SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

20 egyszerű, otthoni ötlet, amellyel fejlesztheted gyereked finommotorikáját

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-03-17
Vannak olyan gyerekek, akiket egyszerűen nem érdekel a rajzolás, nem szívesen veszik kezükbe a ceruzát, zsírkrétát vagy az ecsetet. A kis ujjak ügyesítésének azonban számtalan módja lehet ezeken kívül is. Próbáljátok ki Ti is!
20 egyszerű, otthoni ötlet, amellyel fejlesztheted gyereked finommotorikáját

1. Gyurmázzatok!

A gyurmázás nagyon erősíti a kis ujjakat. Mindenféle termést, kavicsot, tésztát, fogpiszkálót, szívószálat, gyöngyöt vagy gombot is bele lehet nyomkodni. Megtaníthatjuk Neki, hogy kell sodrófával kinyújtani a gyurmát, jó vékonyra sodorni és utána akár egy ceruzára feltekerni. 2-3 éves gyerekek is meg tudják tanulni, hogyan kell például csigát készíteni gyurmából. Játékkéssel fel is szeletelheti a felsodort gyurmát.


elkimmelito képe a Pixabay-en

De csinálhatunk Neki egy gyurmalabdát is, a pöttyöket pedig ő maga teheti fel az apró ujjaival. Készíthetünk gyurmából tortát vagy süteményt is, hagyjuk, hogy ő díszítse fel és utána ajándékozza meg vele az egyik játékát!  

2. Készítsetek karkötőt, nyakláncot!


RODNAE Productions képe a Pexels oldaláról

Szinte bármiből lehet ékszert készíteni: legkézenfekvőbb gyöngyöket felfűzni, de használhattok összevagdosott szívószálat vagy akár száraztésztát is.

3. Használjátok az ollót! Vadásszatok papírfecnikre!

Artem Podrez fotója a Pexels oldaláról

Tanítsd meg ollóval kis papírfecniket vágni, vagy akár kézzel tépkedni. Játszhatjátok utána azt is, hogy ezeket a darabkákat szétszórjátok a lakás különböző pontjain, és utána vadásztok rájuk. Az nyer, aki a legtöbb darabkát összegyűjti! Az én kisfiam például nagyon élvezte ezt a játékot. (+1 tipp: reggeli vagy vacsora után, ha sokat morzsáztatok, az asztal alatt segíthet az ujjaival összeszedegetni a leejtett morzsákat.)

4. Játék csipeszekkel


Denniz Futalan fotója a Pexels oldaláról

Remek szolgálatot tehetnek a ruhacsipeszek is. Ha van kedve, akkor teregethet veled, de olyan játékot is játszhattok, hogy kedvenc plüssállatait, vagy más játékait csipeszeli fel és szállítja el egyik helyről a másikra.

5. Játék a fürdőkádban


Henley Design Studio fotója a Pexels oldaláról

A kádban olyan egyszerű hétköznapi tárgyakkal is játszhat, mint egy flakon, vagy szivacs. A szivacsból gyakorolhatja kinyomni a vizet. Egy spriccelős flakonból spriccelheti a vizet, vagy meg is tölthet egy üres flakont, hogy utána kinyomhassa belőle a vizet. Ha van otthon injekciós tű, az még jobb: szívjon bele vizet és utána nyomja ki belőle. Nemcsak jó móka, hanem jó kézügyesség- és finommotorika fejlesztő is.

6. Varrjatok!


Fotó: Tóth Nikolett

Ha még kisebb a gyereked, akkor érdemes nem tűvel, hanem például cipőfűzővel gyakorolni a varrást egy kis szövőkereten. Vannak kifejezetten erre a célra készített játékok is, nekünk egy lyukas sajtunk van, amin a sajtkukacot kell végig vezetni.

7. Játék az órával


Pixabay fotója a Pexels oldaláról

Ha van olyan óránk, amit már nem használunk, nyugodtan adjuk a kezébe, hadd tekergesse!

8. Játék kavicsokkal, botokkal, termésekkel


Tatiana Syrikova fotója a Pexels oldaláról

A szabadban is számtalan lehetőségünk van a kézügyesség fejlesztésére. Anyukám azt mesélte, hogy az én kedvenc elfoglaltságom az volt a játszótéren, hogy kavicsokat gyűjtöttem, amiket aztán a padon sorba rendeztem. De nemcsak egymás mellé rajhatjátok, különféle alakzatokat is formálhattok belőlük, akár kavics, gesztenye, levelek, botok segítségével. Bottal egyébként rajzolni is lehet a homokba vagy a földbe. Ha pedig hazaviszitek a terméseket, azokat otthon egy rajzlapra fel is ragaszthatjátok vagy be is festhetitek.

9. Főzzetek, süssetek együtt!


R Khalil fotója a Pexels oldaláról

Ha épp borsót, babot, vagy lencsét főznél, segíthet szétválogatni! Ha pedig tésztát gyúrsz, nyugodtan adj az ő kezébe is egy darabot, hadd játsszon vele, tanulja meg ő is gyúrni és kinyújtani. 

10. Játék gyufaszállal, fogpiszkálóval, hurkapálcával


Vie Studio fotója a Pexels oldaláról

Nagyszerű képeket lehet készíteni ezek segítségével is. Ezt a játékot úgy is játszhatjátok, hogy dobókockával dobtok, és amennyit mutat a kocka, annyi gyufaszálat, fogpiszkálót vagy hurkapálcát kell felhasználni a kép készítéséhez. A következő dobásnál pedig kiegészíthetitek a képet.

11. Játék kulccsal, lakatokkal

Fotó: Tóth Nikolett

Ha van otthon használatban nem lévő lakat és kulcs, akkor nyugodtan adjuk a kezébe! Tanítsuk meg, hogyan, melyik oldalról kell beledugni a kulcsot, hogy kell elfordítani, és ha kinyílt a lakat, hogy kell újra visszazárni. Az én kisfiam félórán keresztül is képes eljátszani ezzel az egyszerű játékkal.

12. Építsetek tornyot építőkockákból!


cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Tanítsd meg Neki, hogyan kell tornyot építeni, biztosan élvezni fogja. Alulra nagyobb elemek kerüljenek, aztán fokozatosan csökkenjen az építőelemek száma! Játszhatjátok azt is, hogy külön tálakba vagy dobozokba válogatjátok ki az építőelemeket, egyikbe a zöldeket, másikba a pirosakat stb., de nemcsak szín, hanem forma szerint is válogathattok: henger, gúla, stb.

13. Játsszatok szerszámosat!


Pixabay fotója a Pexels oldaláról

Ha van otthon anya és csavar, akkor felnőtt felügyelete mellett nyugodtan játsszon vele, próbálja meg feltekerni az anyát a csavarra, ezzel is ügyesedik a keze! Ismerkedhet a csavarhúzóval és a kalapáccsal is, ha apa épp szerel valamit, akkor esetleg becsatlakozhat segíteni.

14. Játék a kupakokkal!


Krizjohn Rosales fotója a Pexels oldaláról

Gyűjts össze pár hétköznapi használati tárgyat, aminek kupakja van. Engedd, hogy játsszon vele, csavargassa a kupakokat! Kupakokból tudtok nyomdát is készíteni vagy egy kis képet kirakni, esetleg szétválogatni színek vagy nagyság szerint, de sorba is rendezhetitek és megszámolhatjátok.

15. Játsszatok gombokkal, cipzárakkal! Kössön masnit, cipőfűzőt!


Suzy Hazelwood fotója a Pexels oldaláról

Remek lehetőség játékbabát felöltöztetni, begombolni a blúzát, becipzározni a kabátját. Ha nincs babája, saját magán vagy rajtad is gyakorolhatja ezeket. Gombokból kis képet is készíthettek, válogathatjátok színek vagy formák szerint is, vagy fel is fűzhetitek damilra.

Mutasd meg neki, hogy kell masnit kötni vagy, hogy kell bekötni a cipőfűzőjét. Magyarázd el, hogy sokat kell gyakorolni ahhoz, hogy sikerüljön, nehogy csalódjon, ha elsőre nem megy!

16. Kirakózzatok!


Tara Winstead fotója a Pexels oldaláról

Ha még nem vettetek kirakós játékot, könnyen készíthetsz Neki Te is otthon. Nem kell mást tenned, minthogy egy képeslapot kettő vagy négy darabra vágsz. Ha már nagyobb, akkor nehezítheted is, még több darabbal vagy esetleg megtanulhatja ő maga is szétvágni a képeslapot.

17. Fessetek ujjal!


Sharon McCutcheon fotója a Pexels oldaláról

Ha nem szereti a kezébe fogni az ecsetet, próbáljátok meg az ujjal festést! Különféle állatokat is festhettek az ujjaitokkal, figyelje a mozdulataidat és próbálja meg utánozni! Könnyen lemosható, bőrbarát festéket válasszatok!

18. Játék a pénzzel


Suzy Hazelwood fotója a Pexels oldaláról

Felnőtt felügyelete mellett játsszon aprópénzzel! Válogassa szét a 10-es, 20-as, 50-es, 100-as, 200-as érméket, építsen belőle tornyot vagy rendezze sorba!

19. Bábozzatok!


Magda Ehlers fotója a Pexels oldaláról

Engedd meg neki, hogy ő is felvegye a kezére és beszéltesse a bábot! Játsszatok el egy jelenetet!

20. Játék az ujjakkal!

Rengeteg olyan mutogatós mondóka van, amihez használni kell a kis ujjakat. Ezek a gyakorlatok is kiválóan fejlesztik a kézügyességet és finommotorikát.

1.

Ujjaimat mutogatom, (mozgatjuk az ujjainkat felemelt kézzel)

közben vígan mondogatom: (mosolygunk)

kifordítom, befordítom, (tenyerek kifelé, aztán befelé néznek)

felfordítom, lefordítom, (tenyér felfelé, aztán lefelé)

zongorázok, furulyázok, (ujjainkkal zongora és furulya utánzás)

hegedülök, gitározok. (mintha hegedülnénk, gitároznánk az ujjainkkal)

Ügyesebb lett a kezem (öklünket nyitjuk és zárjuk)

a tornát befejezem. (tapsolunk)

 

2.

Hüvelykujjam almafa,

mutatóujjam megrázta,

középső ujjam felszedte,

gyűrűsujjam hazavitte,

a kisujjam mind megette,

megfájdulta  hasa tőle! (végig mutatjuk az ujjainkat, végül a hasunkon körzünk a kezünkkel)

 

3.

Borsót főztem, (mintha kevernénk valamit)

jól megsóztam, (sózó mozdulatok)

meg is paprikáztam. (mintha szórnánk rá paprikát)

Ábele, bábele fuss! (tapsolunk)

 

4.

Gyülekeznek a felhők, (mozgatjuk az ujjainkat a fejünk felett)

esik az eső. (levegőben zongorázunk)

Kopog a jég. (kopogunk)

Dörög az ég. (ököllel ütjük a padlót vagy asztalt)

Villámlik, (magasba emeljük a karjainkat)

lecsap, (a padlóra vagy az asztalra ütünk tenyérrel)

kisütött a nap. (magasba emeljük a karjainkat, ujjainkat széttárjuk)

 

Indexkép forrása: Kindel Media fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja