SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nagyobb a baj, mint hittük: a mikroműanyagok már az anyatejben is megjelentek

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-02-09
Egy olasz tudóscsapat, a római Marche Műszaki Egyetem kutatói mikroműanyagot találtak az emberi anyatejben. Az anyatejminták 34 egészséges édesanyától származtak, ebből 26 esetben találtak a tejben műanyag szennyeződést.
A kutatással azért is nagyon fontos foglalkozni, mert a csecsemők immunrendszere rendkívül sérülékeny, és az anyatejes táplálás elsődleges fontosságú a számukra. Most azt feltételezik, hogy a csecsemők testében felhalmozódó testidegen anyag viselkedési és tanulási zavarokat okozhat a fejlődés során.
Nagyobb a baj, mint hittük: a mikroműanyagok már az anyatejben is megjelentek

A műanyag részecskék már az anyatejben is jelen vannak

A minták vizsgálatát egy rendkívül érzékeny eljárás, a Raman-spektroszkópia tette lehetővé, amely egy új típusú, fényszóráson alapuló kémiai elemzési technika. A rendkívül kis méretű műanyagszemcsék ennek köszönhetően felfedezhetővé váltak a tudósok számára.

Az anyatej zsírtartalma kedvező környezetet jelent a mikroműanyag számára, de más vizsgálatok találtak már műanyag részecskéket az emberi székletben is, és ezzel bebizonyították számunkra, hogy az MP-ek (mikroműanyagok) át tudnak jutni a bélgáton. Az MP-ek jelenlétét igazolták már az emberi tüdőszövetben, a méhlepényben és az emberi vérben is, ami nem kevesebbet jelent, mint hogy

a mérgező formula a véráram segítségével minden szövetünkbe és sejtünkbe eljuthat.

A kutatás még a kezdeteknél tart, annyit azonban máris tudunk, hogy a korai életszakaszban lévő gyermekek a legérzékenyebbek az MP-ek mérgező hatására, melyek a belső elválasztású mirigyeket, valamint a viselkedési rendszert támadják elsősorban.

Mindez hatással lehet a tanulási, viselkedési és a mozgásos fejlődésre, hajlamot alakíthat ki az allergiára, és negatívan befolyásolhatja a férfiak szaporodási képességeit is. Előfordulhat, hogy az idegrendszer fejlődési zavarainak hátterében is ez a jelenség lapul, és szerepe van az ADHD, autizmus spektrumzavar kórképek, szenzorosság kialakuláságban is.

A tudósok az önként jelentkező kísérleti alanyok ételfogyasztását, vásárlási szokásait is feltérképezték, valamint a testápoláshoz használt anyagaikat, hajápolási termékeiket, és a tengeri halak fogyasztásával kapcsolatos szokásaikat is.

A vizsgálat nem talált összefüggést az anyatejben lévő mikroműanyag, és a terhesség alatti fogyasztási szokások között. Ez az eredmény azért is ad okot fokozott aggodalomra, mert az ártalom így kivédhetetlennek tűnik: az MP-ek már a terhesség előtt bekerültek az anyák szervezetébe, az anyatej pedig kedvező környezetet teremtett a toxinok számára.

A műanyag használata széles körben elterjedt az egész bolygónkon, és részecskéi belélegzéssel, lenyeléssel és bőrrel érintkezve is bekerülnek a szervezetünkbe. A bekerülést követően az MP-ek átjutnak a sejtek falán, és a test különböző pontjain rakódhatnak le.

A Föld globális műanyagtermelése 350 millió tonna évente: tartós, sokoldalú termék, melynek használata széles körben elterjedt. Mivel rendkívül lassan bomlik le, hulladéklerakókban és a természetes környezetünkben is felhalmozódik. 150 000 tonna műanyag szemét úszik jelenleg az óceánjainkban, és az újrahasznosításra elvétve rendelkezünk módszerekkel és ötletekkel.


Már a teherbe esés előtt fel kell készülnünk

Ha meg akarjuk óvni gyermekeinket a fenyegető veszélytől, sokkal korábban kell kezdenünk a harcot, mint a várandósság ideje. A műanyag méreg megtalálható a halakban, kagylókban, a sóban, cukorban, a palackozott vízben, mézben, a tea filterekben, a műanyag tányérokkal érintkező ételekben, a csomagolással érintkező élelmiszerben, tehát nagyjából mindenben. Belélegezzük, bőrünkre kenjük, megisszuk…

13 műtéten átesett beteg közül ma már 11 szervezetében fel lehet fedezni a részecskéket. Ott csillognak a kozmetikai termékekben, a körmünkön, a kávénkban, a vérünkben.

"Aggódnunk kell. Jelenleg nem igazán van mód arra, hogy megvédjük magunkat" - mondta Evangelos Danopoulos, a brit Hull York Medical School munkatársa. A végső megoldás csak a műanyaggyártás megállítása lehet, mert ami egyszer bekerül a környezetbe, azt már nem tudjuk kivenni belőle.


Szarvasmarhák hozhatják el a megoldást?

Az egyetlen optimizmusra lehetőséget nyújtó adat egy friss kutatási eredmény, mely szerint a szarvasmarhák gyomrában él egy baktérium, ami képes a műanyag lebontására… A kutatók keresik a lehetőségeket arra, hogy felhasználhassuk a baktériumok képességeit a magunk és gyermekeink számára (Doris Ribitsch, a bécsi Természeti Erőforrások és Élettudományok Egyetemének kutatója). A bendőfolyadékban több enzimet is találtak, amelyek együttműködnek egymással a lebontásban.

Az eredmények birtokba vételéig a kutatók azt ajánlják a várandós kismamák számára, hogy kerüljék

  • a műanyag csomagolású ételeket és italokat,
  • valamint a műanyagot tartalmazó kozmetikumokat,
  • fogkrémeket,
  • és a szintetikus anyagú ruhákat is, mint például a poliészter vagy poliakril textíliákat.

Indexkép: Depositphotos.com

Források:

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja