SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ez történik a gyerekkel, ha nem szeretik eléggé

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-10-10
A szeretethiányban felnövő gyerekek önbizalomhiánnyal és viselkedési problémákkal küszködhetnek, de a felnőtt életben is állandó nehézségekkel kell megbirkózniuk: érzelmi, mentális és egészségi problémáik is lehetnek, melyek többnyire mind ide vezethetők vissza.
Ez történik a gyerekkel, ha nem szeretik eléggé

Varázsereje van a szeretetnek a gyereknevelésben - és ez történik azzal, akit nem szeretnek eléggé

A szeretet hiánya hatással van az egész életünkre. Ha egy gyerek nem kap enni, akkor annak azonnal látható jelei lesznek. Ha azonban nem kap szeretetet, annak jelei sokkal árnyaltabbak, nehezebben és később észrevehetők. De mindenképp akadnak olyan árulkodó jelek, amelyekre érdemes figyelni. 

A szeretethiányos gyerek gyakran dühös. Nem tudja, hogy bizonyos helyzetekben hogyan viselkedjen, úgy tűnik, hogy nem tiszteli más emberek érzelmeit, pedig egyszerűen csak nem érti azokat. Ennek eredményeképp folyton dühös és frusztrált lehet. 

Aki nem kapott elég szeretetet, az már gyerekkorában is önbizalomhiányos lehet, bizonytalannak érezheti magát, nehezen tud megküzdeni a konfliktusos helyzetekkel, félénkké válhat, vagy épp ellenkezőleg, nagyon irányító típus lesz. Hiszen a bizonytalanság abban is megnyilvánulhat, hogy magamutogató viselkedést vesz fel a gyermek. Ahogy abban is, hogy állandóan védekezik, mindenért bocsánatot kér, mindenben bizonytalan. 

A szeretethiányos gyermek az érzelmeit sem tudja megfelelően kezelni, és ez a felnőttkorára is jellemző lehet.

Akit a szülei folyton elutasítottak, aki nem kapott elég szeretetet, elég ölelést, akit gúnyoltak, bántottak, vagy teljesen figyelmen kívül hagytak, az nehezen fogja tudni mások érzelmeit megérteni és azokra helyesen reagálni.

Ez pedig a társas kapcsolatokban is nehézséget okozhat, sőt, felnőttként nehezen fog tudni egészséges párkapcsolatban létezni. 

Vekerdy Tamás is gyakran beszélt arról, milyen varázsereje van a szeretetnek a gyereknevelésben. Hiszen a gyerekeknek nagy szükségük van az érzelmi biztonságra, az önbizalmuk megerősítésére. Ezen is múlik gyermekünk boldogsága, későbbi sikeressége, érzelmi stabilitása és biztonságérzete. 

Egy 2010-es kutatás is arra jutott - amit a Duke University Medical School végzett -, hogy akik gyengéd szeretetet kaptak az anyukájuktól, azok sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb felnőttekké váltak, kevésbé voltak szorongóak, és jól viselték az élet megpróbáltatásait. Ellentétben a szeretethiányban felnövőkkel, akiknek felnőttként egészségügyi, mentális és érzelmi problémáik lehetnek. 

A szeretethiányos emberek gyakran úgy érzik, az ő hibájuk, hogy nem kaptak elég szeretetet, ez azonban óriási tévhit.

Az érzelmileg bántalmazott gyerekek gyakran hallják, hogy szerencsétlenek, ügyetlenek, bénák, unalmasak, alkalmatlanok, sikertelenek, stb.. Ezt pedig be is építik az énképükbe, és elhiszik magukról, hogy nekik semmi sem sikerülhet és mindenben rosszak. Ez azonban nem így van. 

Ha valakinek felnőttként ilyen problémái vannak, érdemes szakemberhez fordulnia, aki segíteni tud abban, hogy egészséges, boldog és kiegyensúlyozott életet élhessünk. Ez minden embernek jár. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja