SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tartós halláskárosodást okozhat a videójátékozás - a gyerekek agyára azonban jó hatással lehet

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-02-13
Egy új tanulmány szerint a sok videójátékozás fülzúgáshoz vezethet és halláskárosodást okozhat. Egy másik kutatás szerint azonban azok a gyerekek, akik rendszeresen videójátékoztak, jobban teljesítettek egyes feladatokban.
Tartós halláskárosodást okozhat a videójátékozás - a gyerekek agyára azonban jó hatással lehet

A hangerő csökkentése sem feltétlenül oldja meg a problémát

Egy új tanulmány szerint sokan szenvednek halláskárosodást a videójátékok miatt – írja a Science Alert

A vizsgálatban 50 ezer ember vett részt, melyben arra találtak bizonyítékot, hogy a sok videójátékozás fülzúgáshoz is vezethet. 

A kutatók szerint akik fej- és fülhallgatóval játszanak rendszeresen, azoknál nagyobb eséllyel alakul ki tartós halláskárosodás. Ráadásul a hangerő csökkentése sem feltétlenül oldja meg a problémát. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye szerint káros következmények nélkül akár heti 40 órán keresztül képesek vagyunk elviselni 80 decibel erősségű hangokat, de az erősebb hangokat már kevesebb ideig, például a 90 decibelt 4 órán keresztül, a 95 decibelt pedig már csak 1 és negyed óráig - ilyen erős hangot adnak ki például a motorok. 

A lövöldözős videójátékozás közben egyébként átlagosan 88-91 decibel a fejhallgatók hangereje, ami egy nagyobb robbanás esetén 119 decibel erősségű is lehet. 

A kutatók szerint fontos lenne felhívni a fiatalok figyelmét a videójátékozás veszélyeire.
 

Akik rendszeresen videójátékoztak, jobban teljesítettek egyes feladatokban

Egy másik kutatás azonban azt vizsgálta, hogy milyen hatással lehet a gyerekek teljesítményére a rendszeres videójátékozás. Az amerikai Vermont Egyetem egy kutatása szerint pedig jó hatással lehet a gyerekek agyára, ha videójátékoznak.

A kutatók azt szerették volna megtudni, hogy van-e különbség - és ha igen, akkor mi - azok között a gyerekek között, akik egyáltalán nem vieójátékoznak, illetve azok között, akik akár heti 21 órában is végzik ezt a tevékenységet. 

A kutatást támogató Országos Egészségügyi Intézet azt közölte, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen játszottak, jobban teljesítettek egyes feladatokban. Ilyen volt például az, amikor kontrollálniuk kellett az impulzív viselkedésüket, vagy amikor bizonyos információkat meg kellett jegyezniük.

Hogy mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy a rendszeresen és sokat videójátékozó gyerekek agyának a figyelemért és memóriáért felelős része aktívabb volt a soha nem játszó társaikénál. 

A szakemberek azonban hozzátették, hogy egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a videójátékozás növeli az agy neurokognitív teljesítményét, az új kutatás eredményei azonban bíztatók.
 

Korlátozzuk a képernyőidőt és szűrjük, hogy mit néz!

Korábbi cikkeinkben többször is foglalkoztunk már a képernyőidő témakörével. A legfontosabb, hogy tartsunk mértéket, vagyis ne hagyjuk, hogy egész nap a képernyő előtt üljön a gyermekünk. Vekerdy Tamás szerint például iskolás koráig semmilyen képernyőt, monitort nem kéne néznie a gyereknek. 

Dr. Szalai Katalin pszichológus pedig azt javasolja, hogy a szülő mindenképp ellenőrizze, hogy mit néz a gyermeke.

”Vannak kifejezetten ijesztő rajzfilmek, például szörnyű fekete figurákkal, ilyet semmiképp ne engedjen nézni gyerekének. A számítógépet érdemes szűrni. Úgy látom, hogy a szülők nagy része sokkal jobban fél attól, hogy a gyereke előtt nem lesz elég jófej, minthogy megóvja bizonyos tartalmaktól” – mondja a szakértő.

Indexkép: Victoria képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja