SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

"Ne csináld, mert jó érzés"? - 5 tény a gyermekkori maszturbálásról

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-06-12
Nincs gyerek, aki soha ne próbálná, és az égvilágon semmi elítélendő nincsen benne - mégis sok szülőnek okoz kínos perceket. Mit kell tudnunk a kisgyermekek maszturbálásáról?
"Ne csináld, mert jó érzés"? - 5 tény a gyermekkori maszturbálásról

Ma már elvben a legtöbb szülő tisztában van vele, hogy a gyerek természetes módon fedezi fel a saját testét, és kevesen tartják ezt elítélendő vagy erkölcstelen cselekedetnek. A gyakorlatban azonban sokan vakargatják tanácstalanul a fejüket, amikor óvodás gyereküket azon kapják, hogy a nemi szervével játszik. Mit mondjanak, hogyan reagáljanak? Meddig tekinthető ez a tevékenység normálisnak? Mi van, ha azért csinál ilyesmit, mert látott valamit, esetleg őt magát zaklatták? Ráadásul rendben, hogy mindez természetes, de azért vannak társadalmi normák is, és bizonyos tevékenységek nem tartoznak a nagy nyilvánosságra.

Megannyi kérdés, amelyekre nehéz egyértelmű választ adni. Az alábbiakkal azonban jó, ha minden szülő tisztában van:


1. A gyerek sokkal előbb felfedezi a nemi szervét, mint a szülő gondolná

Az ultrahangvizsgálatok során kimutatták, hogy sok magzat már az anyaméhben játszik a nemi szervével. Igen, mielőtt megszületik. Ezek után már semmi meglepő nincs abban, hogy pelenkázás vagy fürdés közben is rátalálnak.

Ez a tevékenység pici korban valóban hordoz magában valamennyi veszélyt, de még véletlenül sem azt, hogy a gyerek „erkölcstelenné” válik miatta, hanem hogy egy óvatlan mozdulattal, esetleg a hosszú körmeivel felsérti magát.


2. A nemi szervük felfedezése a természetes kíváncsiság része

Az 1-2 éves gyermeket egyetlen vágy hajtja: minél alaposabban felfedezni a körülötte lévő világot, amibe a saját teste is beletartozik. Neki teljesen mindegy, hogy a kisujját vagy a fütyijét markolássza-e – azt persze észreveszi, hogy más érzés, de ugyanígy más érzést okoz az is, ha az orrát nyomogatja.

Később a szülő feladata megtanítani, hogy melyik testrész mire való, és – hacsak nincs már ekkor szélsőséges módon tabukkal körülvéve – magától értetődően szóba kerül, hogy a nemi szerveink a pisilésre valók. Ennél mélyebben ekkor még nem kell a témába belemenni, a gyereket nem is érdekli különösebben.


3. A maszturbálás megnyugtat

A nemi szervek felnőttkorban egyértelműen a szexualitáshoz kötődnek, kicsi gyerekeknél azonban még egészen más a szerepük. Nem véletlen, hogy a gyermek gyakran akkor kezd el játszani magával, amikor szomorú, izgatott, vagy már este az ágyban van – ez a tevékenység ilyenkor megnyugtatja. Csak később, a serdülkorban kap az önkielégítés egyértelmű szexuális színezetet, és onnantól kísérik erotikus fantáziák is.


4. Az önkielégítés csak a felnőtt fogalmak szerint probléma

Jellemző, hogy általában még a kisiskolás is úgy maszturbál, hogy fogalma sincs arról, voltaképpen mit csinál, még akkor sem, ha amúgy már viszonylag tájékozott a szexualitással kapcsolatban. Serdülőkor előtt a nemi szerveknek egyszerűen még semmi kimondott szexuális funkciójuk nincs. Jó érzés hozzájuk nyúlni, de a hajukat babrálni is éppen olyan jó.

Ugyanakkor a szülőnek észre kell vennie, hogy hol az a határ, ami már problémát jelent. Ha a gyerek a korához mérten túlságosan jól értesültnek tűnik a témában, ha olyasmiről beszél, vagy olyan szavakat használ, aminek az ő korában nem lenne még itt az ideje, felmerül a gyanú, hogy idősebb gyerekek „felvilágosították”, szexuális tartalmú képeket vagy filmet látott, esetleg őt magát érte zaklatás. Az ilyen beszámolók mindenképp aggodalomra adnak okot.


5. A legjobb nem észrevenni

A legjobb, amit a szülő tehet, az, ha alapesetben „észre sem veszi”, hogy a gyermeke épp maszturbál. Meg lehet ugyan kérni rá, hogy ehhez a tevékenységhez vonuljon inkább el, de nagyjából 5-6 éves korig a gyerekek nem érzik ennek a jelentőségét – nem véletlen, hogy eddig a korig még vécézni is nyitott ajtónál szeretnek.

Nehéz ugyanis megmagyarázni nekik, hogy miért ne csinálják. Azért ne játssz a fütyiddel, mert jó érzés? A gyerek szempontjából nehéz ennél logikátlanabb magyarázatot elképzelni.

Terelgetni persze szabad, és azzal sem ejt életre szóló sebet a szülő a gyereken, ha a tömött buszon finoman kiveszi a kezét a nadrágjából. Ezt leszámítva azonban a legjobb, ha nem kerítünk nagy feneket a dolognak, az egészségesen fejlődő gyerek úgyis magától rájön egy idő után, hogy az ilyet jobb inkább elvonulva intézni.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: ArtTower / pixabay

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

- A túlsúlyos emberek száma 1975 óta világszerte megtriplázódott.1 - 2016-ban több mint 1,9 milliárd túlsúlyos nagykorút regisztráltak, ezek közül 650 millió elhízottat, azaz olyanokat, akiknek 30 felett volt a testtömegindexük.2 - A túlsúly miatt számos betegség fejlődhet ki: szívbetegségek, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, a rák bizonyos fajtái, de az idő előtti elhalálozás is jellemző a túlsúlyos emberekre.3
A szerkesztő ajánlja