SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Okosító falatok - 8 étel, ami segíthet a gyerek agyi fejlődésében, és javítja a memóriát

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-07-01
A kiegyensúlyozott és változatos étrend nemcsak gyerekkorban, hanem felnőttkorban is nagyon fontos. 0-3 év között fejlődik a gyerekek agya a leggyorsabban, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban rendszeresen fogyassza azokat az ételeket, amelyek elősegíthetik az agyi és idegrendszeri érést. Mutatjuk, melyek ezek!
Okosító falatok - 8 étel, ami segíthet a gyerek agyi fejlődésében, és javítja a memóriát

Agyi fejlődést elősegítő ételek

Antal Emese dietetikus azt mondja, a gyermekek idegrendszeri fejlődésében az első két év nagy szerepet játszik, ami azt is jelenti, hogy ha a szükséges tápanyagok hiányoznak, akkor a gyereknél elmaradhat bizonyos szellemi funkciók fejlődése. De a táplálkozás később is nagy jelentőséggel bír a tanulás és a szellemi teljesítőképesség támogatásában.

Az alábbi videóban azt mutatják be, melyek azok a dolgok, amikre mindenképp érdemes odafigyelni. 
 

 

  • Sose maradjon ki a reggeli, mert ez ronthatja a gyerek rövid távú memóriáját, figyelmét és problémamegoldó képességét. 
  • A reggeli minősége is nagyon fontos: az összetett szénhidrátokban és élelmi rostokban gazdag ételek javasoltak, pl. müzlik, gabonapelyhek.
  • A szellemi fittséghez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű szénhidrát fogyasztása. 
  • Törekdjünk a változatos, kiegyensúklyozott étrendre. 

A szakértő szerint az alábbi ételek segíthetik az agyi fejlődést: 

1. Máj

Sok gyerek nem szereti a májat, mégis érdemes többször kínálni vele a kicsit, ugyanis rendkívül gazdag vasban, ami elősegítheti az agyi fejlődést. 

Készíthetünk belőle májkrémeket, pástétomokat, de főzelékbe is belekeverhetjük pépes formában.

Nézz szét egyszerű, ötletes és finom babareceptjeink között!
 

2. Zöld levelű zöldségek

A zöld levelű zöldségeket többek között vastartalmuk miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. 3 csésze nyers spenótlevélben például 18 milligramm vas található, de a kellevelet és a sóskát is érdemes megszerettetni gyerekünkkel. A brokkoliban pedig nemcsak K-vitamin, magnézium és vas található, de C-vitamin is, ami segíti a vas felszívódását.

Magas vastartalmú ételeket egyébként már várandósan is érdemes fogyasztani, hiszen ez a magzat fejlődése szemponjából is kiemelkedő jelenőséggel bír. 
 

3. Lencse

Kiváló rostforrás, káliumot, fehérjét, és persze rengeteg vasat is tartalmaz, többet, mint egy közepes szelet hús - ez pedig hozzájárulhat a szellemi frissességhez és a memória javulásához. 

 

4. Tojás

Már dédanyáink is megmondták, hogy napi egy tojást meg kell enni, és milyen igazuk volt! A tojás D és B12 vitamint is tartalmaz, valamint jelentős a cink- és kolintartalma is - utóbbi rendkívül jótékony hatással van a memóriára.

Tojássárgája 10 hónapos kortól, míg fehérje 1 éves kortól adható. Ráadásul a tojással azért is szerencsénk van, mert nagyon sokféleképp elkészíthető, és számos ételbe tehető. 

Nézd meg, hogy az egyes ételeket hány hónapos kortól kezdve adhatod a babádnak! >> Hozzátáplálási táblázat


5. Tengeri hal

Bár Magyarországon nem olyan nagy divat sok halat enni, ennek ellenére érdemes beiktatni a saját és gyerekünk étrendjébe is. A hal - különösen a tengeri hal - ugyanis rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami az agyi idegsejtek felépítése szempontjából nagy jelentőséggel bír. Kutatások szerint az omega-3 bevitel javítja a gyerekek memóriáját és koncentrálóképességét. 


6. Zabpehely

Magas a fehérje-, a rost- és a vastartalma is. Egyetlen hátránya talán az, hogy egy kicsit íztelen, de ezen könnyen segíthetünk: ízesíthetjük tejjel, joghurttal, gyümölcsökkel, mézzel, stb. Kutatások szerint azok a gyerekek, akik rendszeresen fogyasztanak zabpelyhet, jobban teljesítenek a memóriateszteken. 
 

7. Joghurt

Az agyszövet egészséges növekedésében van szerepe a joghurtban található fehérjének és B-vitaminnak. Babáknak 8 hónapos kortól adható, érdemes a natúr, cukormentes joghurtot választani. 


8. Olajos magvak

A bennük található magnéziumnak és telítetlen zsírsavaknak köszönhetően javítják a memóriát. A lenmag és chia-mag pedig ezen felül még omega-3 zsírsavat is tartalmaz. Akár le is poríthatjuk, és belekeverhetjük joghurtba. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja