A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Néhány szülő azt mondja nekem: "Olvasni tanítom a 2 éves gyerekem", mire én: "Nos, hülye vagy!" - mondja egy szakember

Családinet - 2019-07-01
Egyre több szülő hajlik abba az irányba, hogy gyerekét egészen kis korában olvasni, netán még írni is megtanítsa. Így aztán a 2-3 éves gyerekek olyan memóriagyakorlatokkal vannak bombázva a betűk vagy akár a számjegyek elsajátítása érdekében, melyek nem az ők életkori sajátosságaiknak megfelelőek.
Néhány szülő azt mondja nekem: "Olvasni tanítom a 2 éves gyerekem", mire én: "Nos, hülye vagy!" - mondja egy szakember

A szülők úgy gondolják - tévesen -, hogy ezáltal gyerekük okosabb, felkészültebb lesz más gyerekekhez képest, s ezzel teret engednek saját hiúságuk beteljesítésének. A közismert pszichológus és neurológus, Tatjana Csernigovszkaja válasza ezeknek a szülőknek egyszerű és kíméletlen.

„A gyerekek számára nagyon fontos, hogy minden szükséges információt a maga idejében kapjanak meg, ezzel figyelve az életkori sajátosságokra. Ezért a felelőtlenségért egyetlen dolgot okolhatunk: a szülői hiúságot, mellyel mintegy rátelepszenek a gyerekre" – fogalmaz kíméletlenül a szakember.

“Egy 2 éves gyereket hiába kínozunk azzal, hogy olvasni tanítsuk, hiszen az agy ezen területe még fejletlen ebben a korban. Persze ha mégis ragaszkodva ehhez megtanítjuk olvasni, az rengetek áldozattal és erőfeszítéssel jár a gyerek részéről. S akkor a szülő büszkén mondhatja el mindenkinek, hogy az ő gyereke milyen okos, nem gondolva arra, hogy ezzel mennyit árthat neki” – teszi hozzá.

A szakember tanácsokat is ad arra vonatkozóan, hogy ebben a korban melyek az elsődlegesen fejlesztésre váró területek. Egy 2-3 éves gyerek esetében a fő hangsúly a finommotorika fejlesztésén van, azaz a kéz finom mozdulatait kell fejleszteni elsősorban. Ezt megtehetjük azáltal, hogy gyurmát adunk a gyerek kezébe, megtanítjuk az ollóval vágni, apró játékokat, gyöngyöket válogatni.

Ha erre nem figyelünk oda eléggé, nem fejlesztjük kellőképpen a finommotorikát, az később a beszédfejlődésben okozhat gondot. Hihetetlennek tűnhet, de ezek a banális tevékenységek sokkal célzottabban hozzájárulnak a gyerek fejlődéséhez, mint ha ebben a korban olvasni tanítanánk őket.

Forrás: www.filantropikum.com 
Kép: StockSnap / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja