SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A tudatos szülő 6 ismérve - ezért nem elég, ha ösztönösen neveled a gyerekeid

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-03-09
A tudatos szülő tudja, hogy boldog gyereket csak boldog anya nevelhet. És néha bizony a saját igényeit a gyerekei elé helyezi. Se magát, se a gyerekét nem hasonlítja másokhoz. Ez csak pár ismérve a tudatos szülőnek. És hogy miért jobb ez, mint amikor valaki mindig ösztönösen cselekszik? Szakértők szerint a tudatosságra is nagy szükség van ahhoz, hogy jobb, boldogabb és kiegyensúlyozottabb szülők legyünk, és hogy a rosszul berögződött viselkedésmintákon változtatni tudjunk.
A tudatos szülő 6 ismérve - ezért nem elég, ha ösztönösen neveled a gyerekeid

Másképp is lehet ezt csinálni

Ha sír a baba, ösztönösen felfigyelünk rá, mi nők. Mindegy, hogy a mi gyerekünk vagy sem, és az is, hogy éppenséggel van-e gyerekünk vagy nincs. Belénk van kódolva ez az ősi ösztön. Ahogy az is természetes, hogy szülés után beindul a tejtermelés, vagy hogy onnantól fogva, hogy gyerekünk születik, háttérbe szorulnak a szükségleteink és az lesz a legfontosabb, hogy őt védelmezzük bármi áron.

Más dolgok viszont sokkal inkább azon múlnak, hogy mit hoztunk magunkkal gyerekkorunkból. Például amikor kicsik voltunk, sokat volt bekapcsolva a tv? Ha igen, akkor szülőként mi is sokat fogunk tv-zni? Vagy épp ellenkezőleg, egy kis tudatossággal változtatunk a helytelen mintákon?

A gyereknevelésben szükség van tudatosságra: felismerhatjük a rossz mintákat és tudunk is rajtuk változtatni, mert változtatni sosem késő.
 

Ilyen a tudatos szülő

1. Tisztában van vele, hogy boldog gyereket csak boldog anya nevelhet. Vagyis törekszik rá, hogy kiegyensúlyozott legyen.

Vekerdy Tamás szerint az anyákon rengeteg a teher, ezért néha meg kell szabadulni a gyerektől, hogy feltöltődjünk. Hiszen a gyerek akkor boldog, ha az anyja is boldog és kiegyensúlyozott. A gyereknek nem egy fáradt, ingerült, zombi anyára van szüksége.

Hogy egy anya küzd egy álló napon át a gyerekekkel, ezt mi találtuk ki, és ez kibírhatatlan. Mert a gyerekek leszívják a vérünket, lerágják a húsunkat, borzalmasan fárasztóak és egy idő után idegesítőek. Ráadásul még azt gondolom magamról, hogy jaj Istenem, rossz anya vagyok, ez mindenkinek olyan könnyen megy! Szó nincs róla! Mindenki majd' belepusztul. Segítsetek az anyákon! Jöjjenek a nagymamák, a húgok, a nagynénik, és ha van rá módom anyagilag, igenis jöjjön a bébiszitter. Segítség kell!”
 

boldog család

Arina Krasnikova fotója a Pexels oldaláról


2. A tudatos szülő meghallgatja mások tanácsait, de csak azokat fogadja meg, amelyeket magáénak érez. Olvas gyerekneveléssel kapcsolatos könyveket és cikkeket is, de ezeket is szelektálja, vagyis csak azokat építi be a gyereknevelésbe, amikről úgy gondolja, hogy a családjára illik. Nem épít be csak azért egy módszert az életükbe, mert mindenki azt csinálja, vagy mert most épp az a divat.

3. Tudja, hogy nem tökéletes, de törekszik rá, hogy minél jobb legyen. Nem tartja magát rossz anyának, csődtömegnek, hanem egészséges az önbecsülése.

4. Ha a család életében van valamilyen probléma, akkor nem dugja a homokba a fejét elkeseredésében, hogy biztos kudarcot vallott szülőként. Inkább arra törekszik, hogy sikerüljön megoldást találni rá. Szakemberektől kér segítséget és ezt nem szégyelli. Addig kutakodik, addig megy egyik szakembertől a másikig, amíg végre sikerül megoldani a problémát.

5. Igyekszik megélni minden pillanatot, napközben gyakorolja a tudatos jelenlétet. Azaz nem csak úgy ott van a gyereke mellett és lépeget a figurával, miközben mondjuk telefonál vagy azon jár az esze, hogy mit főzzön vagy mennyit kell takarítani még. Kiélvezi azt az időt, amit a gyerekével tölthet, hiszen ez az időszak pótolhatatlan.

6. Egyensúlyra törekszik a családban: figyel arra, hogy senkit se hanyagoljon el. A gyerekek mellett a párjára is próbál elég időt szakítani.

Indexkép: Arina Krasnikova fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja