok gond éri az embert nagyon törnünk kell a fejünket, hogy miért is vagyunk hálásak.
Új kormányrendelet jelent meg a koronavírus megelőzésével és az idős korosztály védelmével kapcsolatosan.
Mindjárt! Mondod ezt a gyerekednek naponta vagy százszor, miközben egyik kezeddel melegíted az ebédjét, a másikkal telefonálsz, mert nem érted, hogy kell kitölteni a GYES igénylő papírt, a harmadik kezeddel pedig fogod a nyafogó totyogód. Mindjárt! Mondod ezt magadnak is vagy százszor, mert egyszerűen nincs időd még hajat mosni sem. Azt is megmutatjuk, hogy tudsz ezen változtatni.
Egy ágyban alszunk, nem beszél, vannak napok, amikor szinte semmit nem eszik. Folyton hisztizik, képzeletbeli barátja van, fent van este 10-ig. Ez csak néhány azok közül, amiken mi anyukák aggódni szoktunk. Feleslegesen. Mutatjuk, hogy miért!
Akármilyen nehéz is szembenézni a valósággal, mi édesanyák sokszor reménytelenül megváltoztathatatlanok vagyunk. Persze mi ezt nem így gondoljuk magunkról. De ha tükröt tartanának elénk, bizony beismernénk, hogy néha hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. Egyikünk túlaggódja, míg másikunk olyan laza, hogy mindjárt szétesik. Te melyik anyukatípusba tartozol? Magadra ismersz valamelyikben?
Sokan úgy vélik a gyerekek telve vannak energiával, futkároznak, nevetgélnek, pajkosak és sokszor sokat dicsekednek. Valójában az egészséges és felszabadult gyerekek boldogok, az örömüket szaporítva dicsekednek, korlátlanok és féktelenek. Értékesnek és fontosnak tartják magukat, kérnek és kérnek, bőségben látják a világot. Az energia szintjük nem a megevett tápláléktól függ, sokkal inkább a jókedvük függvénye. Követhetjük-e gyermeki - régen elmúlt - szokásainkat? Ki-ki maga dönt.
Ismerős az érzés, hogy de jó lenne, ha a nagyi elvinné a gyerekeket egy hétvégére? Vagy beteg vagy és milyen jól esne, ha anyukád, apukád, anyósod vagy apósod besegítene egy-egy este a gyerekek altatásában vagy az iskolából való elhozatalban? Tegyük félre kicsit a Covidot és tegyünk úgy, mintha szabadna az idősebb és fiatalabb korosztályt összeengedni.
Anyaként nem csupán fizikailag, érzelmileg, hanem mentálisan is kimerülhetsz. A rengeteg feladat és a véget nem érő hétköznapok még a legedzettebbeket is próbára teszik. Tenni pedig kell ellene. Muszáj, mert előbb utóbb kiürülnek a raktáraid és a szervezeted jelez. Ne várd meg!
Vannak olyan anyukák, akik egyszerűen mindig boldogok. Mosolyognak, jókedvűek és derűsek szinte minden nap. Egy amerikai magazin összegyűjtötte azt a 17 szokást, amitől te is boldog anyukává válhatsz.
Szülőként folyamatosan neveled, terelgeted a gyermekeidet. Bele szoktál gondolni abba, hogy adott helyzetben miért éppen úgy reagálnak? Lehet, hogy érdemes lenne! Még a végén te is tanulnál tőlük valamit!
Mikor döntsünk a szakítás, a válás mellett, vagy meddig tartsunk ki? Honnan ismerjük fel, hogy még érdemes próbálkozni? Nagyon nehéz döntés és nagy a felelősség, hogy elváljunk. De erre még a végén kitérek.
November a prosztatarák elleni küzdelem hónapja. Idehaza minden évben több mint 4500 férfival közlik a rosszindulatú daganat diagnózisát, szakmai becslések szerint több mint 20 ezren élnek közöttünk, akik már szembesültek a betegséggel. Az életkilátások és az életminőség javításáért maguk a betegek is sokat tehetnek. A járványhelyzet miatt a személyes segítségnyújtás és találkozások korlátozottá váltak, ezért felértékelődnek azok az internetes lehetőségek, amelyekkel egyre inkább elérhetővé válik az idősebb korosztály is. Ezt felismerve indította el a prosztatarákos férfiakat segítő 10 Ezer Lépés Program is Facebook oldalát, ahol információk, gyógytorna videók, sorstársakról szóló példaadó riportok közzétételével támogatják az érintett családokat.
6 évvel ezelőtt nem tudtam még mekkora kincs az, hogy végig alszom egy éjszakát, gondtalanul bemegyek a munkahelyemre, hazaérek, vacsorát készítek és van szabadidőm. Természetesen 6 évvel ezelőtt azzal sem voltam tisztában, hogy mennyire fontos lesz az életemben a fiam, majd a második kisfiam és, hogy a gyermekeim születése mennyire megváltoztatja majd a baráti kapcsolataim dinamikáját.
Egyre nehezebb távol tartani a gyerekeket az internet világától. Már az egészen aprócska kezek is laza könnyedséggel navigálnak a mesevideók között. Nem tudjuk és nem is lehet megtiltani nekik, hogy használják a netet. Szülőként óriási a felelősség rajtunk, hogy megtanítsuk nekik, hogyan kell helyesen használni. Bár úgy tűnik, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, mégis történhet baj!
Adott egy nagymama, aki a pár hónapos unokájára vigyáz a nappaliban. A dohányzóasztalon két pezsgőspohár, tele pezsgővel. A baba az asztal mellett áll, nagymamája egyik kezével megöleli, beszélgetnek. Egy váratlan pillanatban a gyermek megragadja a pezsgőspoharat, a nagymama pedig unokáját elengedve mindkét kezével a pohár után kap. A baba eldől a szőnyegen, a nagymama megmenti a poharat. Te mit tettél volna?
Az anyaság teljes mértékben fenekestől felfordítja egy nő életét. Nem csak a teste és a fizikai lénye változik meg, hanem a gondolkodásmódja, világlátása, tettei, szokásai - hiszen minden egy kis törékeny gyermek szükségleteinek van alávetve.
Még nem hallottam olyan gyermekes házaspárról, ahol a férj azt mondta volna, hogy túl sok a szex, a feleség pedig ne forgatta volna a szemét, ha a férje lett a téma. Charlotte, a Szex és New Yorkból, aki heti 3x szerelmeskedett a férjével pedig nem valós személy, és már egy gyermek mellett is dadusa volt...
A koronavírus alatti korlátozások és bezártság egy egyedi szociális kísérlet volt az egész világ számára és hatással volt, és van a mai napig kapcsolatainkra. Vannak a szerencsések, akiknek szorosabbá sikerült varázsolni a kapcsolataikat, míg másoknak komoly problémákkal kellett szembe nézniük.
Miután megszületik a gyermeked, elindul benned egy folyamat. Állandó aggódás és bizonytalanság. Jaj, csak el ne rontsam! Mi lesz, ha nem leszek jó anyuka? Vajon tudom majd, hogy kell felnevelni?
Sokakat foglalkoztat, hogy mégis mennyi az ideális korkülönbség egy párkapcsolatban. Valakit azért, mert párja idősebb vagy fiatalabb, másokat azért, mert az ismerősi körükben van olyan pár, ahol nagy korkülönbség jelenik meg. Utóbbi esetben előfordul, hogy a kérdés azért merül fel, hogy felmérjék és kialakítsák saját hozzáállásukat, illetve az is lehet, hogy előítéleteik alátámasztására szeretnének konkrét számokat hallani. Cikkemben nem azt a bizonyos számot keresem, sokkal inkább a korkülönbség különböző aspektusaira és közvetett hatására szeretnék rávilágítani.
Felnőttként mindig nagyon oda kell figyelnünk, hogy mit és hogyan mondunk a gyerek előtt, pláne, ha az a gyerek a sajátunk és mi vagyunk a szülei.
A coachingban gyakran használt eszköz a tükör. Lehet akár egy szép metafora, mint a fodrozódó, majd szépen elsimuló víztükör.
A 2020/2021-es tanév negyedik hetében és egyben a koronavírus második hullámában járunk. Egyre több szülőben merül fel a kérdés, hogy van-e lehetősége kivenni a gyermeket az iskolából vírus idején, ha otthon veszélyeztetett családtagok is vannak.
Számtalan megugrani való helyzet, még több elvárás és még ennél is több boldogság vár rád, mikor belépsz az anyukáknak fenntartott klubba. De az életedbe költözik a félelem, az ijedtség is. Erről nem fogsz kapni egy kis intő figyelmeztetést sem, hogy nem lesz minden fenékig tejfel. A rózsaszín leányálom szerű dolgokat persze megemlítik majd, de az anyaság árnyoldalai mindig árnyékban maradnak.
Ha megcsalás vagy "félrelépés" üti fel a fejét egy párkapcsolatban, az szinte mindig nagy krízist okoz. Az addig biztonságosnak tűnő párkapcsolat hirtelen meginog, és gyakran minden megkérdőjeleződik. Számtalan kérdés jelenik meg a megcsalt félben: mióta tart? Már akkor is tartott, amikor nyaralni/vacsorázni voltunk és jól éreztük magunkat együtt? Miért tette ezt? Én rontottam el valamit?
Ez egy olyan kérdés, amire nincs tökéletes válasz: mindegyik verziónak lehet balszerencsés végkimenetele, pedig csak egy egyszerű pisilést szeretne megoldani szegény apuka.
A gyermekek online jelenlétével foglalkozó cikkek rendszerint arra fókuszálnak, hogy miként tudja a szülő gyermeke közösségi oldalakon való részvételét ellenőrizni, és megóvni a fiatal serdülőt az esetleges káros hatásoktól, veszélyektől. Van ugyanakkor egy másik nagyon fontos oldal, mégpedig, hogy miként jeleníti meg a szülő a gyermekét a szociális média világában.
Egyre többen házasodnak kora ősszel, többek között a természet szépsége miatt. Ha a nagy napot erdőben, hegyek között, csodatévő helyen, tóparton vagy hamisítatlan palóc faluban képzeli el a pár, a helyszínválasztásához adunk néhány ötletet.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media