SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Orrtúrás gyerekeknél - normális vagy sem? Hogyan szoktathatod le az orrpiszkálásról?

Edina Dózsa [cikkei] - 2020-06-15
Ahogy a gyerekek növekszenek, egyre több furcsa szokást fedezhetünk fel rajtuk. Vannak egészen hétköznapiak, mint például a körömrágás, vagy hogy a kezüket fülükbe dugják, majd megszagolják az ujjacskáikat, és így tovább - de az orrpiszkálás tűnik a legnépszerűbbnek mind közül.
Orrtúrás gyerekeknél - normális vagy sem? Hogyan szoktathatod le az orrpiszkálásról?

Nem meglepő, ha egy totyogó az orrában turkál, de néhány gyerek meg is kóstolja, amit talál. Ez lehet szimpla kíváncsiság vagy egy szokás, amit nagyon nehéz leküzdeni.


Normális az orrtúrás gyerekeknél?

Teljes mértékben normális. Ez egy tendencia, amit minden gyerek követ, sőt, néhány felnőtt is. Az orrunk nagyon érzékeny, és bármilyen irritáció is éri, azt azonnal meg akarjuk szüntetni. A leggyorsabb módja ennek, ha az ujjunkat használjuk. Társadalmunkban udvariatlanságnak számít az orrunkban turkálni mások előtt, de néhány gyerek még ezen is túllépve meg is eszi, amit az orrában talál. Ez az a pont, ahonnan a dolgok normálisból átfordulnak teljesen rossz szokássá.


Miért túrják a gyerekek az orrukat?

Sok szülőt foglalkoztat, hogy miért túrják a gyerekek az orrukat. Nagyon sokféle oka lehet:

  • A legtöbb gyerek akkor piszkálja az orrát, ha valami irritálja, vagy viszket a túl sok váladéktól.
  • Az orr ki is száradhat, és az azzal járó viszkető érzés okozza az ingert. Azzal, hogy bedugják az ujjacskájukat az orrukba, csak a viszketést akarják megszüntetni. Szülőként segíthetjük ezt megelőzni, ha az esti fürdésnél minden alkalommal kitisztítjuk a gyerekek orrát.
  • Időnként, amikor a gyerekek idegesek vagy zavarban vannak, rágják a körmüket, másik az orrukat túrják.
  • A gyerekek simán unalomból is piszkálhatják az orrukat, és játszanak a beszáradt orrváladékkal, ami meglehetősen érdekes tevékenység számukra.
  • Az is előfordulhat, hogy önkéntelenül csinálják, az orrtúrás annyira reflexszerű, hogy még csak nincsenek is tudatában, hogy mit csinálnak.


Hogyan tudod leszoktatni a gyerekeket az orrpiszkálásról?

Van néhány módszer arra, hogy leszoktasd, de a gyerekek jó része önmagától is elhagyja idővel. Kezdésnek az a legjobb, ha meg tudod érteni, hogy miért piszkálja az orrát.


1. Engedd el

Csak egy kisgyerek. A többségnél eljön az időszak, amikor piszkálja az orrát, nem kell, hogy minden alkalommal leszidd emiatt. Próbáld neki néhányszor elmagyarázni, és aztán hagyd, abban legyél biztos, hogy az ujjai tiszták.


2. Orvosi ellenőrzés

Ha az orrpiszkálás krónikusnak tűnik és úgy látod, hogy a gyerekednek fájdalmai vannak, vagy, ha óriási megkönnyebbülést jelent neki a turkálás, akkor ez fertőzésnek vagy olyan állapotnak is lehet a jele, ami rossz közérzetet okoz. Ha ez a helyzet áll fenn, egyeztessetek orvossal.


3. Foglald le a kezeit

A gyerekek ebben a korban tele vannak energiával, és muszáj őket időnként lefoglalni. Ha ez a gond, akkor keressetek egy másik szokást, amivel el tudja foglalni magát és a kezeit is.


4. Megelőző intézkedések

Leszidni sose jó megoldás, mert talán tudatában sincs a dolognak, vagy esetleg valóban valamilyen irritáció okozza ezt a tevékenységet. Ha szokássá válik, kipróbálhatod, hogy ragtapaszt teszel az ujjacskáira, így nem tudja rendesen bedugni a nózijába. Fontos, hogy ezeket csak otthon csináljátok, ne szégyenítsétek meg mások előtt.


5. Játékos figyelmeztetés

Amikor azon kapod, hogy az orrát túrja, ülj le vele szemben, és kezdd el túrni te is az orrodat. Ha elkezd ezen nevetni, engedd, hogy felismerje ő is, hogy mennyire vicces és furcsa egy másik embert így látni. Segíts neki megérteni, hogy mikor szükséges ezt csinálni, és tanítsd meg arra, hogy keressen egy privát helyet, ahol piszkálhatja az orrát,  ha nagyon muszáj, anélkül, hogy mások is látnák. A szidásnál az is jobb megoldás lehet, hogy játékosan, viccesen szólsz rá, amikor rajtakapod.


6. Használj zsebkendőt

Sok orrváladék esetén tanítsd meg arra, hogy használjon zsebkendőt az orrtisztításhoz, és utána mindig mosson kezet.


7. Figyeljetek a hidratálásra

A kiszáradt orr irritált és viszket, ami azt eredményezni, hogy belül kell megvakarni. Ügyeljetek arra, hogy elegendő folyadékot kapjon a nap során, hogy megfelelően hidratált lehessen.


Mikor kell aggódni?

Ha észreveszed, hogy a gyereked nem csak túrja az orrát, de meg is eszi, amit ott talál, elengedhetetlen, hogy mielőbb leszoktassátok. Ha az orrpiszkálás következtében vérzik az orra, vagy rossz a közérzete, előfordulhat, hogy valamit betett az orrába és emiatt nehezen lélegzik. Ilyen esetben azonnal forduljunk orvoshoz!

Az orrpiszkálás az ovisok körében elég elterjedt, önmagában nincs ok aggodalomra. Az évek során fokozatosan, megfigyelve másokat, magától le fog erről szokni, és megtanulja, hogy az orrát akkor piszkálja, ha egyedül van. Arra viszont ügyeljetek, hogy sose szégyenítsétek meg mások előtt emiatt, engedjétek, hogy gyerek maradhasson, ameddig csak tud!

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: ranjatm / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
Tévhit, hogy szabad fagyit enni mandulaműtét után? - Ezekre érdemes odafigyelni, miután kivették gyermeked manduláit

Tévhit, hogy szabad fagyit enni mandulaműtét után? - Ezekre érdemes odafigyelni, miután kivették gyermeked manduláit

Ha indokolttá válik a mandulák eltávolítása, akkor fontos, hogy megnyugtassuk gyermekünket, és biztosítsuk őt arról, hogy végig mellette leszünk. Összefoglaltuk, mire érdemes odafigyelni a mandulaműtéttel kapcsolatban, mit szabad és nem szabad tenni a beavatkozás után, milyen szövődményekkel járhat, illetve mennyi a gyógyulási idő. Varga Károly gyermekorvossal beszélgettünk a témáról.
A szerkesztő ajánlja