SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 súlyos gyereknevelési hiba - lehet, hogy ezért kezelhetetlen a gyereked

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-03-07
Hisztis, engedetlen, vagy egyenesen kezelhetetlen? Ezek mind árulkodó jelei lehetnek annak, hogy a gyereknevelés kapcsán lehet, hogy valamit elrontottunk. A jó hír azonban az, hogy ezen még lehet változtatni.
7 súlyos gyereknevelési hiba - lehet, hogy ezért kezelhetetlen a gyereked

7 nevelési hiba, amit sok szülő elkövet


1. Ha a szülő a gyerek összes szabadidejét leköti

Hétfőn angol, kedden balett, szerdán szolfézs, stb… Ha a gyerek minden szabadideje különórákkal van beosztva, ráadásul már egészen kicsi korától, akkor mikor van ideje arra, hogy gyerek legyen? Hogy azt csinálja, amihez kedve van? Vagy hogy semmit se csináljon? Mert néha ez a semmi is sokkal többet jelent minden másnál.

„A gyereket nem kell fejleszteni, ezt a legtöbb szülő tudja, csak hülyék vagyunk, és nem tudjuk megállni. Éppen hogy abból lesz jó eséllyel topmenedzser, aki gyerekkorában szabadon játszhatott, akit dögönyöztek és csiklandoztak, és nem volt baj, ha kamaszkorában lerontotta a jegyeit” – mondta Vekerdy Tamás pszichológus.


2. Amikor mindenért jár valami jutalom

Elpakoltad a játékaidat? Tessék, itt egy csoki. Felporszívóztál a szobádban? Adok érte 500 Ft-ot. Kinek ismerős ez a fajta hozzáállás? Ha a gyerek mindenért jutalmat kap, akkor egy idő után már semmit sem fog megcsinálni csak úgy, ingyen…


3. Ha mindent megveszünk neki, amit csak kiejt a száján

Ismerek olyan családot, ahol szó szerint minden nap kap valami apróságot a gyerek. Most egy kis csoki, aztán egy kisautó. Ma azért, mert beteg, holnap azért, mert jó volt, aztán meg azért, mert hisztis, és ettől majd lenyugszik.

Ezzel a nevelési elvvel az a gond, hogy a gyerek megszokja, hogy neki mindig jár valami, és ő maga is egyre többre és többre vágyik majd. Felnőttkorára pedig úgy érezheti, hogy csak akkor boldog, ha minél több dolgot tudhat magáénak, ha megszerezheti és birtokolhatja azokat. Ezzel pedig könnyen a kényszeresség csapdájába eshet. Vagyis ha mindent megveszünk neki, az nem elkényeztetés, hanem egyenesen rongálás - vallotta ezt a híres gyerekpszichológus, Vekerdy Tamás is.


4. Ha folyton nyugodtnak és higgadtnak kell lennie

Gyakran mi, szülők is hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a boldog gyerek igenis hangos, és néha igenis hagyni kell, hogy vidám és hangos lehessen.

gyerekek nevetnekAlexandr Podvalny fotója a Pexels oldaláról

Vekerdy Tamás pszichológus így fogalmazott:

”Jó volna, ha meg tudnánk állni, hogy ne szóljunk rá: ,,Hagyd már abba!” – mert játszani egész nap kell. És ez ellen a gyerek nem tehet semmit. Ha kényszerrel leállítjuk – először szomorú, aztán ideges lesz.”


5. Ha folyton azzal vagyunk elfoglalva, hogy koszos lesz a ruhája, és emiatt korlátozzuk

”Boldogtalan a gyerek, ha új csizmát kapott, és sehol egy pocsolya, amin keresztülgázolhatna” - tartja egy régi svéd közmondás. És valóban: Vekerdy Tamás is azt javasolja, hogy nyugodtan sarazzon, hemperegjen a gyerek, és ne kelljen mindig a szép ruhájára vigyáznia. Egyszerűen csak adjunk rá olyan ruhát, ami koszos lehet, amit nem sajnálunk. Hadd futkározzon, hadd ugráljon a sárban vagy a pocsolyákban, hadd fedezzen fel új dolgokat, hadd kérdezzen meg valamit százszor is, hadd legyen hangos, vidám és boldog.

boldog kislányDarrel Collins képe a Pixabay-en 


6. Ha a szülő túlfélti a gyerekét

Ha állandóan a nyomában vagyunk, ha soha semmit nem merünk megengedni neki, mert attól félünk, hogy valami baja esik, azzal csak ártunk a gyerekünknek. Mi van, ha leesik valahonnan és egy kicsit beüti magát? Vagy ha beleugrál a pocsolyába és egy kicsit vizes lesz a zoknija? Ha nem engedjük kibontakozni, ha sosem vállalhat kockázatot, akkor felnőttkorában nem lesz képes kiállni magáért, és nem fog tudni alkalmazkodni sem a környezetéhez.

játszótéren családAnete Lusina fotója a Pexels oldaláról


7. Ha túl engedékeny a szülő

Mindig mindent szabad, határok nélkül. Ez az egyik legsúlyosabb gyereknevelési hiba, hiszen ettől a gyerek csak elbizonytalanodik. Neki határokra van szüksége, arra hogy a felnőttek megmondják neki, hogy mit szabad, és mit nem. Hiába szeretnénk szeretetben nevelni akkor, ha mindent megengedünk, épp az ellenkezőjét érjük el vele: ezek a gyerekek szeretetlennek érzik magukat, olyannak, akikre még a büntetés energiáját sem fecsérelik a felnőttek.

Indexkép: Allan Mas fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja