SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Beszélgess mellette sokat! - Ilyen hatással van az értelmes társalgás a babák agyára

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-05-19
Kutatók szerint összefüggés van a csecsemőkorban hallott beszéd minősége és az agy beszédközpontjának szerkezeti felépítése között. 
Beszélgess mellette sokat! - Ilyen hatással van az értelmes társalgás a babák agyára

Fejlettebb volt azoknak az agya, akik a társaiknál több értelmes szót hallottak

A beszédközpont fejlődésének korai szakaszait vizsgálták a kutatók, és azt állapították meg, hogy már hat hónapos gyerekek esetében is van összefüggés a nyelvi bemenet és az agy szerkezete között - erről beszélt a brit Independentnek John Spencer, a University of East Anglia pszichológiai intézetének professzora. 

A kutatócsoport úgy találta, hogy közvetlen ok-okozati összefüggés van a csecsemőkorban hallott beszéd minősége és az agy beszédközpontjának szerkezeti felépítése között. 

Az eredményeket a Journal of Neuroscience folyóiratban publikálták. 

163 gyermek bevonásával végezték a kísérletet: a kutatók napokon át mindent rögzítettek, ami elhangzott a gyerekek környezetében. A kicsik agyáról MRI felvételek készültek alvás közben, majd ezeket az adatokat vetették össze azzal, hogy milyen jellegű beszédet hallottak a kicsik. 

Azt figyelték meg, hogy azoknak az agya, akik a társaiknál több értelmes szót hallottak, fejlettebb volt.

Megállapították, hogy a beszédhez szükséges fiziológiai fejlődés már azelőtt elkezdődik, hogy a gyerek kimondaná az első szavait. Akik gyakrabban hallanak értelmes beszédet a környezetükben, azoknál már korán épülni kezd az agyi struktúra is, ami a kifinomult nyelvfeldolgozást teszi lehetővé.
 

Olvasd el ezt is: Kíváncsi csecsemők: már egyévesen megértik, miről beszélnek mások

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja