SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Más ma gyereknek lenni, mint 15-20 éve - szorongó, fáradt, túlterhelt gyerekek

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-12-07
A mai gyerekek leszoktak arról, hogy pihenjenek vagy unatkozzanak - vagy talán éppen mi szoktattuk le őket ezekről. Sok szülő mindent meg akar adni a gyermekének, amit ő anno nem kapott meg, eközben azonban elfelejtik, hogy a gyerek napja is csak 24 órából áll, melyben a pihenésre is időt kellene szánni. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakember a Mentorháló legutóbbi előadásán arról beszélt, milyen nehéz ma gyereknek lenni. 
Más ma gyereknek lenni, mint 15-20 éve - szorongó, fáradt, túlterhelt gyerekek

"Régen máshogyan volt fontos a gyerek, mint ma"

"Más ma gyereknek lenni, mint akár 15 vagy 20 évvel ezelőtt volt" - kezdi Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakember. 

Előadásában felteszi a kérdést, hogy vajon mi az oka annak, hogy ma nagyon sok gyerek gluténérzékeny, laktózérzékeny, allergiás, vagy valamilyen speciális igénye van, a szülőknek pedig nem jó a rendes iskola, csak a Montessori, a Waldorf vagy a Rogers. 

"Régen máshogyan volt fontos a gyerek, mint ma" - mondja a szakember. 
 

Kép: Mariya képe a Pixabay-en


Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, ne akarjunk mindent belesűríteni a napjába

Véleménye szerint sok szülőnek az az elképzelése, hogy amit ő nem kapott meg gyerekkorában, azt most szeretné megadni a gyerekének. A szakértő azonban arra figyelmeztet, hogy ne felejtsük el, hogy egy gyerek napja is csak 24 órából áll, és nem szabad ezt az időt telezsúfolni programokkal.

Mint mondja, nagyon fontos, hogy a gyerek unatkozzon is, hogy legyenek olyan napszakok, amikor nem éri őt semmilyen inger és csak szöszmötöl. Vagyis meg kell találni az egyensúlyt. 

A másik nagyon nagy különbség a mai és a 15-20 évvel ezelőtti gyerekekhez képest, hogy ma nagyon sok gyerek szorong. Ez nem véletlen, hiszen a tv-ből, rádióból, vagy a szülők beszélgetéséből folyamatosan hallja az aggasztó híreket. Ha még nem is ért mindent belőle, akkor is érzi, hogy melyek azok a problémák, amelyek minket foglalkoztatnak. 

"A gyerekeknek több mint a negyede szorong amiatt, hogy lesz-e munkája, lesz-e lakása, hogy milyen állapotban lesz a környezet, amiben ő fölnő. Ez a fajta alapszorongás sokkal nehezebbé teszi nekik azt, hogy a tehertételeket elviseljék"

- mondja Gyurkó Szilvia. 

Hozzáteszi, hogy a gyerekek folyamatosan ingerelve vannak és ebben az ingerhelyzetben nehezebb kiengedni, ellazulni. Ráadásul így könnyen kialakulhat apátia, fáradtság, motivációvesztés is.
 


 

A jó hír azonban az, hogy sokat tehetünk azért, hogy ezeket elkerüljük. Először is nagyon fontos, hogy milyen mintát mutatunk a gyerekeinknek.

Másodsorban pedig azt ajánlja a szakértő, hogy tanítsuk meg a gyerekeinket arra, hogy milyen technikákkal vezethetik le a feszültséget, legyen szó légzéstechnikáról, meditációról vagy sportról. Ha ugyanis ezeket már kiskorukban elsajátítják, akkor felnőttkorukban is tudják majd alkalmazni.

A következő cikkek segítségedre lehetnek abban, hogy csökkentsd gyermeked életében a stresszt:

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja