SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Elsős gyerek tartja rettegésben az egész osztályt - a szülők a rendőrség segítségét kérték

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-02-13
Az ügy a rendőrségre is eljutott, a szülők pedig már az iskolaváltáson gondolkoznak. Hogy mi állhat a gyerekkori agresszió hátterében, arról pszichológussal beszélgettünk.
Elsős gyerek tartja rettegésben az egész osztályt - a szülők a rendőrség segítségét kérték

/Kiemelt képünk illusztráció/

A gyerekek nem szeretnének iskolába menni, a szülők az iskolaváltást fontolgatják

Többször is volt már példa arra az elmúlt időszakban, hogy egy első osztályos diák testileg és lelkileg is bántalmazta a tanulótársait. A gyerekek ezért nem szeretnének iskolába menni. A szülők iskolaváltáson gondolkoznak. 

Az ügy a rendőrséghez is eljutott, de a szükséges lépéseket a Székesfehérvári Tankerület is megtette már. Az esetről a feol.hu írt. 

A Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója, Török Szabolcs a lapnak azt mondta: 

"A Székesfehérvári Tankerületi Központot minden fenntartott intézménye tájékoztatja a rendkívüli eseményekről, problémákról. A helyzet megismerése után azonnal egy plusz álláshelyet biztosítottunk egy pedagógiai asszisztens felvételéhez, ezzel támogatva az intézmény pedagógiai munkáját. Bízunk abban, hogy ez segít megoldani a kialakult helyzetet."

Egy édesapa pedig bejelentést tett a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Könnyű testi sértés miatt indult büntetőeljárás.

Mint írják, a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei meglátogatták az első osztályt, és hasznos viselkedési tanácsokkal látták el őket, valamint részt vettek a szülőknek tartott iskolai értekezleten is, ahol prevenciós tanácsokat adtak. 

Ezek egyelőre nem vezettek sikerre, ezért több szülő az iskolaváltást fontolgatja.
 

Miért agresszív a gyerek? Mit tehetünk ellene? - A pszichológus véleménye

Gyarmati Rita tanácsadó szakpszichológus szerint nem mindegy, hogy az agresszió milyen életkorban jelenik meg. Ha kicsi gyerekről van szó, aki elkezd ütögetni valakit, vagy csapkod, agresszívan viselkedik, akkor egyszerűen csak mondjuk azt neki, hogy: - Ezt nem! 

Később pedig, amikor már lehiggadt, akkor magyarázzuk el neki, hogy miért nem helyes az, amit tett. Azt is érdemes elmondani neki, hogy ilyen esetben mit tud csinálni helyette, amikor nagyon dühös. Még egy nagy kiáltás is jobb, de még jobb, ha szavakkal ki tudja fejezni az érzelmeit - ezzel pedig az érzelmi intelligenciáját fejlesztjük. De jó megoldás lehet, ha egy párnát megszorít, vagy ha zsírkrétával erősen rajzol és így adja ki a dühét. 

"Ha kicsi korától kezdve arra szocializáljuk, hogy ezzel nem lehet elérni semmit, és következetesen neveljük, nem ütünk vissza, akkor 6-7 éves korára eljut arra a szintre, hogy tudja, hogy ez nem egy konfliktuskezelési módszer és eltűnik nála ez a viselkedés" - mondja a szakember. 

Idősebb korosztálynál pedig azt javasolja, hogy próbáljunk meg rájönni, mi állhat a verekedés hátterében, mi miatt lehet stresszes, ilyenkor ugyanis a feszültség levezetéséről van szó. Ha úgy érezzük, hogy nem tudunk megbirkózni a problémával, akkor kérjünk segítséget nevelési tanácsadótól vagy pszichológustól. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja