A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mire jó még az anyatej?

Kissné Duró Ágota - 2020-12-18
Azt mindannyian tudjuk, hogy az anyatej a lehető legjobb táplálék, amit egy kisbaba kaphat. De a táplálás mellett másra is be lehet vetni - olyasmire is, amire nem is gondoltunk volna.
Mire jó még az anyatej?

Azt mindannyian tudjuk, hogy az anyatej a lehető legjobb táplálék, amit egy kisbaba kaphat. De a táplálás mellett másra is be lehet vetni – olyasmire is, amire nem is gondoltunk volna.

 1. Megfázás: kisbabánk megfázott – legalábbis szerintünk. Szörcsög az orra, de kiszívni még nem szeretnénk. Ott gubbasztunk a kiságy mellett, hogy kap-e rendesen levegőt. Bújjuk a netet, de az orrspray-ket csak 1,2,3 hónapos kor felett ajánlják. Majd találunk egy cikket, amiben egy védőnő azt tanácsolja, hogy csöppentsünk anyatejet a baba orrába. És kipróbáljuk. És működik! Az anyatejben gyulladásgátló és antibakteriális anyagok vannak. Ezek hatnak akkor, amikor a gyulladt, irritált orrnyálkahártyával találkoznak. Az eredmény: nyugodtan szuszogó baba, és nyugodt anya. Próbálhatjuk közvetlenül a mellből az orrba csöppenteni az anyatejet, de akár a K vitaminhoz kapott pipetta is a segítségünkre lehet. Ráadásul mennyiségi megkötés sincs.
   
 2. A szem váladékozása: sok anyuka találkozik vele, hogy a baba szeme váladékozik. Néha annyira, hogy szegény gyermek ki sem tudja nyitni. Ilyenkor először a meleg vizes lemosást szokták ajánlani (kívülről a szemzug felé törölve), ami szintén segíthet. De érdemes lehet az anyatejet is bevetni. Itt ismételten a fent említett antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatások érvényesülnek. Csöppenthetjük közvetlenül is, de akár itt is használhatunk pipettát. Nem muszáj, hogy a gyermek szeme nyitva legyen – csukott szemen keresztül is lefolyik az anyatej addig, ahol a segítségre szükség van.

   
 3. Sebes mellbimbó: a szoptatástól, vagy a fogzó kisbabánktól szerzett sebeket is gyógyíthatja maga az anyatej. Szoptatás után egy picit fejjünk ki és kenjük el a mellbimbón, majd hagyjuk rászáradni. Csodákra képes ebben az esetben is. 
   
 4. Fürdővíz: sok anyuka tesz el a fagyasztóba lefejt tejet, majd hónapokkal később, mikor már fogyasztásra alkalmatlan, a kukában végzi az értékes nedű. Érdemes ilyenkor kiolvasztani az anyatejet, és a baba fürdővízébe önteni, mert puhítja a bőrt. Továbbá így azt is elmondhatjuk magunkról, hogy tejben (vajban) fürösztjük a gyermekünket. (Természetesen a saját fürdővizünkbe is önthetjük, néha nekünk is jár egy kis kényeztetés.)
   
 5. Szappan: sok anyuka a fürdővízbe való öntés helyett szappant készít az anyatejből. Az ok itt is ugyanaz: jó hatással van a bőrre. Ha mi magunk nem is állunk neki szappant főzni, az interneten keresgélve találunk olyan kézművest, aki elkészíti helyettünk.

Fotó: Ben Kerckx-től a paxabay.com-on

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja