SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi az, ami valóban számít? Ezzel a 10 dologgal adhatod a legtöbbet a gyerekednek

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-02-15
Gyerekneveléssel kapcsolatban rengeteg tanácsot kaptunk már mindenhonnan. De vajon mi az, ami valóban számít a gyerekeknek? Amivel a legtöbbet adhatjuk nekik? Ezeket a dolgokat gyűjtöttük most össze.
Mi az, ami valóban számít? Ezzel a 10 dologgal adhatod a legtöbbet a gyerekednek

1. Hallgasd meg!

A gyerekek arra vágynak a legjobban, hogy meghallgassuk őket, hogy figyeljünk rájuk. Szülőként ez sokszor nehéz, hiszen mi nem lelkesedünk annyira Pókemberért vagy Bogyó és Babócáért, de nekik ez fontos, ezért ha mesélnek, tegyünk fel sok kérdést közben és mutassunk érdeklődést!

2. Mesélj magadról!

A jó beszélgetés nem egyoldalú. Hidd el, a gyermeked is meg akar hallgatni téged, és őszintén lenyűgözik majd a történeteid. Mesélj nyugodtan a gyerekkorodról, hogy miket szerettél játszani, hogy mikor voltál nagyon boldog vagy szomorú, hogy hogyan neveltek a szüleid. Tátott szájjal fogja hallgatni.

3. Töltsetek elég időt kettesben is!

Ha több gyereked van, sokszor nehéz időt szakítani arra, hogy mindenkivel foglalkozz külön-külön is. Pedig egy pár perc kettesben aranyat ér. Vekerdy Tamás is gyakran hangoztatta, hogy nem a mennyiségi, hanem a minőségi idő számít - és még egy több műszakban dolgozó szülőnek is kell arra időt szakítania, hogy minden nap legyen legalább 5 perce a gyerekére, amikor csak vele foglalkozik. Lehet ez felkelés után vagy lefekvés előtt, de akár valamilyen közös kis programot is csinálhattok otthon, ami csak a tiétek.

4. Ne feledkezz meg a közös családi programokról sem!

családNataliya Vaitkevich fotója a Pexels oldaláról


A legtöbb anya alig várja, hogy a férje hazaérjen este és átvegye a gyereket. Addig ő el tud mosogatni, ki tud teregetni, esetleg lezuhanyozik. Hajlamosak vagyunk hétvégén is így tenni: amíg anya főz, apa lemegy a gyerekekkel játszóterezni. Pedig fontos, hogy közösen is együtt legyetek. Elmehettek például kirándulni, vagy az is elég, ha csak bekucorodtok a tv elé és megnéztek egy jó filmet.

5. Néha később is lefeküdhet

Néha igazán megengedheted, hogy később feküdjön le. Ettől a kis plusz időtől ő is jobban érzi majd magát, hiszen tudja, hogy most egy picit részese a felnőttek világának.

6. Esti rutin anyuval

Egy dologra szinte mindenki emlékszik gyerekkorából: hogy hogy zajlott az elalvás előtti rutin. Ha minden nap - amikor csak tudod - te fekteted le, és megvan a kis esti rutinotok, például ének, mese, vagy egy kis beszélgetés arról, mi történt vele ma és mi vár rá holnap, betakarod és jó éjt puszit adsz, az örök emlék lesz számára. Anyu illatát, hangját, a kezét, amivel betakar, senki sem felejti el.

7. Vedd észre, ha jó dolgokat tesz

Ne csak azt vedd észre, ha elront valamit, vagy ha rosszul viselkedik - hanem azt is, amikor magától megteríti az asztalt, mesét olvas a testvérének, vagy ügyesen rendet rakott a szobájában. Vedd észre és dicsérd meg, ezzel növelheted az önbizalmát.

8. Jutalmazd meg!

Ha rosszat tesz, azt azonnal észreveszed - de ha helyesen cselekszik, azt vajon megjutalmazod? A jó megerősítése fontos a gyerekek számára, így a rossz dolgokon is könnyebben felül tudunk emelkedni.

9. Emlékeztesd a határokra!

Határokra igenis szükség van a gyereknevelésben. Ettől érzi magát szeretetben és biztonságban. Bármennyire is nehéz néha, tartani kell magadat a kiszabott határokhoz.

10. Mindig kérdezd meg, milyen napja volt!

Ha nem vagytok együtt egész nap, kérdezgesd a napjáról. A gyereknek fontos, hogy mesélhessen arról, milyen öröm, félelem vagy szomorúság érte. Ha kibeszéli magából, akkor segíthetsz feldolgozni a nehézségeit. Fontos, hogy gyermeked tudja és érezze, hogy szereted őt, együttérzel vele, és hogy mindenben számíthat rád.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja