SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Három boldogságfokozó módszer, ami jól alkalmazható karanténban is!

Mécs Dávid [cikkei] - 2020-11-30
A mentális egészség karbantartása és fejlesztése mindig nagyon lényeges feladat. Az ilyen pandémiával és karanténnal terhelt időszakban pedig különösen fontos, hogy odafigyeljünk lelki jólétünkre, hogy a stresszes időszakokban is jól érezzük magunkat a bőrünkben, és hogy a helyzetünkből adódó problémáinkkal sikeresen megküzdjünk. A pszichológiában ismert több olyan boldogságfokozó technika, aminek rendszeres gyakorlása jótékony hatással van a testi-lelki egészségünkre. Most a teljesség igénye nélkül kiválogattunk hármat, ami karantén idején is jól használható.
Három boldogságfokozó módszer, ami jól alkalmazható karanténban is!

1.) Rendszeres testmozgás

A sportolás nem csak a fizikai egészségünk szempontjából kifejezetten hasznos, hanem a lelki egészségünkre és kedélyállapotunkra is jó hatással van. Ez fiziológiai szinten is megjelenik, hiszen a sportolás kimutathatóan megemeli a szervezet szerotonin szintjét, aminek szorongásoldó hatása van. Ezen kívül fontos megjegyezni azt is, hogy több kutatás is kimutatta, hogy a rendszeres testgyakorlás jótékonyan hat az önbecsülésre, és az akaraterőre is. Már napi harminc perc alacsony intenzitású testmozgásnak (pl. séta) is pozitív hatása van mind a fizikai, mind a mentális egészségünkre. Noha a járványhelyzet a sportolás tekintetében is lecsökkenti az ember mozgásterét, azért még így is sok lehetőség van arra, hogy rendszeresen mozogjunk. Az interneten rengeteg olyan edzésterv és mozgásgyakorlat (pl. jóga, pilates, különböző erősítő és tornagyakorlatok) megtalálható, amiket otthon is el lehet végezni segédeszköz használata nélkül is. Ráadásul, ha kellemes az idő, akkor sétálni, biciklizni vagy futni is el tudunk menni.

 

2.) Meditáció

Nagyon sok olyan kutatás született, ami kimutatja a meditáció jótékony hatásait. A meditálás fejleszti a koncentrációs képességet, pozitív kapcsolatban áll a testi egészség több mutatójával, illetve a rendszeresen meditálók magasabb nyugalmi szintről és több pozitív érzelemről számolnak be. Nagyon sokféle meditációs technika létezik, és sok módszer az interneten is elérhető. Az egyik egyszerűbb technika a következő:
„Ülj kényelmesen, egyenes háttal, nyugodt és csendes körülmények között! Csukd be a szemedet, és fókuszálj a légzésedre! Ha úgy érzed, hogy az elméd elkalandozott, akkor engedjed el a zavaró gondolatokat, és térj vissza a légzésed figyeléséhez!”
Ezen kívül még sok más meditációs technika és instrukció is létezik, úgyhogy az embernek van lehetősége válogatni is. Mindenesetre, ha csak napi öt percet tudunk a belső csendességünk megélésére fordítani, már az is szinte csodákra képes!

 

3.) Pozitív érzelmek megélése

Akik hajlamosabbak az optimizmusra és a pozitív gondolkodásra, azok általában sikeresebben küzdenek meg a problémákkal, és a nehézségeket gyakrabban fogják föl inkább kihívásként. A pozitív érzelmek megélése viszont tudatosan fejleszthető. Többféle technika is létezik. Az egyik ilyen módszer a hálanapló: „Válasszon ki egy olyan időszakot a napjából, amikor néhány percre ki tud lépni a szokásos hétköznapi pörgésből! Vegyen számba és írjon le 3-5 dolgot, amiért hálás az adott pillanatban! Ez lehet sok minden: egy kedves gesztus valakitől, egy pozitív esemény, vagy bármi, amire jó szívvel gondol.”
Ha valaki kevésbé szeret írni vagy naplót vezetni, az szóban is megcsinálhatja ezt a gyakorlatot, viszont írásban talán még hatékonyabb. Sok ember azt csinálja, hogy a napja végén, lefekvés előtt végiggondol 3-5 dolgot, ami jó volt az aznapban, és ami örömet okozott. Ez is egy hasznos módszer. Illetve a mostani pandémikus időkben érdemes néha megállni pár percre, és végig gondolni, hogy ebből a járványhelyzetből milyen pozitív dolgokat lehet kihozni (új hobbik felfedezése, eddig elhanyagolt életterületek fejlesztése, bizonyos kapcsolatok elmélyítése stb.), hiszen ha ehhez a krízishelyzethez konstruktívan állunk hozzá, akkor a nehézségek mellett megláthatjuk a lehetőségeket is.   

Kép forrása: Free-Photos képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

A háziorvos azt mondta a gyerek panaszaira, hogy influenzaszerű vírus. Majd miután nem javult a gyerek állapota, keresztet vetett és azt mondta, ő nem Jézus, hogy egy nap alatt meggyógyítsa a lányt. Az ügyeletről is hazaküldték őket, két órával később pedig a sürgősségire siettek vele, de hiába szállították át a nyíregyházi kórházba, már nem lehetett megmenteni az életét.
"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

Dr. Kürti László, a kiváló és rendkívül népszerű szolnoki gyermeksebész december elején tette közzé a felhívását arról, hogy pár hónap múlva nyugdíjba megy, és a hátralévő aktív idejében már nem tud új műtétekre időpontot adni. A mostanáig előjegyzett műtétjei kitöltik a megmaradt műtéti napjait, így a rendelésére érkező és műtétre szoruló gyerekeket csak tovább irányítani tudja.
A léleklátás művészete

A léleklátás művészete

A modern világban, ahol a tudományos magyarázatok uralkodnak, és az érzelmeink háttérbe szorulnak, egyre nő az igényünk a mélyebb, személyes megértésre. Az emberi lélek bonyolult labirintusa kifürkészhetetlen, és néha szükségünk van valakire, aki képes "belénk látni", segít eligazodni érzelmeink és gondolataink összekuszálódott gubancain. Ez a segítség érkezhet egy bölcs baráttól, pszichológustól, vagy akár egy különleges képességekkel rendelkező léleklátótól.
Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

A reflux bár igen gyakori és jellegzetes tünetekkel járó betegség, azonban az esetek egy részében nehezen diagnosztizálható. Ennek oka, hogy esetenként egyáltalán nem tipikus tünetekkel jelentkezik. Ha ismerjük ezeket a nem típusos tüneteket, akkor felmerül bennünk a reflux gyanúja és tudjuk, hogy orvoshoz - leginkább gasztroenterológushoz - kell fordulnunk. A betegséget ugyanis mihamarabb kezelni kell, mert az elhanyagolt reflux nemcsak megnehezíti a mindennapokat, de komoly szövődményeket is okozhat.
A szerkesztő ajánlja