SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Természetes vagy beteges az évekig tartó szoptatás? - Podcast beszélgetés

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-08-22
Ágnes háromgyerekes édesanya. A 6 éves Danit és a 4,5 éves Nórit 4 éves korukig szoptatta, a 2 éves Bazsit pedig még most is. Milyen támadások érték a hosszan tartó szoptatás miatt? Meddig természetes szoptatni, mikor kell és - le kell-e egyáltalán - választani a gyereket? A hosszan szoptatott gyereknek lesznek-e beilleszkedési problémái, az ilyen anya mennyire láncolja magához a gyerekét? Erről is beszélgetünk Bocskainé Irci laktációs szaktanácsadóval és Fodorné Mezei Ágnes 3 gyerekes édesanyával.
Természetes vagy beteges az évekig tartó szoptatás? - Podcast beszélgetés

Ha egy egyéves szopik, az még természetes, de 3 éves korban már beteges? Hol húzódik meg a határ és ki szabja meg őket? Sajnos sok anyát ér támadás amiatt, hogy túl sokáig szoptat, pedig a hosszan tartó szoptatás előnyeit sokan ismerjük: például csökken a petefészekrák, emlőrák, szív-és érrendszeri betegségek kockázata, erősödik a gyerek immunrendszere, és jót tesz az anya-gyermek kapcsolatnak is. 

Ha nincs kedved olvasni, nézd meg podcast adásunkat!

A videón belül az alábbi témák itt érhetők el: 
 

Mi számít hosszan tartó szoptatásnak? 

Felmerül a kérdés, hogy mi számít egyáltalán hosszan tartó szoptatásnak.

"Nagyon sokszor az egészségügyi rendszerben egy éves koron túl már azt mondjuk, hogy ez már hosszan szoptatott kisbaba, holott a WHO azt mondja, hogy 2 éves, vagy azon túli szoptatást lehet hosszan tartó szoptatásnak nevezni" - mondta el Bocskainé Irci laktációs szaktanácsadó. 

Elmondása szerint a szoptatás vége mindig az anya-gyermek pároson múlik, de általában iskoláskorra minden gyerek leválik.
 

Tévhit, hogy terhesen nem lehet szoptatni

Fodorné Mezei Ágnes minden terhessége alatt szoptatott. A 6 éves Danit és a 4,5 éves Nórit is 4 évig táplálta anyatejjel, a 2 éves Bazsit pedig még jelenleg is szoptatja. Azt mondja, egyáltalán nem bánná, ha vele is ilyen sokáig tartana majd. 

A szakértő szerint Ágnes példája azért is nagyon jó, mert tévhit, hogy várandósan abba kell hagyni a szoptatást. "Egy teljesen egészséges várandósság nem ok arra, hogy a szoptatást befejezzék."
 

Szoptatási averzió, amikor kellemetlen a szoptatás

Sok édesanya küzd azzal, hogy valamilyen rossz érzése van a szoptatással kapcsolatban - fontos, hogy ezen túl tudjunk lendülni. A szakértő szerint ez a kezdetektől megjelenhet, de várandósság alatt még erősebben jelentkezhet. Az anya érzése mindig rendben van: ha úgy érzi, hogy túl sok az érintés, és már nem bírja, akkor az is elfogadható. 

"Csak azért nem kell elválasztani egy gyereket, mert a WHO azt mondja, vagy bárki azt mondja. Sokkal nagyobb embernek kell megfelelni, mint a WHO: a saját gyerekünknek és a családi életképnek." Nincsenek végletes hibák, mindent ki lehet javítani.
 

Negatív előítéletek a hosszan tartó szoptatás miatt

Ágnes azt mondja, a családja részéről tapasztalt egy kis meg nem értést, de aztán meg tudta velük beszélni a dolgot. A külvilág számára pedig nem reklámozta, hogy még szoptat. 

Egy korábbi cikkünkben nyilatkozott egy másik édesanya arról, milyen támadások érték őket amiatt, hogy a 6 éves kislányát még mindig szoptatja: 

”Rengeteg bántás ért minket ezzel kapcsolatban, családon belül is és különféle anyukás csoportokban, a közösségi médiában, ezért már nem merek róla bárkinek beszélni. Sokan azzal támadtak, hogy csak rákényszerítem a szoptatást, és hogy ezzel magamhoz láncolom őt, szociális nehézségei lesznek, de azt is mondták, hogy a gyerekem biztos pszichiátriai eset.”
 

hosszan tartó szoptatásBecerra Govea Photo fotója a Pexels oldaláról


Tévhitek a hosszan tartó szoptatással kapcsolatban

A hosszan tartó szoptatással kapcsolatban az alábbi álláspontok szoktak felmerülni:

 • Egy gyereket nem lehet így az anyjához láncolni.
 • Beilleszkedési problémák lesznek vele az óvodában, iskolában.
 • Ez már csak az anya szükségleteiről szól.
 • Nem normális, ha ennyi idősen még igényli a szoptatást.
 • Ebben a korban már nem is tápláló az anyatej.
 • Rossz lesz a gyereknek, ha később emlékezni fog rá.

Bocskainé Irci azt mondja, ezek mind tévhitek. 

"Egyéves kor után is rengeteg immunanyag van a tejben. Fontos, hogy ha úgy érzi az anyuka, hogy szükség van rá, akkor bármikor cicire tudja tenni, akár nyilvános helyen is" - mondja, és hozzáteszi, hogy a nagyobb gyerekkel meg lehet már beszélni, hogy majd később, vagy este bepótolják.


A hosszan tartó szoptatás előnyei

A hosszan tartó szotatás előnyei az anyára nézve:
 

 • A szoptatás mellett a szoptatással eltöltött idővel arányosan csökken az emlőrák kockázata.
 • Csökkenti a petefészek és a méhtestrák előfordulásának esélyét.
 • Csontritkulás elleni védő hatása van.
 • A szoptató anyák körében egész életükre nézve csökken a szív-érrendszeri megbetegedések rizikója.
 • PCOS vagy gesztációs diabétesz esetén kifejezetten előnyös, ha sikeres a szoptatás, hiszen csökken a 2. típusú diabétesz kockázata.
 • Jót tesz az anya-gyermek kapcsolatnak.
   

A hosszan tartó szoptatás előnyei a gyerekre nézve:
 

 • Kedvezően alakul az immunrendszer érése, az anyatej ugyanis immunanyagokban gazdag.
 • A szájüreg, fogak, fogív, és a beszéd fejlődése is optimálisabb.
 • Csökken a cukorbetegség és az autoimmun betegségek kockázata.
 • A szív- és érrendszer, valamint a szénhidrát- és zsíranyagcsere háztartása is kedvezően alakul a hosszan szoptatott gyereknél.
 • Magasabb IQ szintet mértek az anyatejjel táplált gyerekeknél, kevesebb a tanulási nehézség, valamint jobb iskolai eredményeket mutatnak az erre vonatkozó vizsgálatokon.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja