SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tanácsok családi vállalkozások számára 1. - Munkavégzés családtagokkal

Családinet [cikkei] - 2008-11-12
A családi tulajdonban lévő vállalkozásban családtagokkal együtt dolgozni rengeteg kihívással jár, ezért összeállítottunk egy listát kiváló tippekkel, hogy az Ön családi vállalkozásában minden zökkenőmentesen menjen.
Tanácsok családi vállalkozások számára 1. - Munkavégzés családtagokkal
A családi vállalkozások ugyanazokkal a kihívásokkal kénytelenek szembenézni, mint a többi vállalkozás, viszont olyan problémák is felmerülnek, amelyek egyedül a családi vállalkozásokat érintik. Melyik családtag rendelkezzen a legnagyobb hatalommal? Melyik családtag keresheti a legtöbb pénzt? A családtagok több jutalmat kapnak, mint a nem családtagok? Ki veszi át a vállalkozást, mikor eljön az idő, hogy a következő generáció is szerephez jusson?
Ezen kérdések alapján, nem csoda, hogy a családi vállalkozás irányítása kihívást jelent. Néhány nagyszerű tipp, hogyan kerülhetők el a családi vállalkozáson belüli konfliktusok, és hogyan tartsuk kézben a dolgokat.

Kommunikáljunk időben és gyakran

Mint minden üzletben a helyes kommunikáció a siker alapja. A megfelelő kommunikációval elkerülhetők a kellemetlen meglepetések, és a minimálisra csökkenthetjük a családi vállalkozást potenciálisan érintő károkat, ha minél előbb átbeszéljük a problémákat.
Ne sajnáljuk az időt arra, hogy biztosítsuk a jó kommunikációs csatornák zavartalan működését a családtagok között. Kifejezetten jót tehet a vállalkozás és a család számára egyaránt, ha üzleti megbeszéléseket tartunk havonta legalább kétszer kizárólag családtagok részére. Ezen alkalmakkor a családtagok összeülhetnek, és megvitathatják, hogyan is állnak a dolgok a vállalkozáson belül. Valamennyi családtag beszámolhat a saját hatáskörébe tartozó feladatokról.

Már csírájában fojtsuk el a családi vállalkozásunk problémáit

Mikor gondok merülnek fel a családtagok között, azonnal kezdjük átbeszélni a dolgokat. Ha a vitás kérdést nem oldjuk meg még a korai szakaszban, sokkal nagyobb problémákat eredményezhet. Nagyon figyeljünk oda a családtagok között felmerülő esetleges ellenségeskedésekre és féltékenykedésekre, és azonnal kezeljük a gondokat, mihelyst megjelennének.

Ne tegyük kötelezővé a családi vállalkozásban való munkavállalást

Bölcs döntés, ha nem kényszerítünk egy családtagot sem arra, hogy csatlakozzon a családi vállalkozáshoz. Tudassuk velük, hogy ez csak egy lehetőség, de biztassuk őket, hogy vegyenek figyelembe más alternatívákat is. Az is jó megoldás, ha egy családtag máshol szerez tapasztalatokat, és csak később csatlakozik a vállalkozáshoz. Ilyenkor az illető, új ötleteket és friss gondolkodást hozhat be, ezzel elkerülhető az a fajta szűklátókörűség, amely gyakran megmérgezi a családi vállalkozásokat, és amely végül a bukásukhoz is vezethet.

Ne vigyük haza a munkát, és ne vigyük az otthonunkat a munkába

Hasznos dolog, ha külön tudjuk választani a családi megbeszéléseket és az üzleti értekezleteket. Otthon ne szervezzünk üzleti tárgyalásokat és családi témájú megbeszélések se legyenek a munkahelyen. A dolgok folytonos összemosása nem használ sem a családnak, sem a vállalkozásnak, mert vagy az egyik, vagy a másik, esetleg mindkettő kárt szenvedhet.
Emellett az is lényeges, hogy a munkahelyi szerepünket ne játsszuk tovább otthon. A munkahelyen mi vagyunk a főnökök. De otthon a szerepünk szerint édesapák, édesanyák, nagynénik, nagybácsik, stb. vagyunk. Ha az irodán kívül is alkalmazottként bánunk a családtagokkal, valószínű, hogy mély szakadék fog keletkezni a családi kapcsolatokban.

A családtagokat ugyanúgy kezeljük, mint a többi alkalmazottat

Ha a családtagokkal kivételezünk, a nem családtagok elvesztik motiváltságukat, és nem látnak okot a vállalkozás fejlődéséért dolgozni. Az ügyesebb családi vállalkozásoknál nem úgy kérkednek a tulajdonjoggal, hogy közben olyan extra jövedelemhez juttatják a családtagokat, amelyet a többiektől viszont megtagadnak. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt azért, hogy a nem családtagok azt érezhessék, hogy nekik ugyanolyan lehetőségeik vannak, mint a családtagoknak. Különben azt fogjuk tapasztalni, hogy a családi tulajdonban lévő vállalkozásunk közepes eredményeket hoz, és piacot veszít a versenytársakkal szemben. Ha bizonyos területeken nem tudjuk családtagjainkat a többiekkel egyenlő szinten kezelni, például a családtagoktól eltérően nem rendelkezhetnek részvénytulajdonnal, kompenzáljuk őket valamilyen más módon.

Családtagokat is számoltassunk el az eredményeket illetően


A családi vállalkozásban mindenkinek vállalnia kell a felelősséget a tetteiért, cselekedeteiért. Nem nézhetjük el a hibákat csak azért, mert családtagról van szó. Ezért minden családtagnak rendelkeznie kell egy részletes munkaköri leírással, amelyből kiderül, mivel és hogyan kell hozzájárulniuk a vállalkozás sikeréhez. Előre meghatározott szempontrendszer szerint mérjük a teljesítményt, így nem lehetnek kétségek afelől, hogy vajon elértük-e a kitűzött célokat.

Kérjünk tanácsot olyan szakértőtől, aki jártas a családi vállalkozásokban

Ha kétségeink vannak, kérjünk segítséget.
A családi vállalkozásokhoz értők jól képzettek, és kezelni tudnak olyan egyedi gondokat, amelyek kizárólag a családi vállalkozásokat érintik. Ezek a személyek tanácsokkal láthatnak el minket, hogyan is birkózzunk meg az összetettebb kihívásokkal anélkül, hogy a család, vagy a vállalkozás kárt szenvedne. Ezenkívül kérhetünk tanácsot más családi vállalkozások tulajdonosaitól is, talán ők már megküzdöttek számos olyan problémával, amellyel mi majd csak most szembesülünk.



Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
A szerkesztő ajánlja