SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Melyik a fontosabb? A lelki békénk, vagy hogy mindenáron találkozzunk a mérgező rokonainkkal?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-12-22
Néha még az egyedüllét is jobb annál, mint hogy olyan családtagokkal találkozzunk, akikkel folyton vita van, akik érzelmileg zsarolnak, manipulálnak, akik képesek tönkretenni az egész ünnepet. Mi a jó taktika velük szemben? Egyáltalán muszáj találkozni velük?
Melyik a fontosabb? A lelki békénk, vagy hogy mindenáron találkozzunk a mérgező rokonainkkal?

Egy bántalmazót sem kell boldoggá tenni azzal, hogy a saját ünnepünket tönkretesszük

Bár a karácsony a béke és a szeretet ünnepe, mégis sok családban nagy a feszültség ilyenkor, és van ahol bizony nem ritkák a hangos szóváltások sem. 

A mérgező szülők meg tudják keseríteni a gyerek karácsonyát, még akkor is, ha történetesen az a gyerek már közben felnőtt. A mérgező szülőre jellemző, hogy bűntudatot kelt, érzelmileg zsarol, megszégyenít, manipulál. Dühből és félelemből fegyelmez, nem örül, ha boldog a gyermeke és minden csak róla szól. 

Vannak olyan váratlan és nehéz helyzetek, amelyekre később nevetve emlékszünk vissza. Ilyen, ha például ha éppen Szenteste van nálunk csőtörés, vagy ha valaki egy nem mindennapi ajándékkal rukkol elő. 

Vannak azonban olyan helyzetek, amelyek már egyáltalán nem olyan viccesek. Lehetséges, hogy évek óta minden karácsony előtt azt kívánjuk, bárcsak ne kellene találkozunk azokkal a bizonyos családtagokkal, akik megkeserítik az ünnepeket. 

Sokszor egy ártatlan kérdésből kerekedik óriási veszekedés. Előfordulhat. hogy a különböző vallási vagy politikai nézetek miatt kapnak hajba a rokonok, vagy egyszerűen csak van egy alapfeszültség az évvégi stresszes időszak miatt - és szinte bármi ki tud váltani egy óriási vitát. 

Fontos azonban, hogy figyeljünk magunkra is, és ha úgy érezzük, akkor inkább ne menjünk el azokra a karácsonyi összejövetelekre, ahol ilyen helyzetekbe kerülhetünk. Szakértők szerint ugyanis a lelki béke, a mentális egészség sokkal többet ér. 

Egy 2018-as kutatás résztvevőinek harmada vallotta azt, hogy a karácsonyi családi összejövetelek jelentős stresszel járnak a számukra. Sokan már az ünnepek előtt szoronganak attól a gondolattól, hogy találkozniuk kell a mérgező rokonaikkal. 

A mérgező rokonokkal való találkozás felidézhet gyerekkori traumákat, felszakíthat régi, fájó sebeket is. Így azokn a napok, amelyeknek a pihenésről kellene szólniuk, valójában nagyon megterhelőek érzelmileg és mentálisan is sokak számára. 

Hiába próbálunk előzetesen beszélni a rokonainkkal, akadhatnak olyan visszatérő problémák, amiket nem tudunk elkerülni. Aki például alkoholbeteg, azt biztos nem tudjuk rávenni arra, hogy karácsonykor a mi kedvünkért ne igyon.

A mérgező emberek képesek tönkretenni a szeretet ünnepét, zsarolnak, manipulálnak, beszólogatnak, megszégyenítenek és igyekeznek ők lenni a középpontban.


Mégis mit tegyünk, hogy el tudjuk viselni a mérgező embereket magunk körül karácsonykor?

Őket nem fogjuk tudni megváltoztatni, de fontos az, hogy mi hogyan reagálunk arra, amiket mondanak nekünk, vagy ahogy viselkednek velünk. 

Ha ugyanis megtanuljuk kezelni ezeket a helyzeteket, máris sokkal jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben. 

Először is próbáljunk meg felkészülni a szituációkra! Ismerjük őket, általában ki tudjuk számítani, hogy mikor, mire hogyan fognak reagálni, mibe vagy kibe fognak belekötni. Így fel tudunk készülni ezekre a helyzetekre. 

Egyes pszichológusok azt javasolják, hogy ne tegyük tönkre a saját karácsonyunkat, a saját ünnepünket azzal, hogy mérgező emberekkel vesszük magunkat körül. Egy bántalmazót sem kell boldoggá tenni azzal, hogy a saját ünnepünket tönkretesszük. Mint mondják, ha minket boldogtalanná tesz az, hogy a családunkkal kell találkoznunk, akkor inkább ne találkozzunk velük. Át kell vennünk az irányítást a bántalmazó, mérgező emberek felett, és ha a viselkedésük már annyira elviselhetetlen, hogy nem tudunk vele mit kezdeni, akkor egyszerűen csak hagyjuk ki a családi összejövetelt, mert nem ér annyit a dolog.

Ha pedig mégis úgy döntünk, hogy elmegyünk, akkor próbáljuk meg a kínos témákat kerülni, ne beszélgessünk politikáról, sem olyan más témáról, ami vitaindító lehet. Jelezzük, ha valami zavar bennünket, és csak addig maradjunk, ameddig úgy érezzük, hogy még elviselhető. Ha nagyon kellemetlenül érezzük magunkat, akkor inkább kérjünk elnézést, és távozzunk. 

Indexkép: tookapic képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja