SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyelvtanulás | Szótanulási praktikák

K. Guszti Ágnes [cikkei] - 2021-01-12
Egy idegen nyelv elsajátítása szinte minden gyerek számára kihívást jelent. Persze ott az a pár kivétel, akiknek az agya, mint a szivacs, úgy szívja magába az új szavakat, kifejezéseket. Ők azok, akik pillanatok alatt megértik a nyelvtani összefüggéseket, gyorsan megszokják az új nyelv hangzását, intonációját. De sajnos nem lehet mindenki ilyen szerencsés...
Nyelvtanulás | Szótanulási praktikák

Ne aggódj, ha gyermeked nem született nyelvtanuló géniusznak! Kitartó munkával és a személyiségéhez illő tanulási módszerekkel ugyanúgy elérheti a céljait, legyen az egy középfokú nyelvvizsga, vagy egy külföldi ösztöndíj.

Ha tovább olvasol, megismerhetsz négy jó gyakorlatot, amelyeket felhasználva könnyebbé teheted gyermeked számára az idegen szavak memorizálását.
 

1. Írd, írd és írd!

Ez a módszer nagyon hasonlít arra, ahogyan a kis elsősök írni tanulnak: oldalakon keresztül díszítik a sorokat hullámvonallal és fecskefarokkal… Habár az utóbbinak egy kicsit más funkciója van a tanulási folyamatban, a „sordíszítés” egy új nyelv elsajátítása során is a segítségetekre lehet!

Ugyanis minél többször írja le a tanuló az angol, német, olasz szavakat, azok annál jobban rögzülnek majd a fejében. Írjon hát végig velük egy-egy sort a füzetében!

Hogy ne legyen olyan monoton a munka, használhat színes ceruzákat, váltogathatja a nyomtatott és írott betűket, kedve szerint díszítheti a sorokat – a lényeg, hogy nyugodtan engedje szabadjára a kreativitását, hogy ezzel is színesebb élménnyé váljon a szótanulás!

A legjobb az, ha írás közben hangosan ki is mondja a megtanulandó szavakat. Főleg akkor hasznos ez, ha az adott szó kiejtése nagyon különbözik az írott formájától (pl. francia), vagy ha nem a latin ABC betűit használja a nyelv (pl. orosz).
 

2. Zene helyett…

A nap szinte minden szabad percében ott a gyerek fülein a fejhallgató? Használja a tanulásban is!

Keressetek olyan felvételeket, amelyeken anyanyelvi beszélők mondják ki azokat az idegen szavakat, amelyeket gyermekednek memorizálnia kellene! (Egyes tankönyvekhez tartoznak ilyen felvételek, feladatok.) Ha nem találtok egyet sem, semmi gond: készítsetek egy sajátot!

Legyen egy olyan felvételetek, amelyen az idegen szavak mellett a magyar megfelelőiket is felolvassa a tanuló, de legyen egy olyan is, amelyen csak az idegennyelvű szavak szerepelnek! Az utóbbival egyedül is könnyedén tesztelheti a gyermek, emlékszik-e a szavak jelentésére.

FONTOS! Mielőtt elkészítitek a felvételt, gondosan járjatok utána, hogyan kell helyesen kimondani a szavakat, nehogy rossz kiejtéssel raktározódjanak el a tanuló fejében, mert később nehezebb lesz kijavítani a rögződött helytelen formákat! (Ebben segítségetekre lesznek az online szótárak, pl. https://bab.la/http://szotar.sztaki.hu/https://hu.forvo.com/)
 

3. Rajzolj!

Ha gyermeked csak nemrég kezdte a tanulást, vesse be a kézügyességét! Kezdő szinten nagy valószínűséggel főnevekkel, könnyen ábrázolható fogalmakkal ismerkednek meg először – készítsetek egy lapra kis rajzokat róluk, amelyek mellé aztán írjátok oda a képekhez tartozó idegen szavakat! Tegyétek az elkészült remekművet egy olyan helyre, ahol a tanuló sokszor rápillanthat a nap folyamán, például az íróasztalára vagy a szekrényére!

(Ha nem válik be ez a módszer, akkor is jó szórakozás lesz rajzolgatni egy kicsit, szóval mindenképpen próbáljátok ki!)
 

4. Próbáld körítéssel!

Akik már haladó szinten járnak, azok megpróbálhatják mondatokba helyezve memorizálni az új kifejezéseket. Sok tanulónak könnyebb felidéznie a szavakat, ha egy témakörhöz köti őket, vagy egy kifejezés, egy rövid mondat részeként vési az emlékezetébe.

Haladó szinten egyébként is célravezetőbb áttérni az egynyelvű szótárak használatára ahelyett, hogy görcsösen ragaszkodnánk a szavak magyarra fordításához. Ilyenkor már bőven előfordulnak olyan fogalmak, amelyeknek nem igazán találjuk a magyar megfelelőjét.
 

+1 Interaktív oldalak

Rengeteg színes, idegennyelv-tanulást segítő oldalt találhattok a neten. Én most két feladatszerkesztőt szeretnék a figyelmedbe ajánlani:

Az egyik a https://learningapps.org/ . A gyerekek nagy élvezettel szoktak memóriajátékokat, párkereső feladatokat összeállítani ezen az oldalon. Ezek megoldásával később többször is próbálkozhatnak, egészen addig, amíg már kívülről fújják a szópárokat.

Egy másik, hasonlóan hasznos oldal a https://quizlet.com/28209368/magyarul-flash-cards/, amely segítségével szókártyákkal könnyíthetitek meg a tanulást!
 

Próbáljatok ki minél több praktikát, tapasztaljátok ki, melyik az a tanulási mód, amely a legjobban illik a gyermeked személyiségéhez, tanulási stílusához! 

Sok sikert!

Fotó: Julia M Cameron a pexels.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja