SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új kifejezés született: "házas, de egyedülálló anya" - mit is jelent ez pontosan?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-01-30
A házas, de egyedülálló anyák mindent megtesznek a gyerekeikért, még akkor is, ha a férjük alig segít nekik otthon. A "single married mom" egy viszonylag új kifejezés, és nem feltétlen jelenti azt, hogy az apa egyáltalán nem veszi ki a részét a családi teendőkből. Lehet, hogy esténként amikor hazajön, szívesen játszik a gyerekeivel, de a legtöbb teher és tennivaló mégis az anya vállán van.
Új kifejezés született: "házas, de egyedülálló anya" - mit is jelent ez pontosan?

Cikkünkkel nem szeretnénk vitát és ellenségeskedést szülni az apák és anyák körében. Rengeteg olyan apát ismerünk mi magunk is, akik kiveszik a részüket a gyereknevelésből és az otthoni teendőkből egyaránt. Írásunk nem róluk szól. A cikk ugyanakkor egy létező jelenséget mutat be: ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy most már külön kifejezés is született az ilyen körülmények között élő anyákra.
 

"Single married mom": házas, de egyedülálló anya

Hogyan is kell elképzelni egy ilyen anyát? Gondoljunk csak a következő jelenetre: anya és apa kiszállnak az autóból, a nő egyik karjában a kisebbik gyereket tartja, másik kezével a nagyobbik kezét fogja, és mellette még a táskáját is cipeli - ez a kép mindenki számára ismerős lehet.

A single married mom kifejezés nem arra utal, hogy a férfi egyáltalán nem segít neki semmiben. Lehet, hogy esténként amikor hazajön, szívesen játszik a gyerekeivel, viccelődik, bohóckodik velük vagy hancúroznak. Hatalmas szükségük is van erre a gyerekeknek. 

Olvasd el ezt is: Az apák elképesztő hatása gyerekeik érzelmi intelligenciájára

De vacsorát anya ad, és minden más étkeztetést is ő old meg, ahogy ő tudja azt is, kire milyen ruhát kell adni, hogy mikor lesz szülői, ő figyel az időbeosztásra is, hogy ne késsenek el sehonnan, hogy hánykor van fürdés, esti mese vagy villanyoltás. Ő vigasztalja meg a gyerekeket ha sírnak, ő altatja el őket.
 

Felhívják anyát, hogy hol van a kakaó, miközben apa ott van mellettük a konyhában

Mondhatjuk úgy is, hogy ő az alapértelmezett szülő. Persze ez nem azt jelenti, hogy apa ne tudna egyedül megoldani valamit. 

Ha például anyának időpontja van orvoshoz vagy színházba szeretne menni egy kicsit kikapcsolódni, természetesen apa is meg fogja oldani, hogy minden gyerek vacsorázzon, fürödjön és lefeküdjön aludni. De lehet, hogy amikor anya két felvonás között a mosdóban van, addig a nagyobbik gyerek felhívja őt telefonon, hogy hol van a kakaó a konyhában, miközben apa ott áll mellette a konyhában...

Az ilyen anyáknak sokszor a munkavállalás is nagyon nehézzé válik szemben a párjuk lehetőségeivel. A férfinek ugyanis nem kellett munkahelyet váltania, ugyanott lépdel előrébb a ranglétrán, ahol a gyerekek előtt - ezzel szemben sok anya a GYES után azt sem tudja, hogyan és hol dolgozzon, és előfordulhat, hogy egy online megbeszélés során a gyereke is feltűnik a képernyőn... Ráadásul neki munka mellett kell a gyerekeket navigálnia, és mellette még házimunkát is végez. 

Ismert emberek is vallottak már arról, hogy ilyen körülmények között élnek - és nemcsak nők. 13 évvel ezelőtt beszélt Schobert Norbert az RTL Fókusz című műsorában arról, hogy milyen gondokkal, lelki vívódásokkal kellett megküzdenie, amikor édesapává vált. 

"Irtóztam az éjszakai sírásoktól, a fölkelésektől. Irtóztam a pelenkázásoktól. Attól, hogy le vannak a programjaink korlátozva és ezzel nagyon sok szívfájdalmat okoztam a Rékának. És nem is volt kapcsolatom a lányommal olyan 3-3,5 éves koráig" - vallotta be őszintén Norbi. 


Beszéljenek meg egy munkamegosztást, és merjenek az anyák segítséget kérni!

Hogyan lehet ezen változtatni? Az anyáknak nem arra van szükségük, hogy felcimkézzék őket, hogy rájuk aggassanak olyan jelzőket, mint például single married mom. Törődésre és támogatásra van szükségük.

Ha a környezetünkben látunk egy ilyen anyát, akire igazak a fent leírtak, ne habozzunk segítséget nyújtani neki!

Vekerdy Tamás is úgy fogalmazott, hogy az anyákon rengeteg a teher, ezért néha meg kell szabadulni a gyerektől, hogy feltöltődjünk. Hiszen a gyerek akkor boldog, ha az anyja is boldog és kiegyensúlyozott. A gyereknek nem egy fáradt, ingerült anyára van szüksége.

Hogy egy anya küzd egy álló napon át a gyerekekkel, ezt mi találtuk ki, és ez kibírhatatlan. Mert a gyerekek leszívják a vérünket, lerágják a húsunkat, borzalmasan fárasztóak és egy idő után idegesítőek. Ráadásul még azt gondolom magamról, hogy jaj Istenem, rossz anya vagyok, ez mindenkinek olyan könnyen megy! Szó nincs róla! Mindenki majd' belepusztul. Segítsetek az anyákon! Jöjjenek a nagymamák, a húgok, a nagynénik, és ha van rá módom anyagilag, igenis jöjjön a bébiszitter. Segítség kell!”

Párkapcsolaton belül a szakértők azt javasolják, hogy a felek próbáljanak meg nyíltan és őszintén kommunikálni egymással. Az anyák mondják el például a párjuknak, hogy mi várható a következő héten, milyen programokkal kell számolniuk, és beszéljenek meg egy munkamegosztást, ami mindkettőjüknek megfelel. Merjenek támogatást kérni, hiszen nem kell ezt a sok terhet egyedül cipelniük. 

Indexkép: ParentiPacek képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja