SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Családi vállalkozás bemutatkozója - Aki képet adott a betűknek

Micskei Detti [cikkei] - 2021-12-21
A nők órási lehetőséget kapnak, amikor az anya-szerep parkolópályára teszi az addig megszokott életüket. Ugyanakkora hátrány a karrier építése szempontjából, mint amekkora potenciál lakozik benne. Valójában egy ilyen "megállóra" mindenkinek szüksége volna, amikor átgondolhatjuk mi az, ami fontos nekünk. Gyakran a korábban lényegesnek ítélt dolgok idővel átértékelődnek és máshova helyeződik a fókusz, a semmiből előtörő kreativitás pedig olyan szárnyakad adhat, amit korábban nem tapasztaltunk meg. Bizony, sokan vannak, akik egészen mással kezdenek el foglalkozni, mint azelőtt. Akad, akinek nagy bátorságra és akaraterőre van szüksége az álmai megvalósításához. Van, akinél praktikus oka van a váltásnak, mert például a vállalkozói létforma rugalmasabban egyeztethető össze a családi élettel. Van, hogy a szükség szüli a változást és olyan is, amikor a változás szüli a lehetőséget.
Az utóbbi igaz Micskei Dettire, aki a projektmenedzserek pörgő élete után egy hiánypótló ábécéskönyvet alkotott meg, majd adott ki magánkiadásban és alapított vállalkozást. A problémával legnagyobb fia kérdései hatására kezdett foglalkozni, de a lehetőséget a megvalósításra a harmadik gyermek megszületése hozta el.
Családi vállalkozás bemutatkozója - Aki képet adott a betűknek

A Betűk? Képben vagyok! egy olyan hiánypótló képes betűkalauz, ahol a betűk és a melléjük állított képek alakja egyedülálló módon megegyezik. Nem tanít se írni, se olvasni, azt meghagyja az iskolának. Egy képes katalógus, amiből az ovisok és az olvasni tanulók nem csak a betűket, hanem a beszédünket felépítő hangokat is megismerhetik. Ez utóbbi azért is fontos, mert az iskolát kezdő gyerekek 30%-a úgy kerül az iskolába, hogy nem tudja a beszédhangokat megkülönböztetni, pedig ez az olvasástanulás legfontosabb előfeltétele.

Honnan jött az ötlet, és hogyan vágtál bele a megvalósításba?

Amikor a legidősebb fiam óvodás volt, viszonylag korán elkezdte kérdezgetni a betűket és a hangokat. Kitartóan válaszoltam neki, ő meg kitartóan kérdezett különösebb eredmény nélkül. Mivel nem szeretem ugyanazokat a dolgokat ismételgetni, ezért éreztem, hogy ki kell találnom valamit, hogy könnyebben megjegyezze, melyik betű milyen hangot takar.

Építészmérnök vagyok és a rajzolás kvázi munkaeszköz, ezért az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha olyan képet rajzolnék a betű mellé, ami ugyanazzal a hanggal kezdődik és az alakja is megegyezik a betűvel. A legelső, ami bevillant, a H betű volt: ennek a betűnek pont olyan alakja van, mint egy hídnak! Mivel azonnal megjegyezte, ezért arra gondoltam, hogyha ez neki segít, akkor biztos még nagyon sok kisgyereknek tudna segíteni és érdemes lenne belőle egy könyvet készíteni.

Képes ábécé ovisoknak. Forrás: betuk.hu

Milyen termékeket vásárolhatnak nálad?

Az első termék, ami elkészült, a könyv volt. A címe kicsit humorosan, kicsit képletesen: Betűk? Képben vagyok!
Miután megjelent a könyv, kiderült, hogy iskolai oktatásra is alkalmas, ezért készítettem kifejezetten tanítóknak táblára mágnesezhető hívóképeket, jutalommatricát és ábécés oktatótablót is. Otthona pedig olyan posztert és falmatricát, amin csak a nyomtatott nagybetűk és a képek szerepelnek. A második legnépszerűbb termék a könyv után a 4az1ben ABC multikártya lett, amit oviban, otthon és az iskolában is igen sokrétűen lehet használni játékra és játékos fejlesztésre egyaránt.

Mit szólt a családod a vállalkozásodhoz?

Eleinte egészséges szkepticizmussal indultam, de amikor elkezdtek a pozitív visszajelzések érkezni, akkor átváltott teljes mellszélességű támogatásba.

Hogyan tudod összehangolni a vállalkozással kapcsolatos teendőket a családi feladatokkal?

Pillanatnyilag a család mögé kell rangsorolnom a vállalkozást, mivel a legkisebb fiam még nem bölcsis. Így marad a klasszikus alvásidő, meg az éjszakázás. Ha ez megváltozik, akkor újra előrébb kerül majd és ott folytatom, ahol abbahagytam pár hónappal ezelőtt.

Ki segít abban, hogy a vállalkozásodra is legyen időd a család mellett?

A férjem az, aki sok mindenben segít, nem csak a támogatásban, de az informatikai jellegű feladatokat is átvállalja, illetve ha valami halaszthatatlan feladat adódik, akkor igyekszik helyettem itthon is helyt állni.

Mennyi időt foglalkozol a vállalkozással egy héten?

A könyv készítése és kiadása alatt éjjel-nappal annyit dolgoztam, amennyit csak lehetett. Egyrészt teljesen kimerültem, másrészt változott a legkisebb napirendje és jelenleg mindössze heti 6-8 órával próbálok a felszínen maradni.

Mennyi idő alatt készül el egy-egy termék?

A könyv elkészítése az elejétől a végéig pontosan 6 hónap volt, azóta 2-3 havonta jelenik meg új termék a webáruházban. Mindig van előkészítés alatt valami, még nem tudtam mindent megvalósítani azok közül, amit szeretnék.

Az alakazonos betűkalauz. Forrás: betuk.hu

Miben jobb a te vállalkozásod, mint a konkurenciáé?

Egyrészt abban, hogy nincs még egy ilyen termék, mint ez az alakazonos betűkalauz, különben bele se kezdtem volna. Teljesen egyedülálló, és a magyar olvasástanítással egyidős, több mint 100 éves problémára ad megoldást. Tágabb értelemben véve a többi ábécéskönyv főleg mesével, verssel mutatja be a betűket azoknak, akik még nem tudnak olvasni. A Betűk? Képben vagyok! viszont képek által beszél a gyerekekhez, ami nekik sokkal könnyebben befogadható.

Milyen szakmai segítséget veszel igénybe?

Mindig igyekszem a témát körüljárni és tanítónők, logopédusok, óvónők, gyerekpszichológusok véleményét kértem ki a könyv készítése közben, és azóta is keresem a minőségi szakmai együttműködéseket.

Ki inspirált a legjobban?

Egyértelműen a legidősebb fiam. Az ő indíttatására botlottam ebbe a problémába, neki szerettem volna segíteni és kitalálni a legeslegjobbat!

Volt olyan pillanat, mikor úgy érezted, hogy feladod?

Olyan már volt, amikor multikkal, gigantikus költségvetésű marketingzajjal, a könyvszakma bugyraival találtam szembe magam és úgy éreztem, hogy az ellenszél sokkal erősebb, de az még nem merült fel lehetőségként, hogy feladjam!

Van-e b-c-d terved arra az esetre, ha kudarcba fulladna a vállalkozás?

Van, persze, de nem a kudarc miatt, hanem mert nem hiszem, hogy könyvkiadásból ma Magyarországon meg lehet élni, legalábbis ez csak keveseknek adatik meg. Tisztességes mérnökként szeretnék dolgozni, ezt pedig amolyan közszolgálati tevékenységként fogom fel.

Elérted-e már azt a célt, amit kitűztél, amikor belevágtál a vállalkozásba? Mire vagy a legbüszkébb?

Nem, azt még nem értem el, hiszen hihetetlenül magasra tettem a mércét, de a terveim is igen-igen hosszú távúak. A célom az, hogy sok kisgyereknek tudjon segíteni a könyv, hogy nyugodtan és kíváncsian kezdjék az iskolát, a betűk a barátaivá váljanak és ne legyen olyan gondjuk az olvasással, mint amilyen nekem is volt. És még van is. Alkalmazzák már az alakazonos betűkalauzt különböző formáiban óvodákban, iskola-előkészítő foglalkozásokon, elsőben olvasástanításhoz, másodikban fejlesztésre. Jövőre pedig része lesz egy oktatási reformot megcélzó kutatási projektnek is!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja