6 ötlet az egészségesebb ünnepi étkezésért
Családinet [cikkei] - 2008-12-19
Az ünnep a bulizás és a családi összejövetelek időszaka. De mielőtt elkezdjük megtervezni a következő nagy étkezést, érdemes átgondolni, mit is szolgálunk majd fel vendégeinknek. Veszélyes toxinokkal és vegyszerekkel érintkezhetnek jó néhány átlagos termék miatt, amIt a konyhában használunk. Hogyan védhetjük meg magunkat, és szolgálhatunk fel valóban ízletes ételeket?
Az író és zöld szakértő Sloan Barnett a következő javaslatokkal szolgál.
Vegyünk a pulykából
Mikor az ünnepi vacsora kerül sorra, mindenkinek a finom sült pulyka jut eszébe. Bár mindannyiunknak törekednünk kell arra, hogy visszaszorítsuk a húsfogyasztást, a különleges étkezések különleges fogást érdemelnek. Mikor nekiindulunk, hogy megvegyük azt a nagy madarat (vagy sonkát), keressünk bio, hormon- és antibiotikum-mentes darabot! Lehet, hogy valamivel többe kerül, viszont sokkal egészségesebb az egész család számára.
Okosan költekezzünk
Most, hogy kiköltekeztük magunkat a madárnál vagy a disznónál, takarékoskodhatunk, amennyiben odafigyelünk, mikor az ünnepi vacsorára kiszabott pénzösszeg maradékát kell elkölteni. Nem csak biotermékeket lehet venni, koncentráljunk a tejtermékekre, valamint a vékonyhéjú gyümölcsökre, zöldségekre.
Emeljük (vegyszermentes) poharunkat
Ki ne szeretne elfogyasztani egy pohár bort, mikor az ünnepi vacsoránál körbeveszik a családtagok?! Az idei ünnepi alkalom során mutassuk zöldebbik felünket, és nyissunk ki egy üveg finom biobort. Koncentráljunk az ízre, és spóroljunk a vegyszerekkel.
Vegyszermentes lepények
Ha az ünnepi lepény gyümölcsökből, például almából, cseresznyéből készül - amelyek a leginkább érzékenyek az alattomos vegyszerekre -, ügyeljünk rá, hogy kedvenc süteményünk elkészítésekor biogyümölcsöket használjunk.
Az egészséges lakoma elkészítése
Nem elegendő, ha a szupermarketben válunk zöldekké. Folyamatosan ügyelnünk kell rá, hogy mit is főzünk. A konyhaedények nem tapadós bevonata káros is lehet, ha a serpenyő túlságosan átmelegszik, tehát próbáljunk meg öntöttvas vagy rozsdamentes acélt használni. Ügyeljünk rá, hogy lecseréljünk minden olyan serpenyőt, amely kissé lepattogzódott, vagy elhasználódott.
Biztonságosabb tárolás
Talán túlságosan túltelítődtünk már, és nem tudjuk megenni az összes finom bioételt, szóval ügyeljünk rá, hogy a maradékot biztonságos módon tegyük el. Dobjuk el a műanyagokat, amelyek káros vegyi anyagokat tartalmazhatnak, és használjunk helyette biztonságosabb, újrahasználható üvegdobozokat a tároláshoz.
Vegyünk a pulykából
Mikor az ünnepi vacsora kerül sorra, mindenkinek a finom sült pulyka jut eszébe. Bár mindannyiunknak törekednünk kell arra, hogy visszaszorítsuk a húsfogyasztást, a különleges étkezések különleges fogást érdemelnek. Mikor nekiindulunk, hogy megvegyük azt a nagy madarat (vagy sonkát), keressünk bio, hormon- és antibiotikum-mentes darabot! Lehet, hogy valamivel többe kerül, viszont sokkal egészségesebb az egész család számára.
Okosan költekezzünk
Most, hogy kiköltekeztük magunkat a madárnál vagy a disznónál, takarékoskodhatunk, amennyiben odafigyelünk, mikor az ünnepi vacsorára kiszabott pénzösszeg maradékát kell elkölteni. Nem csak biotermékeket lehet venni, koncentráljunk a tejtermékekre, valamint a vékonyhéjú gyümölcsökre, zöldségekre.
Emeljük (vegyszermentes) poharunkat
Ki ne szeretne elfogyasztani egy pohár bort, mikor az ünnepi vacsoránál körbeveszik a családtagok?! Az idei ünnepi alkalom során mutassuk zöldebbik felünket, és nyissunk ki egy üveg finom biobort. Koncentráljunk az ízre, és spóroljunk a vegyszerekkel.
Vegyszermentes lepények
Ha az ünnepi lepény gyümölcsökből, például almából, cseresznyéből készül - amelyek a leginkább érzékenyek az alattomos vegyszerekre -, ügyeljünk rá, hogy kedvenc süteményünk elkészítésekor biogyümölcsöket használjunk.
Az egészséges lakoma elkészítése
Nem elegendő, ha a szupermarketben válunk zöldekké. Folyamatosan ügyelnünk kell rá, hogy mit is főzünk. A konyhaedények nem tapadós bevonata káros is lehet, ha a serpenyő túlságosan átmelegszik, tehát próbáljunk meg öntöttvas vagy rozsdamentes acélt használni. Ügyeljünk rá, hogy lecseréljünk minden olyan serpenyőt, amely kissé lepattogzódott, vagy elhasználódott.
Biztonságosabb tárolás
Talán túlságosan túltelítődtünk már, és nem tudjuk megenni az összes finom bioételt, szóval ügyeljünk rá, hogy a maradékot biztonságos módon tegyük el. Dobjuk el a műanyagokat, amelyek káros vegyi anyagokat tartalmazhatnak, és használjunk helyette biztonságosabb, újrahasználható üvegdobozokat a tároláshoz.
Fotó: Jill Clardy / DecorLove.com / CC BY-NC-SA
Családinet hozzászólások:
Következő hír
6 ünnepi ötlet az egészségesebb családért
LEGOLVASOTTABB
Felfoghatatlan tragédia: egy hatéves fiú okozta egy újszülött halálát a kórház szülészeti osztályán
Egy hatéves kisfiú felügyelet nélkül kószált egy francia kórház neonatológiai osztályán, ahol halálos baleset történt: leejtett egy koraszülött babát, aki néhány nappal később belehalt sérüléseibe. A kórház, a család és a hatóságok most próbálják feltárni, hogyan történhetett meg mindez.
Dráma a horvát aquaparkban: tragédia egy vízi csúszdán
Egy békésnek induló családi nyaralás végzetes tragédiába torkollott a horvátországi Rab szigetén, amikor egy 21 hónapos kislány kicsúszott édesapja karjaiból egy vízi csúszdán.
Ha ilyen popcornt vettél, ne fogyaszd el, rákkeltő lehet!
A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
Hogyan érinti a kánikula a szívet, a szívbetegeket?
A kánikulában sokan érezhetik kimerültnek magukat, az sem ritka, hogy ájulásközeli állapotot okoz a forróság. Azonban, akik mellkasi fájdalmat, légszomjat, gyors, esetleg szabálytalan pulzust érzékelnek, feltétlenül forduljanak orvoshoz. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont - Prima Medica kardiológusa arra is felhívta a figyelmet, hogy szívbetegek, idősek és krónikus betegséggel élők hogyan óvhatják a szívüket a kánikulában.
A szájüregi szűrés is fontos lehet méhnyaki HPV-fertőzés esetén
Több mint kétszer nagyobb eséllyel található meg a HPV a szájüregben is azoknál a nőknél, akik a méhnyakukon már fertőzöttek - derül ki a Semmelweis Egyetem friss nemzetközi kutatásából. A vizsgálat szerint minden nyolcadik, méhnyaki HPV-pozitív nő orálisan is fertőzött volt, ami növeli a szájüregi daganatok kockázatát.
Közösségi hozzászólások: