SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kiderült: a kiskorban szabadon játszó gyerekeknek és a balkezeseknek jobb a térorientációjuk

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-01-23
Felnőttként csak mosolygunk rajta, ha valaki nem tudja megkülönböztetni a jobb és bal oldalt, pedig ennek sajnos - szélsőséges esetben - akár tragikus következménye is lehet. Előfordult például a történelem során, hogy egy orvos nem a megfelelő lábat amputálta, vagy rossz oldalon fúrta meg az ideget. Sőt: egy elmélet szerint a Titanic is azért süllyedt el, mert bal helyett jobb oldalra tekerte a kapitány a kormányt.
Kiderült: a kiskorban szabadon játszó gyerekeknek és a balkezeseknek jobb a térorientációjuk

Végzetes hibákat okozhat, aki összecseréli a két oldalt

A te környezetedben hányan szokták néha összecserélni a bal és a jobb kezüket? A két oldal megkülönböztetéséhez szükség van a memóriára, a nyelvre, valamint a vizuális és térbeli tájékozódásra. Ha tévesztünk, olykor hatalmas kárt okozhatunk ezzel.

Néhány komoly példa az elmúlt évekből: 

  • Henry Marsh agysebész maga dokumentálta könyvében hibáját: egy betege műtétje során a gerincoszlop másik oldalán fúrta ki az ideget.
  • 9 éve egy másik hasonló eset történt egy brazil kórházban, amikor egy páciens bal lábát vágták le a jobb helyett, majd amikor rájöttek a hibára, levágták a jobbat is. A kórház közleményében azt írta: "a betegség már a másik végtagot is veszélyeztette”. A beteg családja beperelte a Rio de Janeiró-i Pedro Ernesto Egyetemi Kórházat.

Egy teória szerint a Titanic is azért süllyedhetett el, mert nem balra, hanem jobbra fordították a kormányt, és bár azonnal szólt a személyzet a kapitánynak, hogy korrigáljon, már késő volt.


Minden hatodik embernek nehéz: sok múlik a gyerekkori tapasztalatokon

Friss tanulmányok szerint nagyjából minden hatodik embernek nehéz különbséget tennie a jobb és a bal oldal között. Ez nem véletlen: a térbeli tájékozódás formái közül ez a legösszetettebb feladat. 

Az emberek körülbelül 15 százaléka érzi, hogy problémája van a bal és jobb oldal azonosításával - ez derült ki a Van der Ham és munkatársai által 2020-ban közzétett felmérésből.

A korábbi feltételezések, amelyek szerint a férfiak jobbak a bal és a jobb oldal megkülönböztetésében, nem igazolódtak be. 

Ellenben kiderült, hogy: 

  • ügyesebbek a balkezesek
  • sok múlik a gyerekkori tapasztalatokon: például ha a szülők hagyják a kicsiket a saját tempójukban szabadon kalandozni, könnyebben megtanulják az irányokat. 

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja