SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Muti, mit olvasol?

Szabó Éva [cikkei] - 2020-12-02
Ugye neked is van olyan könyved, amit ha meglátsz a polcon, akkor bele is olvasol? És olyan, amitől mindig mosolyognod kell? Vagy az, amit végig sem olvastál, mert annyira unalmas volt, hogy a tizedik oldal után feladtad?
Muti, mit olvasol?

8 évesek a fiaim, és szeretünk olvasni. Nem mondhatom, hogy ők is imádnak, de szeretik élvezni a sikert, amikor 2-3 oldalt elolvasnak. 

Mivel az ikrességük ellenére teljesen különbözőek, ezért is hívom őket egyszerre született testvéreknek, egészen más könyveket bújnak. 

“A” magzatom imádja a vicces könyveket. A négyszögletű kerek erdőt egy hétvége alatt kiolvasta. Emlékszem, amikor én is olvastam 9-10 évesen, és ugyanígy kacagtam hason fekve, ahogyan Ő. Azóta is visszamondja a poénokat, és 2+2 továbbra is 5. Aztán jött az Alsógatyás kapitány, ami annyira jól sikerült a nagy betűivel, színes oldalakkal, apró kis küldetésekkel, hogy amikor már nem akar olvasni, akkor is folytatja. Nagyon jó látni, ahogy belemerül, és nem jön ebédelni, és nem akar lefeküdni, mert még olvas. És persze a végtelenül sok Kufli könyv amivel az egész olvasás beindult. Nekem az agyamra megy, de Ők imádják. És valójában az első kiolvasott könyve is egy Máshogyoszkóp volt. Ő már abban a fázisban van, hogy ha hosszabb útra indulunk, akkor könyvet tesz a kocsiba magának, és csak azt hallom, hogy röhög mögöttem.

A “B” magzatom ennél nehezebb dió volt, bár neki az olvasás sokkal nehezebben ment mint a tesójának.. Próbálkoztam Janikovszky Évával, de Ő csak nekem volt vicces, úgyhogy amíg neki nem tetszik, az én polcomon is elfér. Kíváncsian bújt a tesójához, amikor Lószerafinon kacagott, de mivel az előzményekről lemaradt, így nem is értette pontosan, hogy a min nevet. Próbáltak egyezkedni, hogy olvassa neki hangosan a tesója és akkor majd Ő is élvezi, de persze nem. Veszekedés nélkül olvasni sem lehet ebben a korban.

Viszont imádja a tudományt és a Minecraftot. Úgyhogy lett 1-1 tudományos és Minecraftos könyv. Persze nem a tudományossal kezdte el az olvasást… DE! Megszerette végre, és már érti, hogy mi minden jó az olvasásban. A Jézuskának már ilyen könyvet is írt a levélben, nem csak Legót. Bár a mindennapos Minecraftot nehéz megúszni, most már nem csak úgy épít, bele a nagyvilágban, hanem előtte kinézi a könyvből, amit szeretne, elolvassa, hogy mi a menete, és nekiáll. Közben megáll, fellapozza a könyvet, újra olvas, és csinálja tovább. Szünetben például csak akkor volt Minecraft, ha elolvasott belőle egy oldalt. A tudományos könyvet is elkezdte olvasni, és sokáig azt gondoltam, hogy abban csak a képeket nézegeti. Aztán a semmiből elkezdi mondani az enzimeket, meg a légköri nyomást, és nem newtoni folyadékokat említ. Sokáig büntetésként tekintett az olvasásra, mostanában már inkább ajándék, és élvezi, ahogy kinyílik a világ, és új dolgokat tanul. 

Ekkora gyerekeket nem könnyű rávenni az olvasásra. Nem emlékszem, hogy nálam ez hogyan volt. De valahogy nagyon jól sikerült, mert a magyar fakultáción a feladott összes könyvet elolvastam, és egyedül Szent Péter esernyője volt rám olyan hatással, hogy mélykómába kerültem alatta. 

De olvasás gyakorlás az is, amikor együtt főzünk, és olvassa nekem a hozzávalókat, tennivalókat. Az is olvasás, amikor felirattal nézünk egy olyan mesét, amit kívülről tudunk. Az is olvasás, amikor megnézi, hogy mennyi cukor van a műzliszeletben. És az is, amikor a lakberendezős újságokat lapozgatja, aztán megkérdezi, hogy milyen az a vízteres kandalló.

Mostanában levelet írunk egymásnak. Beledugom a tolltartójába, és nap közben valamikor megtalálja. Csak annyit írok, hogy nagyon szeretlek, legyen szép napod, drukkolok a matekra, stb. De azt is olvassa, mert nap végén elmondja, hogy tök jó volt anya, köszi.

Nehéz volt, de megtaláltuk mindenkinek azt a témakört, ami segít nekik elindulni az olvasás csodás ösvényén. Megállás nincs, csak néha pihenő, amíg azt is elolvassuk, ami kötelező, és nem annyira érdekel. De ilyenkor pont az motiválja őket, hogy utána olvasunk olyat is, ami érdekes, izgalmas, kreatív, tudományos, állati vicces, megható, különleges, vagy épp unalmas, ami után olyan jó lefeküdni aludni.

 

Képünk illusztráció. Forrás: Aline Dassel képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja