SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Takarítás legálisan - jogszabályok útvesztőjében

Pintér Dóra [cikkei] - 2021-02-15
Takarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekfelügyelet, házi tanítás, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés vagy épp kertgondozás. Ha ezt eddig megoldottad, ezentúl nem fogod. Vagy befogod...
Takarítás legálisan - jogszabályok útvesztőjében

A mindennapi életben gyakran megesik, hogy háztartásunkban segítőt alkalmazunk. Kisgyermekes családoknál igen sűrűn előfordul, hogy ha a nagymamák a közelben élnek, előszeretettel főznek az újdonsült kis családra vagy épp egy-egy óra gyerekfelügyeletet vállalnak, miközben nem restek összesöpörni a porcicákat, kivasalni a babaruhát vagy kigyomlálni a kiskertet. Nálunk ez kölcsönösen működik: én évente többször ablakot pucolok az anyukámnál, hogy ne neki kelljen szédelegnie a 4. emeleti panelablakban, amikor pedig ő jön hozzánk, mindenben segít, amiben csak tud.

"A gyakorlat azt mutatja, hogy a háztartási alkalmazottak foglalkoztatása – bár viszonylag könnyen és kevés befektetéssel megoldható lenne – feltételezhetően nem legális keretek között történik. Azaz egy-egy lakástakarítás után sok esetben nem fizet a tulajdonos.” Ez valami rossz vicc?
 

Jogszabályok hálójában

A jogszabály egyértelműen meghatározza, hogy milyen tevékenységek esnek ebbe a körbe és jelzi azt, hogy ez a munka semmiképpen nem lehet üzletszerű. Sem a háztartási alkalmazott, sem pedig a foglalkoztató részéről. Vagyis az alkalmazott is és a foglalkoztató is természetes személy. Például egy takarító alkalmazásakor a takarító nem végezheti ezt a tevékenységet üzletszerűen, egyéni vállalkozóként vagy cégként és a foglalkoztató esetében is fontos, hogy ténylegesen csak a saját részére kérjen szolgáltatást.

Jó példa lehet erre, ha mondjuk egy kozmetikus vagy masszőr a saját lakásában vagy annak egy részében fogadja vendégeit. Ennek a lakásrésznek a takarítása nem tartozhat a háztartási alkalmazott feladatai közé, mert a foglalkoztató számára üzletszerű tevékenységgel összefüggő célt szolgál a használata.

Milyen munkákra vonatkozik a bejelentési kötelezettség?

A háztartási munkavégzés is egyfajta munkavégzésre irányuló jogviszony, ami természetes személyek között létesül. Erről a jogviszonyról jogszabály is rendelkezik, amit "adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak” neveztek el.

A háztartási munka fogalmát így határozza meg a törvény: "a természetes személy és annak háztartásában folytatott takarítási, gondozási, mosási, főzési, házi oktatási, gyermekfelügyeleti tevékenységek, amelyek az ott élő személyek és hozzátartozók mindennapjait szolgálják. Ebből kifolyólag tehát a háztartási alkalmazott az, aki ezt a tevékenységet elvégzi és nem vállalkozó”. A többi – törvényben nem említett tevékenység – ugyanis nem végezhető ilyen foglalkoztatás mellett, mint például a háziállat-gondozás vagy a varrás.

Legális takarítás havi egy ezresért

A háztartási alkalmazottak legális foglalkoztatása havi 1000 Forintba kerül és emellett "csak” a bejelentésről kell gondoskodni, amit vagy az ügyfélkapun keresztül vagy telefonon lehet megtenni, akár előre több hónapra is.

Ez az összeg független attól, hogy a bejelentett hónapban a háztartási alkalmazott hány napot dolgozik, illetve, hogy ezért mekkora keresetet kap vagy hogy más helyen regisztrálta-e már valaki más ugyanebben a státuszban. Ebben a jogviszonyban egy magánszemély az adózott jövedelméből valamely másik magánszemély részére munkalehetőséget biztosít, ez után a jövedelem után már nem kell újra adót fizetni, azaz a háztartási munka adó- és járulékmentes, viszont TB viszony sem jár érte.

Azonban ha a foglalkoztató nem tesz eleget e bejelentési illetve a regisztrációs díj fizetési kötelezettségének, akkor a be nem jelentett hónapokban a háztartási alkalmazottnak kifizetett bevétel teljes összege után az általános szabályok szerint megállapított adót és járulékokat kell megfizetnie.

 

Megszoksz vagy megszöksz…

Akkor nem kell fizetni adót és járulékot a háztartási alkalmazott után, ha a foglalkoztató még a foglalkoztatás megkezdése előtt bejelentéssel él a NAV felé. A másik oldalról, vagyis a háztartási alkalmazott oldaláról viszont semmilyen esetben sem keletkezik adófizetési kötelezettség, ha bejelenti időben a foglalkoztató. Ha bejelenti…

Ha így tesz, akkor a NAV-hoz kell fordulnia, kizárólag ügyfélkapun vagy telefonon keresztül. Az ügyfélkapus bejelentést már biztos mindenki kívülről fújja, hiszen csak az tud ügyfélkapun bármit is csinálni, aki korábban már kért ilyen hozzáférést. Telefonon bejelentést tenni a központi ügyfélszolgálat 185-ös számán lehet.

A bejelentés történhet havonta vagy előre több hónapra. A legfontosabb, hogy még a foglalkoztatás megkezdése előtt megtörténjen a bejelentés, ami az adófizetés szempontjából nagyon lényeges. Aki a háztartási alkalmazottat foglalkoztatja, annak kell közölnie mindkét fél adóazonosítóját, az alkalmazott TB számát és a foglalkoztatás kezdő időpontját is.

Be kell jelenteni akkor is, ha csupán egyetlen napot is dolgoztatva van a háztartási alkalmazott egy hónapban. A bejelentést visszavonni és módosítani is lehet, mind ügyfélkapun, mind pedig telefonon keresztül. Ha ügyfélkapus bejelentést alkalmazunk, akkor elektronikus nyomtatványt kell kitölteni a bejelentésre és a változások átvezetéséhez is.

A bejelentés megtételére, módosítására és visszavonására elektronikus úton történt bejelentés esetén a 21T1043H jelű bejelentő és változás-bejelentő lapot kell alkalmazni, amit az ügyfélkapun keresztül kell elküldeni a NAV részére.

Nem elég bejelenteni, fizetni is kell

A bejelentésen felül a foglalkoztatónak regisztrációs díjat is fizetnie kell a háztartási alkalmazottja után. A regisztrációs díj mértéke független attól, hogy egy hónapon belül mennyit dolgozik az alkalmazott. Egy alkalmazott után havonként 1000 Forint a regisztráció díj. Ha valaki előre jelentette be a háztartási alkalmazottját több hónapra is, akkor meg kell fizetnie minden hónapra a díjat és vissza sem jár a díj, ha a bejelentést követő 24 órán belül nem vonta vissza a bejelentését.

A regisztrációs díjat a NAV Háztartási alkalmazott utáni regisztrációs díjat a 10032000-01076215 számú bevételi számlára történő készpénzfizetéssel vagy az állami adóhatóság ügyfélszolgálatain bankkártyával vagy átutalással a bejelentés napját magában foglaló hónapot követő hó 12. napjáig kell megfizetni.

Azért ugye érzi mindenki, hogy ez a bejelentés dolog elég érdekes módon történik? Hiszen ha valaki bejelenti a másikat több hónapra is, akkor feltételez egy tartósabb, hosszabb távú együttműködést. Az, hogy végül mégsem tart több hónapig a foglalkoztatás, valószínűleg nem 24 órán belül derül ki, mert ez nem életszerű. Lehet, hogy csak a következő hónapban vagy hetek múlva derül ki, de akkor már késő, mert a megfizetett több havi regisztrációs díj akkor már nem jár vissza. Persze így sem túl nagy a bukta, mert fél évre is csak 5-6 ezret veszítünk… Mi az már nekünk?
 

És még bünti is jár…

Nézzük meg, mi van akkor, ha a foglalkoztató elmulasztja a bejelentést még a foglalkoztatás megkezdése előtt vagy nem fizeti meg a regisztrációs díjat határidőre (a bejelentést követő hónap 12. napjáig). Ebben az esetben a háztartási alkalmazottnak kifizetett bevétel teljes összege után kell állnia a foglalkoztatónak a személyi jövedelemadót, az egyéni járulékokat és a szociális hozzájárulási adót.

Egyébiránt a járulékfizetési mentesség esetén túl a háztartási munka végzése okán még bevallást sem kell tennie egyik félnek sem, sőt a foglalkoztatónak még a 08-as bevallást, a háztartási alkalmazottnak pedig az 53-as sem kell benyújtani.

Ha a háztartási alkalmazott kéri, akkor a foglalkoztató igazolást is ad ki részére a munkavégzésére vonatkozó minden lényeges adattal (foglalkoztatás kezdete, kifizetések, foglalkoztatás helye stb.). A foglalkoztatókat segítendő, a NAV honlapjáról letölthető még az ilyen igazolás minta is ("Igazolás a háztartási alkalmazottat megillető adórendszeren kívüli bevétel összegéről”).

A NAV ezzel a foglalkoztatással összefüggésben is szabhat ki mulasztási bírságot, ami akár 100 ezer Forintig is terjedhet, ha a regisztrációs díjat vagy a bejelentést nem teszi meg a foglalkoztató.

Ha élnél a bejelentéssel…

Ennek "segítése” érdekében új szolgáltatással bővült 2021-től a NAV saját fejlesztésű webes alkalmazása, az ONYA. Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás ezentúl a háztartási munkát végzők bejelentésére is alkalmas, amivel tovább egyszerűsödik a háztartási munka adminisztrációja is.

Az ONYA elérhető a NAV oldalán az "Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás” menüpontból, valamint a https://onya.nav.gov.hu linken is.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja