Szülők, nagyszülők

Ki más adhatna olyan értékes tanácsokat az életben, mint a szeretteink, a családunk? Az alábbiakban egy bölcs nagymama szavait osztjuk meg, aki ellátta tanácsokkal az unokáját, mielőtt az egybekelt volna szíve választottjával. Tanácsai épp olyan értékesek, mint amilyen egyszerűek, hiszen örökérvényű igazság rejlik bennük.
A mai fiatal szülők minden korábbi generációnál jobban vágynak arra, hogy jó szülők legyenek, közben pedig - látszólag - ez minden korábbinál kevésbé sikerül nekik. Vagy lehet, hogy csak a lécet helyezzük túl magasra?
A horgászatról nem tudtam sokat korábban. Kell hozzá egy pecabot és csali, meg sok türelem, csend, ami nem az én kenyerem hosszútávon. Mégis érdekelt, mi vonz annyi embert, köztük ritkán, de nőket is e tevékenységhez.
Amikor az ex-partnered ellened hangolja a gyerekedet, azt duruzsolja a fülébe, hogy te vagy a világ legszörnyűbb szülője, vagy éppen folyamatosan akadályozza a kapcsolattartásotokat a gyermekkel, akkor iszonyúan tehetetlennek és kétségbeesettnek érezheted magad. Lehet, hogy az is felmerül benned, hogy feladod az egészet. Ez valóban egy rettenetesen nehéz helyzet, de még mindig van néhány lehetőséged, amivel mérsékelheted ex-partnered mérgező hatását.
Kevés annál elkeserítőbb helyzet létezik az életben, mint amikor elvált szülőként azt tapasztalod, hogy imádott gyermeked egyre inkább elfordul tőled annak ellenére, hogy semmiféle igazán durva dolgot nem tettél ellene. A jelenség mögött a legtöbb esetben az ex-partner ármánykodása rejlik.
Ismerek egy anyukát. Az égvilágon mindene megvan (szerető férj, egészséges gyerekek, sikeres karrier, hatalmas ház, szuper autó), mégis állandóan panaszkodik. Mintha mindenben csak a rosszat látná meg. Az elmúlt 15 évben számtalanszor végighallgattam a sirámait a borzasztó életéről. Magamban közben azon gondolkodtam, hogy más örülne, ha ezek lennének a legnagyobb gondjai.
Világszerte más-más időpontban, de sokfelé szentelnek ünnepnapot az édesapáknak. Magyarországon minden évben június harmadik vasárnapja az apáké, nagypapáké, így idén június 21-én köszönthetjük őket.
A kisgyermekektől eltérően - akiknek meg kell tanulniuk az érzelmeik kontrollálását - a felnőttektől elvárják, hogy képesek legyenek kezelni (vagy szabályozni) saját érzelmeiket, különösen olyan érzelmeket, mint a szorongás vagy a harag, társadalmi szempontból elfogadható módon.
Ha nem tudod, mit kell tenni, ha a gyerek nem hallgat rád, akkor valószínűleg jól jönnek az olyan szülők tapasztalatai, tanácsai, akiknek sikerült jó kommunikációt kialakítaniuk a gyerekeikkel. "A gyerek a legjobb tükör. Idővel megértettem, hogy hátra kell lépnem egyet, és meg kell változtatnom a gyerekkel való kommunikációm stílusát" - mondja Wendy Snyder, a mother.ly oldal szerkesztője.
A kommunikáció olyan, mint a főzés. Mindenki tudja és csinálja valahogy, és persze minden húsleves fogyasztható, de óriási különbség van egy sietősen összedobott és egy művészi gonddal elkészített étel között.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media