SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem kell egy olyan világban élnünk, ahol az anya a gyermeke rabszolgája

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-01-17
Mindannyian vágyunk arra, hogy néha kicsit kiszakadjunk a mókuskerékből és feltöltődjünk. Mégis ha azt mondjuk, hogy hátat fordítunk a családunknak és elutazunk, sokan megvetően néznek ránk és mi magunk is hajlamosak vagyunk a lelkiismeret furdalásra. Pszichológusok szerint azonban az anyák kikapcsolódása az egész családra jó hatással van.
Nem kell egy olyan világban élnünk, ahol az anya a gyermeke rabszolgája

A rendszeres elvonulás nemcsak az anya, az egész család mentális egészségén javít

Lugosi Dóri négygyerekes édesanya az RTL-en beszélt arról, hogy szüksége van néha arra, hogy egy kicsit elvonuljon, hogy rátaláljon önmagára. Ezért is szervezi úgy az életét, hogy legyen énideje, és időnként el tudjon menni kikapcsolódni. Szerinte attól még, hogy az ember szülő, nem kell megfosztania magát a kikapcsolódástól.

"Én nem kattogok azon, hogy mi lehet a gyerekekkel. Sőt, volt olyan, hogy megkértem a férjemet, hogy ha nem életbevágóan fontos, akkor ne küldjön képeket a gyerekekről. Mert ki szeretném az agyamból ezt a gombot kapcsolni, három órára, öt órára, vagy ha van rá lehetőségem, egy egész napra. Mert az engem annyira visszatölt, visszahoz a saját életembe, hogy tudok csak saját magamra, csak a saját gondolataimra fókuszálni, hogy nekem az fontos. És nekem teljes mértékben partnerem a férjem, pontosan tudja, hogy mennyi meló van négy gyerekkel."

Mint mondja, az elején sokszor volt lelkiismeret furdalása, de később rájött, hogy nem kell olyan világban élnie, ahol a rabszolgája a gyerekeinek. 

Ő egy olyan anya szeretne lenni, aki meg akarja mutatni, hogy az énidő nem elvesz a családi életükből, hanem hozzátesz. Szerinte nem szabad arra várni, hogy majd a környezetünk észreveszi, hogy mire vágyunk. 

Mint mondja, már napi 1-2 óra kikapcsolódás is rengeteget számít, de fontos, hogy ilyenkor ne utolérni próbáljuk magunkat, például a házimunkában, hanem csináljunk valamit olyat, amit tényleg szeretnénk.
 

Meg kell engedni magunknak a pihenést

Bojti Andrea pszichológus szerint a gyereknevelés néha nagyon kimerítő tud lenni, ezért meg kell engedni magunknak a pihenést. 

"Az anyukák a tökéletességre törekszenek. Mindent maximálisan a gyerek körül teljesíteni. Ami sokszor egyébként egy torz kép, mert nem lehet ennyire tökéletesen, és nem engedik meg maguknak a pihenést. Vagy lelkiismeret furdalásuk van attól, hogy nem csak a gyerekkel foglalkoznak. Mert sokan azt gondolják, hogy attól lesznek jó anyák, ha ilyen pontokba szendvbe ott vannak mindig, megoldanak. És nagyon kell az, hogy megengedjük magunknak, hogy felhatalmazzuk magunkat, hogy nekünk ez jár."

Hozzáteszi, hogy egészen nyugodtan elmehet az ember egy féléves mellől is moziba, és ez nem elhanyagolás, de nem jár a kötődés elvesztésével sem. 

Vekerdy Tamás is gyakran hangsúlyozta, hogy az anyákon rengeteg a teher, ezért néha félre kell állnunk kicsit, hogy feltöltődjünk. Hiszen a gyerek akkor boldog, ha az anyja is boldog és kiegyensúlyozott. Neki nem egy fáradt, ingerült anyára van szüksége.

Hogy egy anya küzd egy álló napon át a gyerekekkel, ezt mi találtuk ki, és ez kibírhatatlan. Mert a gyerekek leszívják a vérünket, lerágják a húsunkat, borzalmasan fárasztóak és egy idő után idegesítőek. Ráadásul még azt gondolom magamról, hogy jaj Istenem, rossz anya vagyok, ez mindenkinek olyan könnyen megy! Szó nincs róla! Mindenki majd' belepusztul. Segítsetek az anyákon! Jöjjenek a nagymamák, a húgok, a nagynénik, és ha van rá módom anyagilag, igenis jöjjön a bébiszitter. Segítség kell!”

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja