SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekkori rendellenességek és terápiák - Pszichomotorika

Családinet [cikkei] - 2008-05-22
Gyermeke egészsége minden szülő számára a legfontosabb. Óvjuk őket a legkisebb megfázástól, sérüléstől is. Mégis megannyi szülőnek kell megbarátkoznia a gondolattal, hogy gyermeke problémákkal küszködik, esetleg fogyatékos.

Sorozatunkban olvashatnak az ismertebb gyermekkori problémákról és a gyógymódokból is összegyűjtöttünk néhányat, külföldi tapasztalatok alapján.
Gyermekkori rendellenességek és terápiák - Pszichomotorika

Ejtsünk néhány szót a pszichomotorikáról!

 Amint azt a neve is mutatja, ez a kezelési mód abból a koncepcióból indul ki, hogy a motorika (mozgás) és a psziché fejlődése összefüggésben állnak egymással.
Mindent amit a gyermek megtanul, egyedül kell megtapasztalnia, éreznie. Ha ezek az ingerek hiányoznak, akkor elhúzódhat szellemi és testi fejlődése.
 A legtöbb gyermekben él egy veleszületett vágy a kutatás, feltalálás iránt. Kíváncsiak, kérdeznek és meg akarják élni, tapasztalni mindazt, ami körülöttük történik. Itt lép be a pszichomotorika, mely arra alapozza terápiáját, hogy a motorika és a psziché fejlesztése szorosan összekapcsolható, észlelés és mozgás egyszerre taníthatók.
„Pszichomotorika-órán” a közös feladatmegoldásra helyeződik a hangsúly, az efölötti öröm és jókedv pedig magukkal hozzák a sikerélményt. Fontos, hogy senkit sem kényszerítenek olyasvalamire, amit nem akar megtenni, hiszen a gyermek maga is hamar rájön, hogy valamit önállóan megtervezni, felépíteni, majd saját munkánk gyümölcsét kipróbálni, milyen felemelő érzés lehet.


A csoportok 8-10 fősek, így lehetőség nyílik minden gyermekkel külön is foglalkozni, lassan, lépésenként, egyéni tempóban haladni, megóvva őket a teljesítési kényszertől.
Alapelv minden gyermekre azonos mértékben odafigyelni, türelemmel viseltetni feléjük.
Minden gyermek megtanul odafigyelni gyengébben szereplő társaira az órák során.
Ebben a „tornacsoportban” a gyermekek határozzák meg a tempót.
Azoknak a gyermekeknek ajánlott, akik észlelési, koncentrációs, magatartásbeli, beszédfejlődési, mozgási zavarokkal, mozgásbeli fogyatékossággal élnek.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja