A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A bébikomp veszélyei - Ezért ne tedd bele a babádat!

Kercsó Dorottya - 2018-08-17
Hiába óvnak tőle már megjelenése óta a szakemberek, a guruló bébikomp generációk óta töretlen népszerűségnek örvend a szülők között. Pedig ennek nagyon nem kellene így lennie – az általa okozott károk ugyanis jócskán túlmutatnak a pillanatnyi előnyökön.
A bébikomp veszélyei - Ezért ne tedd bele a babádat!

 

A bébikomp egyfajta mozgássegítő eszköz. Az önállóan járni még nem tudó baba belehelyezve a sétálást imitáló mozdulatokkal hajtja magát előre. Sok szülő reméli, hogy ezáltal gyermeke hamarabb tanul majd meg járni, mások egyszerűen csak örülnek annak, hogy végre találtak egy eszközt, amely egy időre leköti a babát, és így egy kis szabadidőhöz jutnak (amit úgyis házimunkára szoktak felhasználni).

Nem számít azonban, hogy mennyire tetszik a babának: 

a bébikomp kifejezetten káros eszköz!

A járni, sőt igen gyakran még állni sem tudó csecsemőt természetellenes testhelyzetbe kényszeríti, amely megterhelő a gerincének. A folyamatos lábujjhegyen ugrálás a lábboltozatnak nem tesz jót.

Minél több időt tölt el benne a kicsi, annál kevesebb ideje jut a valódi mozgásfejlődésre, kúszásra, mászásra, amely az agy fejlődése szempontjából kritikus jelentőségű. (Nem véletlen, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő iskolások szüleitől szinte mindig megkérdezi a szakember, hogy mászott-e a gyermek, és mennyi ideig.)

Könnyen lehet, hogy a 4-6 hónapos gyermek élvezi a rugózást és az önálló közlekedést, az izomzata azonban még nincs erre felkészülve. A fejlődés ilyen formában történő felgyorsítása, a természetes szakaszok (kúszás-mászás-felállás-járás) felcserélése később komoly egyensúlyzavarokat, iránytévesztést, tanulási nehézségeket okozhat.

A bébikomp mindemellett balesetveszélyes is. A nagy méretű eszköz a küszöbbe, szőnyeg szélébe beleakadva könnyen felborul, sőt, akár a lépcsőről is leeshet vele a baba.
 

Felmerülhet a kérdés, hogy hasonlóan károsak-e az úgynevezett járássegítők, amelyeket a gyermek maga előtt gurítva közlekedik.

Ezek a szakemberek szerint ártalmatlan, de felesleges kiegészítők. A járni tanuló kisgyerek leleményessége határtalan, és úgyis talál valamit maga körül- széket, nagy méretű dobozt – amelyet maga előtt tolhat. A gyári járássegítőtől még senki nem indult el hamarabb önállóan, de ha nagyon tetszik, be lehet szerezni. A bébikompot azonban lehetőleg felejtsük el!

Indexkép: flickrcomedynose

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja