SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Majd megtanulnak olvasni, ha készen állnak rá" - mondják a szülők, akiknek gyerekei analfabéták, és inkább az életre tanítják őket

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-03-21
Az ötgyerekes anya úgy véli, hogy másképp is lehet tanulni: szerinte nem baj, ha gyerekei csak később tanulnak majd meg olvasni. Ők a természetközelibb életet választották. De mit mondanak a szakértők, hány évesen kellene megtanulni olvasni?
"Majd megtanulnak olvasni, ha készen állnak rá" - mondják a szülők, akiknek gyerekei analfabéták, és inkább az életre tanítják őket

Nagyobb gyerekeik 9 és 10 évesen kezdtek olvasni, ezért nem aggódnak a kisebbek miatt sem

Nem veszik túl komolyan a gyerekeik oktatását az ötgyerekes szülők, akik természetközeli családnak tartják magukat: sátorban élnek és az átlagostól eltérő módon közelítenek a tanulás felé. 

"Szeretnénk, ha magukba szívnák az élet dolgait és gyakorlatias dolgokat tanulnának" - mondta az ausztrál Parental Guidance című tévéműsorban az édesanya, Liadhan. 

A tantervet egyáltalán nem követik. Két nagyobbik gyerekük már tud olvasni, a másik három azonban csak felismeri a szavakat, de nem olvassa azokat össze. 

"Látjuk, hogy szépen fejlődnek, és biztosak vagyunk benne, hogy nagyon jól fognak majd olvasni idővel" - nyilatkozta az édesapa, Richard. 

A kisebbik gyerekek 5, 7 és 9 évesek, és mivel a nagyobbak 9 és 10 évesen kezdtek el olvasni, így a szülők egyáltalán nem aggódnak: azt mondják, hogy a kicsik is megtanulják majd, amikor készen állnak rá. 

Az ausztrál műsor nézői elítélték a szülőket, amiért megfosztották gyerekeiket az olvasás és írás élményétől, többen bántalmazással is vádolták őket. 

Dr. Justin Coulson, pszichológus azt nyilatkozta, hogy bár sok szülő stresszel azon, ha a gyereke nem fejlődik időben, a tapasztalatok azt mutatják, hogy azok is szépen felzárkóznak, akik csak később kezdenek el olvasni tanulni. 
 


 

Mikor kell(ene) megtanulniuk a gyerekeknek olvasni?

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia szerint a gyerekek többsége 6 vagy 7 éves korára tanul meg olvasni, de vannak, akik már 4 vagy 5 évesen is elsajátítják az olvasás tudományát. 

Szakemberek szerint ez fontos mérföldkő a gyerekek életében. Ahhoz pedig, hogy önállóan olvassanak, hosszú út vezet, sok időre és türelemre van hozzá szükség. 

Dr. Naline Lai, a Philadelphiai Gyermekkórház gyermekorvosa szerint az olvasás egy nagy utazás, ami egészen csecsemőkortól kezdődik, onnantól, hogy a gyerek elkezd játszani a könyvekkel, vagy a szájába veszi és rágcsálja azokat. "Amit csinálsz, az a képességek fejlesztése" - mondta a szakértő. 

Hozzáteszi, hogy fontos, hogy ne gyakoroljunk nyomást a gyerekekre, hogy az adott életkorban mindenképp tanuljanak meg olvasni. Hiszen, mint mondja, van, akinek ez könnyebben megy, míg másnak több időre van szüksége. 

Szakértők szerint ha szeretnénk elősegíteni a folyamatot, akkor fontos, hogy gyakran olvassunk a gyerekünknek, beszélgessünk a képekről és a történetekről, és hasznos lehet az ismétlődő szavakat vagy rímeket tartalmazó könyvek olvasása is. De ugyanennyire fontos a jó szülői minta, vagyis hogy gyakran lássa a gyerek a szüleit olvasni. 

Olvasd el ezt is: 156 könyvet olvasott el tavaly Kristóf, aki szerint az olvasástól jobb emberek leszünk

Indexkép: Channel 9 / Youtube

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja