A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szexuális felvilágosítás? Nevelés? Szülői szeretet és tanítás?

Dr. Tóth Emese [cikkei] - 2021-02-24
Részlet Dr. Tóth Emese: ORGAZMUS SERVICE/Orvosi Gyakorlati Szexológia című könyvből.
Szexuális felvilágosítás? Nevelés? Szülői szeretet és tanítás?

 

A női kezdés a helyes út a fiúknál is

2-3 hónapos kortól végzendő a fürdés utáni fitymatorna anyukával. A kisfiúk fitymáját óvatosan meg kell mozgatni, ha enged, akkor lehúzni a makkról. Közben figyelni kell gyermekünk arcát, mozgását, hogy ne okozzunk fájdalmat. Ne lepődj meg, ha kellemesnek találja, sőt merevedése támad. Ezt ne hanyagold később sem. Ellenőrizni kell folyamatosan és nagyobb gyermekedet tanítsd meg arra, hogyan tisztogassa, húzogassa fel magának a napi fürdéskor. Ennek a tisztításnak az elvégzése nélkül nagyon fájdalmas gyulladások, ferőzések és az ezek talaján kialakuló fitymaszűkület jöhet létre, ami táptalaja a felnőttkori szexuális és húgyivarszervi zavarok kialakulásának.

Az anyák sokat tehetnek fiaikért más módon is. Ha megbeszélik az aktuális barátnőzést, és elmondják nagyobb gyermeküknek, hogy milyen praktikák kellenek a kezdetekhez. A fiatal "férfiakat" megnyugtatná, ha egy tapasztalt nő állna az oldalukon, aki megdicsérné sikereiket, biztatná a próbálkozásaikat, és ellátná őket hasznos tanácsokkal.

 

Lányos - fiús anyasági feladatok

A lányok ma is attól félnek, amitől régen, és ma is annyira szüzek, mint régen. Utána persze már sok minden másképpen van. Jó, ha valaki elmondja, hogy mit jelenthet egy pillantás, mit szerethetnek, mitől lehet tetszetős számukra egy ifjú. Öltözködés, parfümök, mosolygás, könnyed beszélgetés és az egérutak...

Ha az anya sokat csevegett a fiával, akkor az a kiválasztottjával is merészebben beszélget, esetleges kezdeti zavara ellenére is kellemes és magabiztos tud lenni. Mindig van annyi hasznos anyai tapasztalat, ami a kezdőt inspirálhatja és segíti.

Ha azonban hosszabb távon is jelen van a szülői elégedetlenség vele szemben, nem kap információt arról, hogyan csinálhatná jobban, akkor jön a tartós stressz, ami épp annyira lehet megfoghatatlan, mint maga a szexuális működészavar. A nemi izgalom helyét elfoglalja a zavartság izgalma, és összekapcsolódik a nemi vonzódással a félelem. Nem lehet jó harcos az, akit előtte módszeresen puskával ijesztgettek, ezért egy bizalmas nőnek kell megnyitni az utat gyermekeinek a férfiasság és a nőiség eléréséhez is.

Az apa mint férfi előtt a fiú szégyenkezhet. Nem árulhatja el kezdeti férfiúi gyengeségét, ami ellen saját apja miatt is küzd. Meg kell mutatnia otthon is, hogy ő már több, mint gyerek. Ezzel szemben nem gond számára, hogy az anyja gondoskodik róla és jó érzés elmondani neki, hogy már férfi problémái is vannak.

 

Apai intelmek helyett

Itt is nagy felelőssége van az apának. Meg kell értenie, hogy fia sokáig csak rá számíthat férfiként. A viccelődést, ami fia férfiasságát elhumorizálja, jobb el sem kezdeni, mert nehéz róla leszokni. Az apa már kezdetben se szidja meg kisfiát mások előtt! Mondja inkább azt a nézeteltéréseknél vagy az ügyetlenségnél, hogy ezt négyszemközt fogják megbeszélni később. Az apa ugyanis igen nagy presztízsveszteségeket tud okozni a fiának. (Persze erre a család minden tagjának oda kellene figyelnie. A férj-feleség konfliktusokat is beleértve.)

Az apa is magyarázzon, tanítson éles helyzetekben és szituációkban is. Mutasson példát, vigye gyermekét társaságba, ahol könnyedén mozog. Ha kettesben megy valahová apa és fia, az apa kerülje el a számára is nehéz helyzeteket és legyen nagyon figyelmes a nőkkel és a férfiakkal is, a saját gyerekével pedig kiemelten. Mutassa be őt partnereként, a tiszteletet megadva az új férfinak, legyen az akárhány éves.

Otthon, a feleségével és lányával is legyen egyre lovagiasabb, erőt és bölcsességet mutató! Ha a családban nincsenek hölgyek a piedesztálon, akkor ott nincs igazi férfi sem.

A gyöngédség is élőben tapasztalandó otthon, így a gyermekek nem fognak annyira félni a lelkiségtől és a testiségtől sem.

A fiú vagy a lány másságát és hibáit a „főférfinak” is tűrnie kell, szerető apaként, nemcsak az anyának. Meg se próbálja átformálni azokat! Lehetetlen feladat és hibás hozzáállás, aminek sok elkerülhetetlenül káros következménye lesz, ha nem koncentrál.

 

Illetlen elszólások

Ezek mellett a kellemes családi élethez hozzá tartozik egy kis malackodás is, amikor mindenki elengedheti magát a jó társaságban. Ne legyen merev nevelési alappillér, hogy otthon is viselkedni kell. Ez bizonyos helyzetekben nevetséges és természetellenes lenne. A normális élet gyakorlatát nem lehet folyton elvi korlátok közé szorítani. A vicces tiszteletlenség is lehet eszköz, ami színesíti a hangulatot és hagyjuk, hogy olykor megmozgassa, tágítsa a határokat, hogy azok rugalmasabbak legyenek és ne akadályozzák az egymás közötti kommunikációt és élményeket.

A túlzottan komolyan vett és súlyosnak érzékelt élet nem ad lehetőséget az élvezetre és a felszabadutságra, sem a szülőknek, sem a gyerekenek. Akadálytalanság és egyfajta felelősség nélküliség is szükséges lehet egy-egy adott pillanatban kieresztve a gőzt. Ha mindig valamilyen következménnyel akarnak számolni, akkor nem juthatnak közel a boldogsághoz, mert annak így szinte megfizethetetlen ára lesz.

Fotó: Nejron Photo/Shutterstock

Dr. Tóth Emese


Dr. Tóth Emese
szexológus orvos

Elérhetőségeim:
Előjegyzés és érdeklődés mobilon, hétköznapokon: +36 30 627 1414
E-mail cím: emesetothmd@icloud.com
Honlap: https://www.drtothemese.hu/
Facebook: Dr. Tóth Emese szexológus orvos magánrendelése
Cím: Piliscsaba-Klotildliget

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja